Multă lume îl cunoaște pe Petru Clej în calitatea sa de jurnalist la Radio France Internationale și la G4Media, iar ascultătorii cu ceva mai multă experiență îl știu de la BBC România și poate chiar și de la România Liberă a primelor luni postdecembriste. Ce nu știe însă aproape nimeni este că Petru Clej este și autorul unor povestiri care sunt în curs de publicare la editura Meridiane Publishing din Iași.
Nu este vorba de orice fel de povestiri: sunt povești de dragoste și mai mult, nu orice fel de povești de dragoste, ci acele povești din timpuri aparent contrare dragostei – din timpul Holocaustului, a comunismului și, de ce nu, din timpurile noastre.
În Introducerea la cartea sa, Petru Clej scrie că ideea acestei culegeri de proză scurtă, Șapte povești de dragoste în vremea Holocaustului, comunismului și azi, este derivată dintr-un alt proiect, și anume unul despre Holocaustul din România. Proiectul, mi-a spus Petru Clej, a fost ideea editoarei cărții de la editura Meridiane Publishing din Iași, Adriana Nazarciuc. Și atunci, în ce raport se situează cartea de povestiri cu volumul despre Holocaust? – a fost întrebarea de la care a pornit dialogul cu autorul din înregistrarea de mai jos.