OpiniiLa sfârșitul zileiNoua Cortină de Fier

Noua Cortină de Fier

-

promovare onlinespot_img

Mă uit pe un grafic recent al vaccinărilor și nu pot să nu observ că Europa pare iar ruptă în două. În prima jumătate a clasamentului, sunt țările cu cele mai multe doze administrate pe unitatea de populație. În a doua jumătate, sunt în general țările estice, printre care și România. Mărturisesc că mă frapează linia de demarcație dintre cele două jumătăți; ea urmează în linii mari vechiul traseu al Cortinei de Fier descris de Churchill, „de la Szczecin la Trieste”. 

Este cert că pe lângă încărcătura politică tranzitorie, rata de vaccinare mai are o valență: dă seama și de o anume raportare personală la lume. Aș spune că ea poate indica în bună măsură gradul de încredere al oamenilor în comunitatea de dincolo de cadrul familial; inclusiv în autoritățile publice, naționale sau internaționale. 

Din acest punct de vedere, la treizeci de ani de la căderea Cortinei de Fier, rata vaccinării în țările foste comuniste ar putea arăta o încredere redusă în guverne și în general în guvernare, în orice caz o încredere semnificativ mai mică decât cea din Occident. Și aceasta pentru că, în majoritatea aproape unanimă a cazurilor, și în linie cu recomandările medicale, guvernele au recomandat vaccinarea, devenind promotorul acesteia. În acest fel, am putea observa că gradul de neîncredere în autorități specific perioadei comuniste s-a conservat până azi, când criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus l-a scos în evidență. Populația din țările est-europene se vede pe sine ca trăind mai degrabă pe cont propriu, ca în comunism. Ea a rămas reticentă la inițiativele guvernamentale, chiar dacă ele acum vin și de la alte autorități decât cele locale, de exemplu de la Uniunea Europeană sau Organizația Mondială a Sănătății. Treizeci de ani de postcomunism nu au reușit să vindece această neîncredere, ba chiar au extins-o și asupra altor autorități. 

Această neîncredere nu este neapărat rezultată în urma unei experiențe directe a regimului comunist; pentru persoanele în vârstă de cel mult 40 sau chiar 50 de ani, experiența directă nu a avut când să se consume. Astfel că neîncrederea în autorități în cazul acestora provine din experiența guvernărilor de după 1990. În țările foste comuniste, guvernările de dinainte de 1990 și cele de după 1990 au inspirat neîncredere într-o măsură comparabilă. Așadar, în privința generării neîncrederii în lideri, corupția guvernărilor de după 1990 a jucat același rol nefast ca și ideologia regimului comunist. 

Iată și datele de la care am pornit. În lista de mai jos sunt țările europene cu procentul respectiv de populație vaccinată cu schema completă. Sursa: The New York Times/ https://www.nytimes.com/interactive/2021/world/covid-vaccinations-tracker.html

 1. Portugalia 85
 2. Spania 78
 3. Islanda 77
 4. Irlanda 75
 5. Danemarca 75
 6. Belgia 74
 7. Norvegia 69
 8. Italia 69
 9. Marea Britanie 67
 10. Olanda 67
 11. Franța 67
 12. Suedia 65
 13. Germania 65
 14. Finlanda 64
 15. Austria 62
 16. Elveția 60
 17. Lituania 59
 18. Grecia 58
 19. Ungaria 58
 20. Cehia 56
 21. Turcia 55
 22. Polonia 51
 23. Slovenia 49
 24. Estonia 47
 25. Letonia 46
 26. Slovacia 42
 27. Serbia 42
 28. Croația 42
 29. Rusia 31
 30. Moldova 30
 31. România 28
 32. Bulgaria 19
 33. Ucraina 14

De observat că până ce și Rusia, Turcia și Moldova au procente mai mari decât România.

_____________

Sursa foto: Sutori.com

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Recuperarea diasporei la Galeriile Carol

La Galeriile Carol din București se desfășoară în aceste zile un adevărat eveniment plastic. Sub genericul VADEMECUM expune Ioan...

Șahul și cartea

Printr-un concurs de împrejurări recent, a trebuit să dau de mai multe ori explicații sau simple lămuriri privind felul...

Teatrul independent, între realitate și idealism

Înainte de a deschide un teatru, se pune o întrebare importantă: ce nou și specific poate oferi spectatorului? În...
promovare onlinespot_img

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XVII). „Matchul acesta va fi un fel de luptă între mașină și rațiunea omenească!”

Anul 1927 începe cu o veste foarte bună pentru revistă. Ea devine publicația oficială a Federației Române de Șah,...

Viața de club în lumea șahului (partea I)

De la pătrunderea jocului de șah în Europa în secolele al XIV-lea și al XV-lea, viața șahistă a parcurs...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi