Cultură O zi aparte în carnetul reporterului

O zi aparte în carnetul reporterului

-

promovare online

Drum la Câmpina, județul Prahova, pentru a participa la mai multe momente solemne, în data de 10 mai, 2021. Este Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Un prieten amabil mă duce cu mașina mică până în centrul orașului.
Desigur, nu pot trece insensibil pe lângă Muzeul Grigorescu din oraș. Apoi merg la mormântul pictorului.
Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Isus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.
„Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (Mc 16, 19). Dar în timpul celor patruzeci de zile în care va mânca în mod familiar cu ucenicii săi și îi va învăța despre Împărăție, slava lui rămâne învăluită sub trăsăturile unei umanități obișnuite.
Dimineață la prima oră are loc depunerea de coroane de flori din partea autorităților locale și a principalelor partide politice. Elevii de liceu poartă elemente de costum popular, iar elevii de școală generală poartă în mâini flori de carton colorat în mijlocul cărora este scris numele unui om căzut pe frontul de luptă.
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920.
Pentru îngrijirea acestor morminte au fost înființate diferite societăți și asociații destinate special acestui scop, iar în multe cazuri au fost create tratate internaționale bilaterale. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate s-a făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și neamului.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.
În timpul ceremoniilor, oamenii de pe stradă se uită nedumeriți la noi. O parte dintre ei nu au habar de aceste sărbători, alții vin cu flori știind despre ce este vorba.
Lumea se împarte între oamenii informați și cei care trăiesc de la o zi la alta fără sentimente, gânduri și amintiri. Doar muncesc, mănâncă și beau.
Încercăm mereu să cunoaștem personaje interesante din prima categorie.
Un om face fotografii și filme. Vine și se prezintă la mine cu formula magică: Sunt căutător de povești. Cred că o să îi folosesc și eu această îndeletnicire.
Aristotel Bunescu / Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Foto/ Arhiva personală

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Traduceri restante

Pe 7 mai, acum 310 ani, se năștea la Edinburgh „cel mai mare filosof de limbă engleză”, cum i...

Ambalajul produselor pe care le luăm la pachet – cea mai importantă sursă de poluare cu plastic a mărilor și oceanelor

Ambalajul alimentelor și băuturilor pe care le luăm la pachet reprezintă 75% din întreaga cantitate de deșeuri din plastic...

Cătălin Gomboș: „Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan”, Editura Corint, 2021

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare online

Un banal elixir al încântărilor energizante

La ora matinală la care va fi publicat articolul de față îmi voi bea una din cafelele cu mult...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XI). Turneu cu taxă de intrare pentru spectatori

Revista sare iar o ediție, pe cea din 15 aprilie 1926, însă noul număr din 1 mai este dublu...
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi