CulturăPoștașul aduce bucurii: O nouă carte semnată Dan Iacob

Poștașul aduce bucurii: O nouă carte semnată Dan Iacob

-

promovare onlinespot_img

În urmă cu peste o lună de zile am semnalat în această revistă online apariția unul nou volum care poartă pecetea inconfundabilă Dan Iacob. Postarea s-a bucurat, la vremea respectivă, de un număr mare de vizualizări.
Pe 19 brumărel, a venit la ușă poștașul cu o nouă bucurie. El nu mai aduce de mult timp telegrame cu posibile vești proaste, nici măcar scrisori unde o rudă sau un prieten adevărat descrie suferințele sale și solicită un ajutor de un fel sau altul. Nici măcar o vedere.
În epoca internetului, poștașul aduce la noi doar bucurii, adică banii lunari de pensie, o carte, o revistă și așa mai departe. Acum știu, oricât de supărat sunt pentru cifrele actuale ale pandemiei, domnul Tănase, de la Poșta Română, mă remontează și mă urcă pe valuri de încântare. Este deci cartea cu pricina adusă la ora prânzului.
Casa editorială Eikon din București a publicat volumul ,,Călătorul” de Dan Iacob.
O privire aeriană ne pune în lumină viața unui bibliotecar cu o vechime de 40 de ani. El devine, după o vorbă orientală, călător fără bagaje. Dar, înainte de asta cheamă la el 12 colegi bibliotecari tineri. Lângă un pahar de vin, câteva coșulețe cu pâine proaspătă și boluri cu felurite soiuri de măsline are loc întâlnirea lor inițiatică.

Ca ca o altă Cină de taină, cei 12 pun întrebări, iar omul trecut prin cea mai mare parte a vieții răspunde. Fiecare june își alege apoi 12 cărți. Apoi, toată agoniseala de volume este donată bibliotecii unui oraș de la poalele Ceahlăului. Vinde apartamentul, donează mobila și obiectele casnice unor familii nevoiașe din parohie.

Pornește pe jos, primul obiectiv Mănăstirea Pângărați. Urmează drumul către sine însuși. În două decenii face toată Europa. Doar această călătorie i-a oferit marea lecție – a îvăța să iubești.
Marea Trecere îl găsește frate la Mănăstirea Putna, în preajma mormântului Slâvitului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Interesant este că tot aici se află mormântul unui alt mare om dedicate trup și suflet cărților. Este vorba despre academicianul Zoe Dumitrescu Bușulenga, devenită maica Benedicta.
Să vedem acum cuprinsul cărții:
Despre lectură
Despre a fi scriitor
Despre scopul filosofiei
Despre adicție
Despre sensul vieții
Despre decalogul Părintelui Alexander Schmemann
Despre autoritate și despre iubire
Despre Spirit ca tăgăduitor al sufletului
Despre exactitate și adevăr
Despre Androgin și despre tema Străinului
Despre umanism și creștinism
Despre Arhei și despre motivul drumului la Eminescu
Despre rădăcina răului
Despre Dumnezeu
Despre semnele timpurilor
Despre Dumnezeu-omul și omul-Dumnezeu
Despre psihanaliză
Despre „bulevardul” Bisericii
Despre erezie
Despre trup și suflet
Despre Dacia hiperboreană
Despre țara zeilor
Epilog
Despre spiritualitatea New Age
Despre inițiat și mistic
Despre somn
Despre viața sexuală
Despre joc
Despre râs
Despre somn și despre beție
Despre Pateric
Despre ucenic și duhovnic
Jurnalul unui călător (fragmente).
Cu aceste cuvinte, îl anunț pe cinstitul cititor că am început să degust, rând cu rând, cartea dedicată călătorului către sine. Îmi rezerv deci bucuria de a reveni cu descoperirile cele mai importante într-un articol viitor.
Am ales o ilustrație unde noua apariție editorială este lângă cel mai recent volum pe care îl semnez cu soția. Fac acest gest drept mulțumire pentru domnul Dan Iacob, cel care s-a implicat în proiectul familiei noastre.
Aristotel Bunescu
Foto – Arhiva personală

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Andrei Istrățescu, lider provizoriu în Memorialul de șah ,,Gheorghe Cristian”

3 septembrie 2020 Memorialul Gheorghe Cristian Campionatul European Feminin Un chestionar despre sah ... Cupa Complex Ciucas Andrei Istrățescu este lider provizoriu în debutul...

Tah maș!

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...
promovare onlinespot_img

Comorile și viitorul Pământului se văd la Expoziția Mondială din Dubai

Dacă ar veni o navă cosmică de pe altă planetă și ar dori să știe ce comori deținem, cum...

Întâi te conectezi, apoi corectezi

Este 1 iunie și nu pot să nu mă gândesc la cât de mult mi-a schimbat viața nașterea băiețelului...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi