Ziua Internaționala a Șahului: Marginalizații devin favorizați
Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 20 iulie 2020. Este Ziua Internațională a Șahului. Sigur, au loc în România și în lume evenimente organizate chiar dacă situația medicală nu este cea mai bună. Mă voi referi la unul singur ce are loc într-un loc parcă uitat de toți. Este vorba de Răzvani, un sat ce aparține orașului Lehliu Gară din județul Călărași, Muntenia, România.
M-am oprit aici din mai multe motive. Iată primele trei:
1) Îmi aduce aminte de inegalabilul actor Octavian Cotescu. În celebrul serial comic ,,Tanța și Costel”, în care o are ca parteneră pe Coca Andronescu, este vorba mereu despre gara din Lehliu…
2) Directorul Școlii Gimnaziale este Nicolae Marin, un mare iubitor de șah, așa cum sunt și eu.
3) Aici este majoritară etnia romă și este bine să oferim copiilor și tinerilor șansa unei vieți onorabile.
Ca urmare a pasiunii domnului Nicolae Marin pentru șah, aici s-a dezvoltat în rândul generațiilor aflate în primul și al doilea deceniu de viață o mișcare șahistă care merită să fie sprijinită.
Prin urmare, am contribuit la un eveniment de marcare a sărbătorii dedicate sportului minții.
Am făcut o înregistrare pe platforma Zoom pentru acest eveniment.
Am explicat pe îndelete pentru ce este bine să joace șah, să continue cu pasiunea lor.
Chiar dacă nu vor ajunge jucători de performanță ce participă prin țările continentelor – aici am arătat un mic glob pământesc și am trecut cu degetul peste meridiane și paralele – indiferent de meseria pe care o vor alege, ori le va fi oferită de Dumnezeu, ei vor avea o prestație mai bună, în comparație cu cei care nu au avut șansa să descopere șahul.
Asta deoarece șahul crește coeficientul de inteligență, învață elevii să gândească logic și eficient, dezvoltă memoria și gândirea creativă, dezvoltă încrederea în sine, oferă oportunități practice pentru luarea de decizii rapide și corecte sub presiunea timpului, ajută la un mai bun control al emoțiilor, socializează mai bine, știu ce este disciplina și activitatea în echipă, etc… Iată cum marginalizații devin favorizați
Le doresc succes în viață tuturor micilor șahiști romi !
PROMOVARE ONLINE: