CulturăO nouă publicație în România

O nouă publicație în România

-

promovare onlinespot_img

Stimați cititori, astăzi, 3 martie 2021, în Ziua Mondială a Scriitorilor, vă propunem un subiect legat chiar de lumea scriitorilor.

Într-o epocă nefavorabilă acestor creatori, din mai multe motive, iată, o rază de lumină: A apărut o nouă publicație literară!

Când am folosit cuvântul nefavorabil, m-am referit la perioada dificilă a revistelor literare din cauza dispariției, în mare măsură, a presei pe suport de hârtie. Pe deasupra, mai punem și actuala pandemie cu efecte grave în toate direcțiile, de la producție, tipărire, difuzare și chiar simplul drum la chioșcul de ziare pentru a cumpăra revista preferată. Acolo, unde ani de zile ai întâlnit scriitorii preferați.

Dar, să revenim la noutatea amintită în primele rânduri.

Cea mai proaspătă revistă se intitulează ,,Supliment literar – artistic” și se poate citi la adresa ioncristoiu.ro.

Publicația are următorul Motto:

„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu).

Să vedem împreună cum arată

Anul 1 / Numărul 1 / Săptămâna 1 – 7 martie 2021

La prima rubrică intitulată ,,Istoria Presei române trăite de mine însumi” citim: Primul debut în presă a fost în 13 decembrie 1967. Al doilea în 19 ianuarie 1990.

Urmează ,,Jurnalul gândurilor mele – Zidurile Constantinopolului aveau și un rol propagandistic.”

La rubrica de imagini comentate ,,Minutul de istorie” este publicată o fotografie cu explicația:  Moment de distracție între Elena și Prințul Carol Scenă surpinsă la Palatul Cotroceni.

Urmează note de călătorie de peste hotare. În acest episod un drum la cetatea locuită Carcassone, din Franța. Titlu: ,,Lumea văzută de un român rupt în fund. Cum poate fi mâncată Dame de Carcas cu cartofi prăjiți”.

Noul Supliment literar ne oferă apoi o porție de proză semnată de Ion Cristoiu: ,,Revoluționarul din anticameră”.

O pagină extrem de atractivă este cea intitulată ,,Am citit pentru dumneavoastră” în care editorul ne oferă o superbă scriere semnată de Cehov ,,Grasu și slabul”.

Urmează în pagina cărților de pe raft, prezentarea unui volum valoros scris de un alt autor.

Sumarul se termină cu un jurnal video filmat în Franța de Ion Cristoiu.

Urăm noului supliment literar – artistic viață lungă și o viitoare ediție pe hârtie.

*

Ziua Mondiala a Scriitorilor a fost stabilită de Congresul Internațional al PEN Club. Fondată în 1921 la Londra, PEN Club International reprezintă asociația scriitorilor de pretutindeni și are drept scop promovarea prieteniei și a sprijinului intelectual între scriitorii din toate colțurile lumii.

Cu toate că numele organizației este dat de inițialele cuvintelor „Poets, Essayists si Novelists” (Poeti, eseiști și noveliști), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnaliști pană la istorici. Ideea de a crea aceasta organizație a apartinut scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

În prezent, PEN Club International are filiale în peste 130 de țări și reprezintă cea mai mare organizație literară, care accentuează rolul literaturii în dezvoltarea culturii mondiale și lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare și important centru PEN Club se afla în SUA.

PEN Clubul Român a fost înființat în anul 1923, printre inițiatori aflându-se și Liviu Rebreanu. Evenimentele istorice care au urmat i-au întrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, la nivel formal. Renașterea clubului s-a realizat în 1990, când Ana Blandiana a devenit conducătorul clubului din România și a restabilit legătura cu marii scriitori aflați în exil.

Și dacă tot sărbătorim astăzi Ziua Mondială a Scriitorilor, adresăm cititorilor două întrebări. Ce autor preferat aveți? Ce scriitor  v-a făcut să vedeți lumea în alte culori?

Așteptăm să ne scrieți pe adresa aristotel.bunescu1@gmail.com

Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România


  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Stofă de yokozuna

Turneul Kyushu la sumo din acest an a fost câștigat de maegashira 9 Abi, un rikishi japonez de 28...

REZULTATE, Editia I – Bucuresti, 8-11 noiembrie 2019

Ediția I Campionatul de Șah Corporate pe Echipe “Pallas Athena”, Bucuresti 8-11 noiembrie 2019 10 organizații și-au trimis reprezentanții la...

Săptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee de primăvară

La un an de când a fost declarată pandemia care a dus la un lockdown aproape planetar, calendarul competițional...
promovare onlinespot_img

O viziune pentru București

Zilele acestea, jurnalele de știri au fost pline de vestea că bucureștenii stau în frig. A venit iarna, iar...

Olimpiada din Japonia – ETH, cea mai rapidă femeie din lume

Superlativele au fost mereu vânate de gazetari, nu numai de autorii cărții recordurilor. Atleta jamaicană Elaine Thompson-Herah, pe scurt ETH,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi