ȘahDiagonala tureiOlimpiada de la Chennai, la start

Olimpiada de la Chennai, la start

-

promovare onlinespot_img

La Chennai, în India (oraș cunoscut în trecut sub numele de Madras) începe azi cea de-a 44-a Olimpiadă de șah, organizată de Federația Internațională de specialitate, FIDE.

Olimpiada va consta în principal în două turnee pe echipe, unul mixt și unul feminin, care vor avea loc între 28 iulie și 10 august.

Este pentru prima oară când o olimpiadă de șah este organizată în India. 

Printre favorite, pe lângă gazda India, se numără SUA, Norvegia, Spania, Ucraina, Polonia și Azerbaidjan. Două echipe foarte puternice nu vor juca la Chennai. Rusia nu va participa din cauza sancțiunilor impuse de Federația Internațională de Șah (FIDE) după invadarea Ucrainei de către armata rusă, iar China absentează din cauza politicii restrictive a autorităților de la Beijing față de pandemie. 

În timpul olimpiadei va avea loc și Congresul FIDE, în care președintele Arkadi Dvorkovici (Rusia) va căuta să își înnoiască mandatul. Alegerile au și o coloratură politică, apărută pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Unul dintre contracandidații lui Dvorkovici este marele maestru ucrainean Andrii Barishpolets. 

De altfel, olimpiada trebuia să aibă loc la Moscova, dar FIDE a decis mutarea ei la Chennai de teama că multe federații vor boicota competiția după ce Rusia a atacat Ucraina. 

Se așteaptă ca la această olimpiadă – prima în format fizic după pandemie – recordul de participare să fie doborât. Potrivit estimărilor organizatorilor, în turneul mixt vor fi 1.733 de jucători, în timp ce în cel feminin vor fi 935 de participante.

În grila de start, România este pe locul 20, atât la mixt, cât și la feminin. Lotul României pentru turneul mixt este format din marii maeștri Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, David Gavrilescu și Vlad Jianu. Echipa feminină a României este formată din marile maestre Irina Bulmagă, Mihaela Sandu, Mihaela Ciolacu, Luminița Cosma și Miruna Lehaci. 

Următoarea olimpiadă este programată în 2024 la Budapesta.

_________

Foto: Sala de joc a olimpiadei de la Chennai, ultimele pregătiri – iulie 2022.

Articolul precedentVolume doi
Articolul următorUzbekistanul, campioană olimpică la şah
Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Mica Romă (7): Ciprian Vestemean, „Blajul repovestit. Între legendă și istorie în Mica Romă”

Odată cu „Blajul repovestit”, călătoria istorico-literară a seriei „Mica Romă XXI” face un popas în actualitate. Și aceasta pentru...

Mini-seria „The Queen’s Gambit”, nominalizată la 18 premii Emmy

Mini-seria de pe Netflix The Queen’s Gambit a fost nominalizată la 18 premii Emmy, printre care și premiul pentru...

Treizeci și două de povestiri șahistice în curs de apariție în librării

Așa cum anunțam într-un articol anterior, la editura Eikon din București este în curs de apariție o carte unicat...
promovare onlinespot_img

Professional Women’s Network România pregătește lansarea Muzeului Femeilor Remarcabile

București, 25 mai 2022 | Professional Women’s Network România a demarat în această primăvară pregătirile pentru lansarea unuia dintre...

Rundă plină de evenimente la Wijk aan Zee

Runda a șaptea a fost plină de evenimente la Wijk aan Zee. Daniil Dubov a renunțat la partida cu...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi