CulturăO zi aparte în carnetul reporterului

O zi aparte în carnetul reporterului

-

promovare onlinespot_img

Drum la Câmpina, județul Prahova, pentru a participa la mai multe momente solemne, în data de 10 mai, 2021. Este Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Un prieten amabil mă duce cu mașina mică până în centrul orașului.
Desigur, nu pot trece insensibil pe lângă Muzeul Grigorescu din oraș. Apoi merg la mormântul pictorului.
Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Isus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.
„Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, s-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (Mc 16, 19). Dar în timpul celor patruzeci de zile în care va mânca în mod familiar cu ucenicii săi și îi va învăța despre Împărăție, slava lui rămâne învăluită sub trăsăturile unei umanități obișnuite.
Dimineață la prima oră are loc depunerea de coroane de flori din partea autorităților locale și a principalelor partide politice. Elevii de liceu poartă elemente de costum popular, iar elevii de școală generală poartă în mâini flori de carton colorat în mijlocul cărora este scris numele unui om căzut pe frontul de luptă.
Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920.
Pentru îngrijirea acestor morminte au fost înființate diferite societăți și asociații destinate special acestui scop, iar în multe cazuri au fost create tratate internaționale bilaterale. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate s-a făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și neamului.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.
În timpul ceremoniilor, oamenii de pe stradă se uită nedumeriți la noi. O parte dintre ei nu au habar de aceste sărbători, alții vin cu flori știind despre ce este vorba.
Lumea se împarte între oamenii informați și cei care trăiesc de la o zi la alta fără sentimente, gânduri și amintiri. Doar muncesc, mănâncă și beau.
Încercăm mereu să cunoaștem personaje interesante din prima categorie.
Un om face fotografii și filme. Vine și se prezintă la mine cu formula magică: Sunt căutător de povești. Cred că o să îi folosesc și eu această îndeletnicire.
Aristotel Bunescu / Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Foto/ Arhiva personală

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

O cursă neobișnuită între Arghezi și Călinescu 

Joaca s-a terminat. Gata cu aproximările. Avem instrumentul de măsurare a volumului operelor edite. Iar unitatea de măsură se...

Carlsen: „Karjakin vrea să devină martir”

Într-un interviu pentru ziarul norvegian „VG”, Magnus Carlsen a vorbit despre evoluțiile recente care l-au implicat pe Sergey Karjakin....

„Șahiștii”, pe scena Romanian Design Week 2022 #RDW

Printre cele 15 cărți prezente în expoziția „Bun de tipar” din cadrul Romanian Design Week 2022 se numără și...
promovare onlinespot_img

Săptămână bogată în evenimente șahiste

Două evenimente importante în șah au loc săptămâna aceasta în România, oferind tuturor șahiștilor din țară și din străinătate...

Talibanii noștri

Trebuie să-mi mărturisesc tristețea în fața perenității a două tipuri de manifestări publice destul de agresive și de ofensatoare....
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi