CulturăRaftul AteneiO vizită la domnul Noica

O vizită la domnul Noica

-

promovare onlinespot_img

Am avut acum câteva luni plăcerea de a participa împreună cu domnul Aristotel Bunescu la o emisiune la Radio România Actualități. Am aflat atunci – deși deja o bănuiam – de propensiunea dânsului pentru exercițiul evocării, ascultându-l cum povestea de începuturile carierei domniei sale de jurnalist. Dar am fost plăcut surprins să constat acum că fragmentele culese cu acea ocazie nu dau seamă de tot ceea ce îl motiva în acele vremuri încă scufundate în comunism. Prilejul a fost oferit de cartea „Călăuze întru lumină” pe care domnul Bunescu o semnează împreună cu soția, doamna Silvia Bunescu*. Este vorba de un volum în care gazetarul împărtășește cititorilor reflecțiile sale asupra întâlnirilor – de diferite feluri, fizice sau doar spirituale – pe care le-a avut de-a lungul timpului cu unele personalități de prim rang ale culturii române și nu numai. Și am să menționez doar câteva astfel de personalități: Vintilă Horia, Bartolomeu Anania, Vladimir Ghika, H. G. Wells, Constantin Sârbu, Ioan Alexandru, Rudolf Steiner. 

Dintre toate întâlnirile domnului Bunescu, mă voi opri doar la cea cu filosoful Constantin Noica. Povestește autorul că dispunând de timpul și de interesul de a face mai mult decât ceea ce era chemat prin meseria asumată de jurnalist, a pornit în căutarea unor sfaturi de elevare spirituală. În epoca respectivă, un astfel de îndrumător ușor esoteric și totuși disponibil era domnul Noica, filosoful care își făcuse din camera de la Păltiniș un loc de pelerinaj. Traseul inițiatic este urmat și de către domnul Bunescu, care obține, ca și alții, sfaturile de a-i citi temeinic pe clasicii greci. Pe când le primea, în camera marilor adevăruri și mistere intrase și o doamnă aflată în concediu. Ea nu părea să aibă ceva în comun cu filosofia, așa că a fost întrebată:

– Stimată doamnă, cum ați ajuns aici?

– A, păi am întrebat la recepție ce se mai poate vizita în zonă și mi-au spus dacă am fost la pârtia de schi. Am zis că da. Dar la schit, ați fost? Fost și acolo, am răspuns. Dar la domnul Noica? Cine e domnul Noica, am întrebat. A, păi la domnul Noica vine toată lumea care trece pe aici, mi-a răspuns recepționera.

Nu știu ce sfaturi de lectură a primit de la filosof, și nici domnul Bunescu nu a precizat în instructiva dumisale carte. Dar nu m-aș mira dacă nu a plecat chiar cu mâna/ mintea goală de la Păltiniș.

_______________

* Aristotel Bunescu, Călăuze întru lumină, editura Sensul, Piatra Neamț, 2021

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Globa, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Icoana – o fereastră deschisă spre cer

La Galeria 2Art de la parterul Primăriei Sectorului 2, cu ocazia sărbătorilor pascale, este deschisă până pe 5 mai...

Marea confruntare a legendelor

Am auzit de confruntarea de idei, de lupta dintre tendințe, de disputa dintre sportivi și așa mai departe. Vă mărturisesc...

Șah și afaceri: Modele de succes care se aseamănă și completează

Atunci când șahul apare în filme, este mereu asociat cu mințile geniale - și există un motiv bun: șahul...
promovare onlinespot_img

Șahalul

Nu știu dacă e cel mai bun titlu. M-am mai gândit la hienă, dar și hiena are o demnitate...

Cele cinci straturi ale Occidentului

Din când în când, o anamneză e salvatoare pentru găsirea busolei. Recalculezi vectorii trecutului ca să afli direcția în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi