OpiniiOlimpiada din vis: Pictură uriașă cu Patzaichin

Olimpiada din vis: Pictură uriașă cu Patzaichin

-

promovare onlinespot_img

 

Zorii zilei de 9 octombrie, 2021, adică Ziua Mondială a Astronomiei. Un îndemn de a privi spre cer și minunile sale. Incredibil, dar acolo îl vedem și pe Ivan Patzaichin. Cum este posibil așa ceva? În stația de metrou Ștefan cel Mare din București a apărut o pictură de mari dimensiuni care îl prezintă pe sportiv printre corpurile cerești.

Este stația de metrou de lângă clubul pentru care a vâslit și antrenat Ivan Patzaichin, CS Dinamo.

La mică distanță, o impresionantă statuie a lui Ivan. Patzaichin a fost cel mai mare canoist al lumii, de șapte ori medaliat olimpic și de 22 de ori la mondiale. Acum o lună de zile, Ivan a decedat, dar povestea lui, iată, merge mai departe!
Moștenirea lui Ivan pentru lumea sportului e incomensurabilă. În  2012, în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra, stația de metrou Alperton de pe magistrala Piccadilly Line a primit numele „Ivan Patzaichin”, pe durata întrecerilor olimpice, alți patru foști români având parte de această onoare (Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Iolanda Balaș și Georgeta Damian). De asemenea, în 2014, în urma unei alte inițiative a Metrorex, stația Piața Unirii 1 a fost redenumită temporar „Ivan Patzaichin”, pe durata unei campanii de prețuire a unor mari foști sportivi români.

L-am cunoscut și eu în calitate de reporter sportiv.
Considerat de mulți „Cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor”, Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară (Mexic 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984), cucerind șapte medalii (4 de aur și 3 de argint). A câștigat 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale și a făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo București timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor. De-a lungul carierei de antrenor, a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. A intrat în folclorul olimpic datorită episodului de la Munchen, din 1972, când a terminat cursa de 1.000m cu pagaia ruptă, apoi i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări și a câștigat într-o manieră categorică recalificările, semifinalele și finala.

Dar dincolo de medalii și întâmplări, rămân amintirile, sportivii care au fost pregătiți de el, pozele, interviurile și așa mai departe.

Ivan, mulțumim mult pentru tot.

Aristotel Bunescu

Foto- sport.ro

 

 

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Nodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

Uzbecul Nodirbek Abdusattorov a devenit campion mondial la șah rapid după ce l-a învins în finală pe Ian Nepomniachtchi...

Băiatul și clubul

Era la vârsta la care își aduna - fără s-o știe, firește - material pentru nostalgiile viitoare. Dar nu...

O SPERANȚĂ CONFIRMATĂ LA OLIMPIADA DE ȘAH ONLINE – MIHNEA COSTACHI

Doamnelor și domnilor, Atenția mărită! De astăzi începe o nouă fază a Olimpiadei online de șah, cea mai mare competiție internațională...
promovare onlinespot_img

Săptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee de primăvară

La un an de când a fost declarată pandemia care a dus la un lockdown aproape planetar, calendarul competițional...

Apariția volumului „Șahiștii”, remarcată pe site-urile de specialitate

Volumul de proză scurtă semnat de colegul nostru Ionuț Iamandi a fost semnalat pe mai multe site-uri de șah...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi