Portret de campion mondial: Miruna – Daria Lehaci, prințesa...

Portret de campion mondial: Miruna – Daria Lehaci, prințesa șahului românesc

-

promovare onlinespot_img

Suntem în data de 20 august 2020. Observați, vă rog, data. 20.20.20. Într-o viziune numerologică este o zi specială. Dar și programul zilei se anunță încărcat. Am multe de făcut azi…Mă uit pe lista cotidiană.

La poziția nr. 4 după câteva aspecte de soluționat pentru familie, apar următoarele cuvinte. De felicitat doamna Claudia Lehaci. Pentru a înțelege legăturile, trebuie să menționez că este vorba despre mama Mirunei – Daria Lehaci, o mare speranță deja confirmată în șahul românesc.
Am vorbit în ultimii ani de foarte multe ori la telefon cu doamna Lehaci. Asta pentru a afla date, stări de spirit, bucurii și tristeți din viața fetei sale. Sigur, în fond pe mine mă interesa Miruna. Dar, un campion mondial nu îl poți suna prea des la telefon. Are antrenamente, turnee, deplasări, nu mai zic de jocurile în sine. Așa că una din sursele principale de informare corectă a fost mama sa.

O sun pe sărbătorită. Cuvinte de felicitare neformale. Aflu că familia pleacă pentru o scurtă perioadă la mare. Deci, Miruna joacă online toate competițiile în care este angajată, acum în perioada pandemiei.
,,Nu prea îi place să joace online, spune mama Mirunei. Nu vede adversarul, nu se întâlnește cu prietenii ei, nu poate merge printre mese la turnee. Abia așteaptă să joace la Superligă, am auzit că o să fie afară pe terasă. Abia așteaptă să joace la Superligă, am auzit că o să fie afară pe terasă”.

Mai târziu am ocazia să vorbesc și cu Miruna – Daria Lehaci.
– Bun găsit, Miruna. Te rog să îmi spui cum te simți în postura de jucător de șah online, în comparație cu șahistul care merge la un turneu așa cum era normal înainte, față în față, cu tabla de 64 de pătrate, cu piese, cu emoții, etc…
– Nu îmi place să joc sistemul actual, sistemul online deoarece nu vezi adversarul fata în față, nu îi vezi emoțiile, este altceva decât cu tabla reală și cu piese reale. De exemplu, eu nu pot să mă concentrez tot așa de bine la online, ca și la jocul real…sper să se termine această perioadă.
– Mulțumesc frumos pentru răspuns. Te rog să îmi spui ce îți dorești mai mult, din punct de vedere sportiv, legat de șah disciplina ta, pentru anul de grație 2021?
– Vă pot spune că îmi doresc, dacă va fi posibil, să pot juca un număr cât mai mare de turnee în sistem față în față, să pot vedea reacțiile adversarului. Apoi, vreau să obțin titlul de maestru internațional la femei și norme de mare maestru la femei.

x x x

Salt în timp. Suntem în primăvara anului 2017. O elevă de 13 ani din Iaşi a devenit campioană mondială la şah, la grupa ei de vârstă. Fata şi-a bătut, în nouă runde de meci, toţi adversarii din lume. Este singura din România, care a ajuns la această performanţă.
La vârsta la care alţi copii sunt fascinaţi de jucării sau gadgeturi, Miruna stăpâneşte cu măiestrie sportul minţii. Se antrenează de când avea şase ani, iar roadele muncii ei s-au văzut. Este campioană mondială.

Miruna Lehaci, campioană mondială la șah, declară în fața gazetarilor: „M-a atras șahul pentru că este deosebit de celelalte sporturi. Nu alergi, nu sari. Stai și te gândești.” Pe lângă competițiile sportive, fata participă și la olimpiade școlare. „Matematica mă ajută să calculez la șah foarte mult, îmi dezvoltă mintea.” Era în clasa a șasea și își împărțea timpul între școală și șah.

Claudia Lehaci, mama Mirunei: „Ea ne încuraja și ea ne spunea nouă că poate să le facă pe ambele foarte bine și până acum asta s-a întâmplat.”
Elena Calistru – director Colegiul Național Iași: “Este un copil excepțional, cu rezultate foarte bune la învățătură, cu o medie generală aproape de zece. Ascunde în spate foarte multe ore de muncă.”
Miruna are casa plină de medalii, însă ultima, cea de campioană mondială, a fost obţinută cel mai greu!

Vasile Manole – antrenor: „A fost o luptă foarte puternică, mai ales cu jucătoarea care a ieșit pe locul 2, departajarea s-a realizat abia în ultima rundă.”
La Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași la sfârşitul lunii aprilie, au participat peste 550 de copii din 41 de țări. România a obţinut o medalie de aur, una de argint și patru de bronz.
Era elevă în clasa a șasea la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, A început șahul la 6 ani, la clubul Micul Șahist, cu antrenorul Ștefan Axinte.
Țin minte, parcă a fost ieri. Am participat cu tot sufletul la acea ediție a Campionatelor Mondiale școlare de șah.

Delegația României a avut o evoluție de excepție și a cucerit 6 medalii (1 aur, 1 argint și 4 bronz).

Campioana mondială la fete 13 ani a devenit Miruna-Daria Lehaci. O medalie de argint a fost obținută la categoria 11 ani băieți de Robert-Ionuț Creangă. Cele 4 medalii de bronz au revenit jucătorilor: Teodor-Cosmin Nedelcu la băieți 11 ani, Mihnea-Ionuț Ognean — la băieți 13 ani, George Stoleriu — la băieți 15 ani și Malina-Andreea Aciu — la fete 15 ani.
Acestea sunt cele mai bune locuri obținute în clasamentele finale, după 9 runde, de cei 222 de jucători români care au fost prezenți la ediția a 13-a a competiției supreme pentru această categorie.

Peste 1.000 de oaspeți, dintre care 576 de jucători din 41 de state ale lumii, au participat la Campionatul Mondial școlar de șah de la Iași.
Competiția a fost organizată, în perioada 21-30 aprilie 2017, de Asociația Județeana de șah Iași, FIDE și Federația Română de șah.

A urmat întâlnirea de la București cu toți jucătorii medaliați, dar și cu familiile lor.
Am organizat atunci și am prezentat, foarte bucuros, portretele fiecăruia în cadrul unei mari conferințe de presă la care au participat numeroase posturi de televiziune, posturi de radio, publicații cotidiane, săptămânale, lunare, agenții de presă, etc.
Președintele României a trimis mesaje scrise fiecăruia în parte. Guvernul țării noastre a punctat și el această performanță a sportului românesc.
Miruna – Daria Lehaci mi-a declarat atunci, eram reporter la Agenția Națională de Presă AGERPRES,.că doreşte să ajungă mare maestră. ”Concursul a fost greu. La această ediţie a Campionatului Mondial şcolar de şah a fost un nivel valoric foarte ridicat, au venit foarte mulţi concurenţi, de foarte departe şi am stat cu sufletul la gură chiar până la finalul ultimei runde”’.

Ea a menţionat că după ce va termina şcoala doreşte să-şi facă o carieră în acest sport. “Doresc să ajung mare maestră. Prin câştigarea acestui Campionat Mondial şcolar de şah am obţinut deja titlul de maestru FIDE, am făcut un pas spre visul meu”.

Între timp Miruna a făcut 16 ani și este jucătoare de bază a echipei naționale a României, la feminin.

Acum este angrenată în Olimpiada online de șah.
Miruna este în echipa noastră care are următoarea componență:
Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Bogdan Deac, Lucian Miron, David Gavrilescu, Irina Bulmaga, Corina Peptan, Miruna Lehaci, Elena Cosma, Mihaela Sandu, Mihnea Costachi şi Denisa Bucur. Conform regulamentului competiţiei, echipa este mixtă fiind formată la fiecare meci din 6 jucători, din care 2 seniori (care pot fi şi juniori), un junior, 2 senioare (care pot fi şi junioare) şi o junioară.

Un vis.
Suntem în anul 2032. Miruna Lehaci este noua campioană mondială la feminin. Ea a reușit să se impună în fața chinezoaicelor, dar și a jucătoarelor din Rusia, Statele Unite ale Americii, care erau înaintea ei pe lista favoriților, înainte de începerea competiției superme.

Aristotel Bunescu – UZPR

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Lecția de șah

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...

Și eu sunt antreprenoare: Daniela Raicu – sfat pentru fetele din antreprenoriat: „nu trebuie niciodată sa abdice sau să se sperie”

Invitata emisiunii „Si eu sunt antreprenoare” a fost Daniela Raicu. Daniela are o carieră în antreprenoriat de 23 de...

Eminescu – România – Cultură

Trei cuvinte rostite des la mijlocul fiecărui ianuarie. Mâine, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui...
promovare onlinespot_img

Cu gândul la cultură

Motto: ,,Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate;/ Ce e rău şi ce e bine/ Tu te-ntreabă...

OLIMPIADA ONLINE DE ȘAH: ROMÂNIA ESTE LIDER ÎN GRUPA SECUNDĂ!

Echipa României este lider în grupa secundă, după cele trei meciuri câștigate categoric sâmbătă contra formațiilor din Slovacia, Thailanda...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi