OpiniiLa sfârșitul zileiO lemă creștină într-o lume modernă

O lemă creștină într-o lume modernă

-

promovare onlinespot_img

Aparent, între societatea liberală modernă și creștinism sunt diferențe insurmontabile. În societatea liberală există o anumită flexibilitate intelectuală, în creștinism există dogme. În societate domină regula generală, în creștinism autoritatea incontestabilă. În societatea liberală nu există un set prestabilit și universal de valori morale, în creștinism există norme imuabile în acest sens. Diferențe mai clare între cele două perspective nici că se puteau.

Și totuși, există și o asemănare fundamentală într-o anumită, și importantă, abordare. De ceva vreme, societatea occidentală modernă, asimilând lecțiile totalitariste ale secolului 20, comunismul și mai ales fascismul, a formulat lema, cum se spune în matematică, construirii proactive a democrației. Aceasta lemă afirmă că nu e de ajuns să protejăm rigid un set de legi de prezervare a democrației; e nevoie de un efort continuu de apărare, întreținere și adaptare a ei la provocările noi. Democrația se construiește mereu, obișnuiește azi să spună societatea liberală. Dar oare nu exact acest sentiment al efortului continuu de a repara este specific creștinismului? Nu creștinismul a avut intuiția degradării omului dacă nu e permanent îngrijit și oblojit? Nu asupra acestui lucru atrag atenția călugării creștini care prescriu rețeta nevoinței continue, corijării perpetue, înfrânării permanente ca și remediu la încăpățânata tendință a omului de a degenera? Chiar și biologic vorbind, metehnele și viciile se accentuează cu vârsta, așa că ele se combat, sec, mecanic și metodic, pentru a nu pune stăpânire pe om. 

Lăsate în voie, societatea și omul se degradează. Natura lor este să alunece la forme inferioare. În consecință, calea de urmat este efortul insistent de menținere pe linia de plutire și de înaintare în momentele de grație. Orice lenevire pe acest drum înseamnă de fapt cădere și regres. Iată deci că într-un mod subtil, cele două perspective – a societății democratice și a  creștinismului – intră în corespondență, iar în concluziile lor ultime recurg la aceeași formulă a echivalenței dintre stagnare și degradare; numai acțiunea pozitivă e mântuitoare. Ambele discursuri se subîntind aceleiași leme a imperfecțiunii imanente: binele nu e un dat, ci un câștig care se poate pierde voluntar și mai ales involuntar, prin neglijare și neatenție. 

____________

Foto: Pictură de Hans Memling (circa 1430 – 1494), The Morgan Library & Museum, New York. Sursa: Arhiva autorului. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Submarinul pandemic

Am auzit recent o comparație frumoasă legată de perioada pandemică; îi aparține lui Theodor Paleologu, care a spus într-un...

Moș Nicolae o să fie tot atipic precum 1 Decembrie 2020?

Mi-am făcut deja frumos pantofii. Să fie pregătiți pentru a primi cadouri. Sper să nu fie o nuia, ori...

Cât de subțire este linia care separă bronzul de oase

Îmi amintesc și astăzi de acea zi din primăvara lui 2003 când mă pregăteam să plec la redacție, dar...
promovare onlinespot_img

Surpriza de la MAE

Nu, nu am aşa un profil încât să am de-a face, profesional sau personal, cu rafinata lume a diplomaţiei....

Lecția de șah

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi