Șah Polonia a câștigat prima Olimpiadă online de șah a...

Polonia a câștigat prima Olimpiadă online de șah a persoanelor cu dizabilități

-

promovare online

Polonia a câștigat prima Olimpiadă online de șah a persoanelor cu dizabilități
Prima echipă a Poloniei a câștigat Olimpiada online de șah a persoanelor cu dizabilități, cu un total de 6 puncte. Este de remarcat faptul că polonezii au aliniat la această competiție trei echipe.
Locurile următoare, în finala de patru echipe, au fost obținute de prima formație a Rusiei, cu 5 puncte și de echipa a treia a Ucrainei, cu 4 puncte.
În prima fază a competiției, au participat 60 de echipe din întreaga lume. Primele patru clasate au disputat între ele marea finală.
Printre statele participante a fost și România cu două formații.
Acum, trebuie să nuanțăm puțin subiectul prin clarificarea termenilor, pentru absolut toată lumea.
S-a renunțat la vechiul cuvânt handicap, tocmai pentru a sublinia faptul că nu sunt persoane care pornesc în viață, ori de la o anumită vârstă cu handicapuri.
Am subliniat, până acum, în mai multe știri și articole avantajele imense ale practicării jocului de șah. În primul rând pentru copii, apoi pentru tineret, persoanele adulte și la final pentru oamenii cu o mare experiență de viață, pentru a nu scrie aici nepoliticosul cuvânt…bătrâni.
Sunt chiar studii științifice care atesta acesta adevăruri, atât în țara noastră, dar și peste hotarele României.
Mai mulți prieteni au revenit asupra subiectului și au pus în lumină marile avantaje ale practicării sportului nobil cu 64 de pătrate în alb și negru de către oamenii de afaceri.
Competiția la care ne-am referit la debutul acestor rânduri vine acum cu un alt tezaur de argumente, de avantaje pentru o categorie de oameni …dezavantajată, pentru a face un joc nevinovat de cuvinte.
Este vorba despre șahul practicat de persoanele cu dizabilități.
Nu vreau să teoretizez acum prea mult, dar vă invit, omenește, să ne gândim la un singur aspect. Un suflet legat de scaunul cu rotile. Ce șanse are de a trăi în mod intens? Foarte puține. Medităm acum la cazurile oamenilor care au probleme de vedere. De la orbire, până la vedere foarte slabă. Aici se folosesc procentele. Ce grad de vizibilitate clară ai cu ochiul drept? Dar la stângul? Să luăm cazul unul nefericit care stă permanent în întuneric, chiar dacă afară este soare puternic, iar el a ieșit însoțit la plimbare în parc…Are foarte puține posibilități de a socializa, de a intra în competiții sportive, artistice, științifice, etc.
În calitate de reporter sportiv specializat pe actualitatea șahistă din țară și de peste hotare, am asistat siderat la partide oficiale între persoane cu dizabilități și șahiști foarte puternici. Sigur, primii se foloseau de o tablă specială cu găuri și conturarea pătratelor prin diferență de nivel pe suprafața de joc. Aici, jucătorii cu o vedere bună și o excelentă pregătire teoretică și practică, având un palmares impresionant se concentrau foarte serios pentru a nu pierde puncte prețioase pentru clasamentul final.
Ce bucurie pe asemenea oameni cu dizabilități să fie participanți la o olimpiadă. Ce o fi acum în sufletul câștigătorilor? Desigur, multă… lumină!
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Turnee sau meciuri ale candidaţilor?

Ian Nepomniachtchi și-a câștigat dreptul de a-l întâlni în meciul pentru titlul mondial pe norvegianul Magnus Carlsen după ce...

Un vis: Am devenit cetățean de onoare la Breaza

În data de 24 martie 2021, domnul Alexandru Cazan, managerul Centrului Cultural ,,Ion Manolescu” din Breaza mi-a oferit Placheta...

Liliana Nicolae: „30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj”, Editura Casa de pariuri literare, 2016

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare online

Recenzie de carte – o idee de afaceri?

Dacă întrebi un filolog o să-ți spună foarte multe despre ce este și cum se scrie o recenzie de...

În atenția editorilor

Menționam zilele trecute la rubrica de față „La sfârșitul zilei” că în domeniul șahului, traducerile românești au rămas în...
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi