Ieri, începând cu ora 15.00, a avut loc la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (și online), dezbaterea publică “Prioritătile partenerilor de dialog social. Dezbatere cu sindicate și patronate” moderată de Domnul Ministru Cristian Ghinea, având ca temă Cadru tehnic PNRR, Recomandări de tară necesare și investiții. Priorităti pe subdomenii de interes pentru partenerii de dialog social: modernizarea sistemului de ocupare a forței de muncă, inovare și digitalizare în relația cu instituțiile statului, competitivitatea companiilor și politica de ocupare.
Mai multe intervenții au pus în atenție subiectul școlilor vocaționale și învățarea pe tot parcursul vieții.
Domnul Radu Burnete – Director Executiv, Confederația Patronală Concordia, despre subiectul “capitalul uman, a arătat că, având în vedere că una dintre priorități este digitalizarea, rezultă că subiectul școlilor vocaționale este de actualitate. Digitalizarea și robotizarea va conduce în perioada următoare la necesitatea schimbării tipului de activitate desfășurată pentru un număr mare de oameni. Acestora trebuie să li se ofere posibilitatea de a învață noi meserii, de a dobândi noi competențe.
Domnul Ministru Criatian Ghinea a punctat că școlile vocaționale ar trebui gândite atât pentru sectorul tehnic, cât și pentru agricultură, și că are în vedere pentru subiectul școlilor vocaționale un sistem de vouchere pentru practică.
Domnul Ministru a arătat că este important să știm care va fi nomenclatorul de meserii peste 5-6 ani. În același timp, trebuie avut în vedere subiectul învățării pe tot parcursul vieții.
Revista Patronatului Român a arătat că are capacitatea de a implementa un mecanism de colectare și relevare a celor mai bune idei din mediului de afaceri cu privire atât la propuneri pentru PNRR, soluții pentru depăsirea dificultătilor generate de pandemie, cât și cu privire la disponibilităti de resurse pentru implementarea planului.
Raportat la subiectul școli vocaționale și învățarea pe tot parcursul vieții, trebuie să menționez că Ravista Patronatului Român a deschis de curând o secțiune “Formare profesionala” ce urmea să fie promovată susținut în perioadă următoare.
Mai multe despre dezbaterea de ieri in postarea: https://revistapatronatuluiroman.ro/pnrr-planul-national-de-redresare-si-rezilienta/