CulturăPledoarie pentru lectură. Cărți gratis pentru suflete

Pledoarie pentru lectură. Cărți gratis pentru suflete

-

promovare onlinespot_img

4 cireșar. Astăzi ne ocupăm de salvarea sufletelor prin lectură, cu un exemplu frumos găsit în orașul Breaza.
Dar, mai întâi, să contextualizăm.
La 4 mai, Anul Domnului 1876, s-a înființat, la București, „Societatea națională de Cruce Roșie a României”. De atunci și până în zilele noastre ploioase, Crucea Roșie de la noi oferă asistență de urgență, în caz de dezastre, precum și educație în domeniul sanitar. Dar cine se ocupă de sufletele noastre? Cărțile, evident, prin autorii lor care ne dau sfaturi cum să creștem și să trăim bine și frumos. Adevărat, aici mă gândesc în primul rând la cartea cărților. Cuvântul lui Dumnezeu pentru noi.
Dar, evident, lumea dă niște bani mai degrabă pentru mâncare, pentru copiii lor, mai puțin pentru cărți, pictură, ori evenimente muzicale. Dacă noi nu mergem spre carte, vine cartea la noi. Iată ce noutate am găsit la Breaza.
Mă plimb prin centru, ori în cartierul Podul Vadului. Ce văd eu? Niște cutii frumos colorate pline cu cărți.


Căsuța cu Cărți este un proiect care se dorește un îndemn la citit, un punct de plecare pentru crearea și dezvoltarea unei comunități care să acționeze pentru un oraș mai frumos, mai prietenos, un proiect ce propune copiilor, tinerilor, dar și adulților să descopere și să se descopere prin intermediul lecturilor.
În Breaza au fost montate 3 Căsuțe cu Cărți.
Singura regulă a Căsuței este să nu rămână niciodată fără cărți. Iată ce găsim pe textul explicativ vizibil în fiecare din aceste locuri:
• Poți lua să citești orice carte îți place!
• Poți aduce orice carte vrei, care ți-a plăcut, pentru ca altcineva să o poată citi!
• Poți returna cartea pe care ai împrumutat-o la Căsuța de unde ai luat-o sau la alte Căsuțe!
• Poți dărui o carte din Căsuță unui prieten sau unei rude!
Lansarea proiectului a avut loc pe 27 mai, când eu eram în tristul oraș București. Totul a fost organizat lângă Centrul de Informare Turistică. Totodată au fost premiate de către un juriu format din oameni de cultură din Breaza, cele mai bune eseuri cu tema ”Breaza pentru tineri” și cele mai bune sloganuri pentru Breaza, lansate de elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”.
Așa a fost întregit peisajul cultural al unui oraș liniștit, dar care are multe modalități de stimulare. Aici intră ziarul și revista culturală din urbe, un salon literar – artistic de se desfășoară la Bibliotecă și multe altele.
Personal am deschis cele trei cutii ale cărților și vă mărturisesc faptul că am fost impresionat de conținut. Titluri de valoare, cărți pentru copii și adulți, inclusiv în limbi străine. Am împrumutat și eu două volume, un Eminescu și un Caragiale. Acum fac pachete din cărțile mele să le duc pentru alți cititori. Și tot așa mai departe. Putem călătorii așa cu imaginația până la capătul pământului.
Aristotel Bunescu

Foto – pixabay și colecțiile particulare

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Conferința COP27 – între scepticism și speranță   

La viitoarea Conferința COP27 asupra schimbărilor climatice globale, delegațiile țărilor membre COP se vor așeza din nou la masa...

Jocurile Olimpice: Lacrimi de durere, lacrimi de bucurie

La fiecare patru ani, cele mai reușite exemplare ale speciei umane își dau întâlnire într-un punct al planetei pentru...

Un banal elixir al încântărilor energizante

La ora matinală la care va fi publicat articolul de față îmi voi bea una din cafelele cu mult...
promovare onlinespot_img

Ca doi (sau trei) porumbei

Arșiță. Parc expus nemilos la cercetarea pătrunzătoare a soarelui. O pereche de porumbei nu ținea cont de oră sau...

Care sunt cei 7P de la PERFORMANȚĂ?

Vă amintiți începuturile din viața voastră? Cum începe drumul către Performanță? Eu am început de multe ori, am luat-o de la...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi