Partide și atomi

-

promovare onlinespot_img

Câte partide de șah există? Toată lumea știe că este un număr finit, chiar dacă foarte mare. Marele om de știință Enrico Fermi ne-a recomandat măcar să încercăm să înțelegem numerele acestea, pentru a estima ce presupun. Iar în ceea ce privește șahul, matematicianul Christian Hesse chiar a încercat să facă o estimare a numărului total de partide posibile, scrie chessbase.com.

Enrico Fermi a fost unul dintre cei mai renumiți fizicieni ai secolului XX, contribuind la crearea bombei atomice în Los Alamos în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În opinia sa, toți oamenii educați ar trebui să poată efectua calcule plauzibile pentru a estima rapid orice dimensiune.

Revenind, ne întrebăm din nou: câte partide diferite de șah sunt teoretic posibile?

Considerăm că în medie o partidă are 60 de mutări. Presupunem de asemenea că în fiecare moment, există 30 de mutări legale. Asta înseamnă că numărul de partide posibile poate fi estimat ca fiind 30 la puterea 120. (Am obținut 120 din 60×2, în sensul că o mutare este formată din două semimutări, una a albului, iar cealaltă a negrului). Bineînțeles, majoritatea partidelor posibile nu au nici un sens. Dacă vrem să estimăm  numărul total de partide „cu sens” posibile pe tabla de șah trebuie să mai facem o presupunere, și anume trebuie să definim ce înțelegem prin jocuri de șah „semnificative”. 

O medie de 5 mutări rezonabile pentru orice poziție pe tabla de șah pare o estimare corectă. Vom presupune ca și mai sus că marea majoritate a partidelor de șah „semnificative” nu vor avea mai mult de 60 de mutări, cu un total de 120 de semimutări. Cu aceste două ipoteze ajungem la un număr de partide de șah „semnificative” de 5 la puterea 120. 

Ei bine, 10 la puterea 80 se întâmplă să corespundă cu numărul de atomi din universul cunoscut, care constă din aproximativ două miliarde de galaxii, cu câteva sute de miliarde de stele în fiecare galaxie.

Așadar se poate trage concluzia că numărul de partide de șah „semnificative” este mai mare decât numărul de atomi din universul cunoscut. Însă la rându-i, trebuie să recunoaștem că acest număr este unul care nu are nicio relevanță în viața noastră de zi cu zi. 

____________

Traducere și adaptare de Iustin Iamandi. Foto: StockSnap/ Pixabay

Random posts

Revista Chess Corporate Pallas Athena – Editia Pilot

Editia Pilot / 9 - 22 iulie 2020 Cuprins: Editorial: Despre Pallas Athena - Cezar Iulian ArmasuArticol: Posta redactieiEvenimente: Eveniment business...

Comunicat: Proiectul „Muzica – Limbaj Universal” pentru copiii din București și Ilfov

Asociația „OMIS” desfășoară proiectul „Muzica – Limbaj Universal”, finanțat prin  programul START ONG, lansat de Kaufland România și implementat...

Triplă lansare: Revista online Chess Corporate Pallas Athena, Festivalul Chess Corporate Pallas Athena, Chess Business Club

Joi, 30 iulie 2020, triplă dată de naștere pentru trei laturi ale unui puternic și stabil triunghi echilateral. A...
promovare onlinespot_img

Recenzie de carte – o idee de afaceri?

Dacă întrebi un filolog o să-ți spună foarte multe despre ce este și cum se scrie o recenzie de...

Richard Rapport câștigă Marele Premiu FIDE Grand Prix

Richard Rapport l-a învins pe Dmitry Andreikin în finala FIDE Grand Prix cu scorul de 1.5 vs 0.5. Prima...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi