OpiniiLa sfârșitul zileiO ipocrizie generalizată

O ipocrizie generalizată

-

promovare onlinespot_img

Așadar, iar s-au aglomerat drumurile, hotelurile și pensiunile de la mare sau de la munte, la saturația de dinainte de pandemie. De data aceasta, prilejul e „minivacanța de Rusalii”. Aglomerație a fost și de „minivacanța de Paște” și bineînțeles, așa va fi și de „minivacanța de Sfânta Maria”. 

Ceva totuși nu se leagă în această recurență. Dacă azi de exemplu angajații ar fi umplut bisericile cu aceeași furie cu care au umplut stațiunile, ar fi fost mai clar. Sunt Rusaliile, sărbătoare creștină, deci merg să se reculeagă și să se liniștească, să mediteze la rosturile lor spirituale, căci de aceea – teoretic – statul nu le mai cere să se ducă la serviciu. Dar de fapt, ziua liberă acordată de stat pentru creștini e folosită de aceștia la distracții și relaxări complet păgâne, dacă ar fi să ne raportăm la învățătura bisericească. 

E aici o ipocrizie socială generalizată. Statul laic acordă zile libere pe considerente de sărbătoare religioasă, pe care creștinul le consumă în „minivacanțe”. De cealaltă parte, biserica nu e deranjată de obiceiurile recente, pare mulțumită că noul stat postcomunist „recunoaște” sărbători precum Paștele, Crăciunul, Sfânta Maria, Sfântul Andrei. De altfel majoritatea sărbătorilor naționale declarate de statul român sunt creștine, ceea ce se întâmplă în multe țări europene. În schimb, în Statele Unite toate sărbătorile federale, cu excepția Crăciunului, sunt laice, marcând momente din istoria țării. 

_______________

Foto: Imagine din centrul turistic al Brașovului/ Ionut Iamandi

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Colegi de deces

Mereu mi s-au părut nefirești decesele scriitorilor - și ale unor personalități publice în general - întâmplate în momentele...

Mozart, Brahms, Haydn – un trio irezistibil

Stimați cititori, azi, 9 decembrie, anul 2020, pentru că tot suntem în ceea ce numim Luna Cadourilor, vă oferim,...

România a obținut două medalii la Campionatul Uniunii Europene de șah pentru copii și cadeți  

  În perioada 14 – 22 august s-a desfășurat în Republica Cehă, la Kouty nad Desnou, Campionatul Uniunii Europene de...
promovare onlinespot_img

PALLAS ATHENA – canal video online – cultură – șah – business

In fiecare joi de la ora 18:00 Live online pe pagina de social media si pe youtube. Discuții, dezbateri, mese rotunde...

Bucurie prin artă – în expoziția lui Vasile Mureșan Murivale

La Galeria Căminul Artei, de pe 15 februarie are loc o nouă provocare cromatică propusă de unul dintre cei...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi