Așadar, iar s-au aglomerat drumurile, hotelurile și pensiunile de la mare sau de la munte, la saturația de dinainte de pandemie. De data aceasta, prilejul e „minivacanța de Rusalii”. Aglomerație a fost și de „minivacanța de Paște” și bineînțeles, așa va fi și de „minivacanța de Sfânta Maria”.
Ceva totuși nu se leagă în această recurență. Dacă azi de exemplu angajații ar fi umplut bisericile cu aceeași furie cu care au umplut stațiunile, ar fi fost mai clar. Sunt Rusaliile, sărbătoare creștină, deci merg să se reculeagă și să se liniștească, să mediteze la rosturile lor spirituale, căci de aceea – teoretic – statul nu le mai cere să se ducă la serviciu. Dar de fapt, ziua liberă acordată de stat pentru creștini e folosită de aceștia la distracții și relaxări complet păgâne, dacă ar fi să ne raportăm la învățătura bisericească.
E aici o ipocrizie socială generalizată. Statul laic acordă zile libere pe considerente de sărbătoare religioasă, pe care creștinul le consumă în „minivacanțe”. De cealaltă parte, biserica nu e deranjată de obiceiurile recente, pare mulțumită că noul stat postcomunist „recunoaște” sărbători precum Paștele, Crăciunul, Sfânta Maria, Sfântul Andrei. De altfel majoritatea sărbătorilor naționale declarate de statul român sunt creștine, ceea ce se întâmplă în multe țări europene. În schimb, în Statele Unite toate sărbătorile federale, cu excepția Crăciunului, sunt laice, marcând momente din istoria țării.
_______________
Foto: Imagine din centrul turistic al Brașovului/ Ionut Iamandi