Mai mulți părinți din Cehia s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând faptul că statul le-ar fi încălcat ”dreptul la respectarea vieții private”. E vorba despre părinți care nu și-au putut înscrie copiii la grădiniță, urmare a refuzului lor de a-și lăsa odraslele vaccinate împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos și poliomielită – un vaccin impus prin lege în Republica Cehă. ”Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătății, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, se spune în decizia CEDO. Aceeași Curte (ale cărei decizii sunt definitive și obligatorii, ele neputând face obiectul unui apel) notează și ”consensul general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control științific strict”, insistând însă și asupra ”principiului de solidaritate socială, care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puțin amenințaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane.”
Ei bine, această decizie deschide larg poarta către o decizie a statelor europene privind obligarea propriilor cetățeni (cu excepția celor cărora vaccinul le-ar pune viața în pericol) de a se vaccina împotriva Covid-19. În ceea ce privește Europa, obligativitatea vaccinării ar putea fi luată în calcul începând cu toamna acestui an, în acele țări în care refuzul vaccinării ar conduce la o vulnerabilizare generală în fața probabilului val patru al pandemiei.
Bine, dar ce te faci cu slăbiciunile vaccinurilor, aflate încă la început de drum? Ce te faci cu AstraZeneca, cel mai ”vânat” dintre vaccinuri? Păi, nu ar trebui să fii neapărat britanic pentru a-ți păstra calmul (iar autoritățile române, spre onoarea lor, deocamdată chiar asta fac: își păstrează calmul). Trombozele (nedovedite a fi provocate de vaccin, dar asociate lui) au o frecvență foarte, foarte rară: 79, dintre care 19 letale, la 20 de milioane de vaccinuri administrate. Altfel spus, 1 deces la 1 milion de vaccinuri. O analiză a BBC face chiar o paralelă inedită: parcurgerea a 400 km cu automobilul presupune asumarea unui risc de 1 la 1 milion de a muri într-un accident rutier. Câți șoferi se gândesc la asta atunci când se urcă la volan?
Notă: Atunci când ai o migrenă, primul gând e să iei o pastilă de Nurofen. Dacă, însă, ai mai înainte curiozitatea să citești prospectul medicamentului, îți vine să o lași baltă. Pentru că nu există medicament a cărui administrare să nu presupună riscuri asociate. Mai mari sau mai mici.
_________________
Foto: DoroT Schenk/ Pixabay