Zorii zilei de 9 octombrie, 2021, adică Ziua Mondială a Astronomiei. Un îndemn de a privi spre cer și minunile sale. Incredibil, dar acolo îl vedem și pe Ivan Patzaichin. Cum este posibil așa ceva? În stația de metrou Ștefan cel Mare din București a apărut o pictură de mari dimensiuni care îl prezintă pe sportiv printre corpurile cerești.
Este stația de metrou de lângă clubul pentru care a vâslit și antrenat Ivan Patzaichin, CS Dinamo.
La mică distanță, o impresionantă statuie a lui Ivan. Patzaichin a fost cel mai mare canoist al lumii, de șapte ori medaliat olimpic și de 22 de ori la mondiale. Acum o lună de zile, Ivan a decedat, dar povestea lui, iată, merge mai departe!
Moștenirea lui Ivan pentru lumea sportului e incomensurabilă. În 2012, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, stația de metrou Alperton de pe magistrala Piccadilly Line a primit numele „Ivan Patzaichin”, pe durata întrecerilor olimpice, alți patru foști români având parte de această onoare (Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaș și Georgeta Damian). De asemenea, în 2014, în urma unei alte inițiative a Metrorex, stația Piața Unirii 1 a fost redenumită temporar „Ivan Patzaichin”, pe durata unei campanii de prețuire a unor mari foști sportivi români.
L-am cunoscut și eu în calitate de reporter sportiv.
Considerat de mulți „Cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor”, Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984), cucerind șapte medalii (4 de aur și 3 de argint). A câștigat 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale și a făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo București timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor. De-a lungul carierei de antrenor, a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. A intrat în folclorul olimpic datorită episodului de la Munchen, din 1972, când a terminat cursa de 1.000m cu pagaia ruptă, apoi i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări și a câștigat într-o manieră categorică recalificările, semifinalele și finala.
Dar dincolo de medalii și întâmplări, rămân amintirile, sportivii care au fost pregătiți de el, pozele, interviurile și așa mai departe.
Ivan, mulțumim mult pentru tot.
Aristotel Bunescu
Foto- sport.ro