21 florar 2021. O zi dedicată din mai multe puncte de vedere culturii. În 21 mai 1880 s-a născut Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), poet, prozator și publicist român decedat în 1967.
Pe de altă parte, astăzi este Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, stabilită de Organizația Națiunilor Unite.
Sunt întrunite deci toate condițiile ca să vă reținem, preț de câteva momente din prețioasele dumneavoastră existențe, cu un subiect dedicat acestei zone de preocupări.
Un grup de comando alcătuit din reprezentanți ai publicației Pallas Athena și Revistei Patronatului Român a participat, cu entuziasmul caracteristic epocii actuale, la o foarte interesantă și complexă manifestare culturală în județul Neamț.
Este vorba despre prima ediție a colocviilor ,,Întâlnirile de la Viișoara”.
Fundația Culturală ,,Georgeta și Mircea Cancicov” din Bacău și Liceul Particular Nr. 1 ,,Aurora Ouatu” din Piatra Neamț a organizat în zilele de 14 – 15 mai, prima ediție a colocviilor ,,Întâlnirile de la Viișoara”. S-au implicat Biblioteca Județeană ,,G. T. Kirileanu” din P. Neamț (director, Mihaela Mereuță), Asociația Culturală ,,Familia Lecca” din București, Uniunea Scriitorilor – Filiala Bacău, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala ,,Filip Brunea Fox”, Roman și Societatea Culturală ,,Clepsidra”. La eveniment au participat scriitori, jurnaliști și oameni de cultură din toate cele trei provincii ale țării.
Organizatorii și-au propus un program variat cu lansările de carte, seminariile și colocviile, lecturile în primă audiție, semnăturile muzicale ale unor interpreți de valoare națională, precum cantautorii Maria Gheorghiu, Florin Țuțuianu (folk) și Isabela Stănescu (soprană), Mihai Urzicana (tenor), Raluca Ouatu (pian), George Eichim (muzică tradițională).
În cadrul întâlnirii scriitorilor cu elevii și cadrele didactice ale Liceului ,,Aurora Ouatu” , a fost acordat premiul RO CREDIT IFN pentru implicarea și buna organizare a programului cultural.
Au avut loc colocviul “Valoare și nonvaloare în critica literară”, simpozionul “2021 – 151 de ani de la nașterea lui Garabet Ibrăileanu” (susținător , Emilian Nazaretian), vizionări de scurt-metraje, lansări de carte.
La Biblioteca Județeană ,,G. T. Kirileanu” din P. Neamț a fost Gala de Poezie , unde au citi din creația proprie poeți începători și profesioniști din Piatra Neamț, Tg. Neamț, Bacău, Comănești, Buhuși, Roman, Suceava, Brăila, Iași, Pantelimon – Ilfov, București, Caracal, Baia Mare, Gheorghieni, Târgoviște, Lugoj, Bistrița.
Un moment aparte a fost decernarea premiului special pentru critică literară al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor de către Dumitru Brăneanu, președintele Filialei, precum și a premiilor pentru poezie și critică literară ale Asociației Culturale ,,Familia Lecca” de către președintele ei, Dumitru Lecca, poetul Victor Munteanu fiind moderatorul acestor momente desfășurate cu respectarea reglementărilor privitoare la pandemie.
Sponsorii ediției – SC ASIST Consulting SRL P. Neamț (director, Ioana Liliana Ropotică) și RO CREDIT IFN, Baia Mare (președinte – director general, Leșe Flaviu).
Acestea sunt datele generale cu un pronunțat caracter oficial. Dar mai sunt și alte multe impresii, emoții trăite, fotografii, amintiri, întâmplări luminoase ori întunecate. Poate ne vom opri la unele dintre ele în viitoarele zile. La finalul primăverii vă urăm să aveți numai motive de bucurie. Apoi o vară fără călduri excesive, o toamnă bogată și o iarnă cu sărbători liniștite alături de cei dragi. Să fiți sănătoși până atunci!