Fără categorieOlimpiada bizară: Poftiți în altă galaxie!

Olimpiada bizară: Poftiți în altă galaxie!

-

promovare onlinespot_img

Actuala ediție a Jocurilor Olimpice de vară este un excelent prilej pentru a cunoaște realitățile ciudate din altă galaxie.
Pentru asta nu trebuie să străbați spațiile interstelare nu nave cosmice, ci doar un drum până în Japonia.
Civilizația niponă, plus restricțiile perioadei pandemice au făcut din o zi trăită la Tokyo o experiență teribilă, similară cu o călătorie pe o planetă din altă galaxie. Poate dorești să afli cu o fi oare în Andromeda, ori în Galaxia Pitică Sferoidă din Pegas. Păi mergi matale să cunoști civilizația niponă. De mai mulți ani, eu sunt deja în acest spațiu prin intermediul scrierilor ambasadorului Radu Șerban. El a fost acreditat în Japonia, iar mandatul său de patru ani și jumătate reprezintă o excelentă experiență. Am aflat din cărțile sale multe lucruri ,,ciudate” despre japonezi. Dar, acum vă subliniez doar un aspect.
În acele locuri, oamenii merg cu spatele înainte. Cum se poate așa ceva? Din politețe japoneză, când te desparți de cineva pe stradă, nu îi întorci spatele și pleci. Nu se face! Așa că omul se retrage încet, încet cu mâinile la piept și făcând plecăciuni. Această scenă multiplicată de senzația că ești într-o localitate unde toți oamenii merg cu spatele.
Coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” din București, Șerban Georgescu, ne oferă și alte sfaturi când suntem
la 9.000 km depărtare de casă într-o Japonie pe care nu se sfiește s-o numească „altă planetă”:
„Am fost în nenumărate locuri, dar de fiecare dată când ajung la Tokyo sau în alte orașe nipone am permanent senzația că am ajuns într-o galaxie diferită. De la personalul din aeroport, care nu se sfiește să-ți șteargă cu atenție bagajele cu șervețele până la orarul transportului public, după care poți să-ți fixezi ceasul, totul e altceva”.
Domnul Georgescu oferă și sfaturi sportivilor români de la JO: „Să aibe grijă să lase curat lună la vestiarele pe care le folosesc la antrenamente sau competiții. Ați văzut cu toții imaginile de la Mondialele de fotbal sau rugby, la care japonezii strâng absolut tot în urma lor și totul rămâne ca și cum n-ar fi trecut nimeni pe acolo”.
Alt sfat: „Dacă interacționează în diferite situații cu japonezi, să fie foarte înțelegători. Localnicii sunt extrem de politicoși, nu spun niciodată «nu», dar asta nu înseamnă că pricep sau sunt de acord cu tot ce le spui”.
Aspectele legate de mâncare sunt foarte importante:„Să nu lase mâncare în farfurie, chiar dacă iau masa doar la cantina din Satul Olimpic. După al Doilea Război Mondial, Japonia a trecut printr-o perioadă de foamete cruntă și de sărăcie, așa că risipa e foarte urât privită. Să pună în farfurie doar cât consideră că mănâncă”.
Peste toate acesta au mai venit și restricțiile perioadei pandemice. Una peste alta, concluzia este că suntem în altă galaxie!
Aristotel Bunescu

foto – pixabay

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Carlsen sau Nepomniachtchi? Ce spun calculele hârtiei

De la confruntarea Carlsen - Caruana din 2018, fanii au așteptat trei ani un nou meci pentru titlul de...

Iranianul Alireza Firouzja, cel mai bun junior din lume la șah, ar putea juca pentru Franța

Federația Franceză de Șah a anunțat că Alireza Firouzja va primi cetățenie franceză, acesta urmând să reprezinte pe viitor...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (II)

„No 1. Maiu. 1925” Primul număr al „Revistei de Șah”, nume sub care a apărut pentru prima oară publicația care...
promovare onlinespot_img

Ei sunt cei 9 magnifici

Cei 7 magnifici de altă dată, după titlul unui celebru film, au devenit acum mai mulți. Ei sunt 9...

Instinctul emigrării

În curând, revista „Pallas Athena” va publica interviuri cu două personalități publice ale României ultimelor decenii. Este vorba de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi