CulturăNoi succese internaționale obținute de Eva Garet – copilul...

Noi succese internaționale obținute de Eva Garet – copilul minune al pianisticii românești

-

promovare onlinespot_img

Eva Garet este un talent deosebit, o foate tânără pianistă considerată de specialiști un fenomen artistic. Ea tocmai a împlinit 15  ani, este elevă a Colegiului Național de Muzică “George Enescu”, unde studiază cu profesoara Mihaela Zamfirescu, iar de curând a obținut noi recunoșteri internaționale, despre care a avut amabilitatea să ne povestească.

        

– Eva Garet două noi succese internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de Pian „Vladimir Krainev” de la Moscova și Premiul al II-lea și Premiul publicului la cea de-a 32 a ediție a Concursului Internațional de la Ferrol. Ce reprezintă pentru tine aceste două noi reușite?

– Reprezintă confirmări ale muncii depuse până acum și o mare, mare satisfacție. Am mai câștigat în acelasi timp Euregio Award și un premiu I la Orbetello.

Concursul Krainev a fost o surpriză deosebit de plăcută. Nu avusesem până acum contact cu școala rusă. Aprecierile venite din partea ilustrei profesoare Mira Marchenko, printre elevii căreia se numără și Alexandra Dovgan, m-au impresionat în mod deosebit. Și bineînteles, oportunitatea de a lucra cu maestrul Spivakov și Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei este un vis devenit realitate.

Concursul de la Ferrol a fost o aventură. Am plecat acolo cu gândul de a întâlni și a evolua în fata acelui juriu extraordinar: Barry Douglas, Cyprien Katsaris, Cristina Ortiz, Phillippe Entremont, Elisabeth Leonskaya. Din păcate Boris Berezovsky nu a mai putut veni din cauza pandemiei. Am pornit pas cu pas, fiecare etapă fiind o victorie în sine. După a doua etapă, când m-am calificat în semifinală, am simțit că ceva deosebit este pe cale să se întâmple. Evident, emoțiile au crescut. A fost foarte greu să le controlez în semifinală. Aș fi putut cânta mult mai bine. Calificarea în finală a venit ca un trăznet, chiar nu mă așteptam. Concertul nu-l mai cântasem niciodată cu o orchestră, erau multe necunoscute. Repetițiile cu extraordinara Orchestră Simfonică a Galiției, condusă de Jose Trigueros, m-au ajutat să-l aduc la un nivel acceptabil. Dar nu a fost îndeajuns, am avut scăpări, juriul și-a dat seama că nu controlam totul și am terminat pe locul 2. 

– Cât de dificile au fost aceste două competiții? 

Nivelul a fost deosebit de ridicat, la toate competițiile. În cazul Ferrol am concurat cu pianiști consacrați, unii de peste 40 de ani, mai toți cu mare experiență în competiții de anvergură. Răsfoiam în seara de după finală broșura competiției și    nu-mi venea să cred ce s-a întâmplat uitându-mă la acele nume înscrise în concurs. Repertoriul a fost liber ales, asta m-a ajutat să prezint ce aveam mai bun.

– Cât de lungă și de dificilă este pregătirea unui concurs internațional de asemenea valoare?

-Pregătirea este continuă. Am un repertoriu destul de mare care mi-a permis să concurez. Am învățat doar două piese noi, “Los Requiebros” de Granados și cea de Bortkievici. 

– Ce oportunități deschid carierei tale aceste două noi recunoașteri internaționale?

– Sunt și eu curioasă ce se va întâmpla. Dorința a fost ca lumea să mă cunoască, să mă remarce și să mă țină minte. Cred că am reușit. Următorii 5-6 ani competițiile internaționale vor fi pentru mine principalul obiectiv, așa că putem numi concursurile Ferrol și Krainev un bun început.

– Ce te-a determinat să te apropii de pian și apoi să performezi prin acest instrument?

-Intâmplarea. Cred că nu mai erau locuri la clubul de actorie de la grădiniță, și așa am ajuns la cel de muzică. Mi-a placut pianul, am evoluat repede, am intrat la Enescu, la clasa doamnei profesoare Mihaela Zamfirescu și restul e istorie cum se zice. Am câștigat multe competiții, încă din clasa I. Fiecare a fost un semnal că sunt pe drumul cel bun, că trebuie să continui.

– Ești elevă a Colegiului Național “George Enescu” din București. Cât de valoroasă consideri că mai este școala muzicală românească?

– Valoarea școlii de muzică este dată de valoarea elevilor ei. Sunt hotărâtă să demonstrez în viitorul apropiat că școala românească de muzică este printre cele mai bune din lume. Dacă e să mă refer la școala mea, trebuie să spun că mă simt parte a unei familii – #enescuteam, începând cu conducerea, doamnele Cristina Sebastan și Anca Petre, extraordinara mea profesoară Mihaela Zamfirescu, ceilalți profesori, toți m-au ajutat enorm în acești ani și, nu mă îndoiesc, mă vor ajuta în continuare. Le mulțumesc și pe aceasta cale.

– Ce modele pianistice ai?

– Daniil Trifonov și Seong-Jin Cho, Alexandre Kantorov, Yuja Wang… Sunt mulți. Și dintre “clasici”: Dinu Lipatti, Radu Lupu, Richter, Horowitz, Perahia, Arghrich, Hamelin. La Ferrol am devenit fan al lui Vlad Khandohi.

Ai foarte multe premii la concursuri naționale și internaționale, concerte cu orchestra, ai avut și un turneu național, cât de determinată ești să rămâi în topul tinerilor pianiști și ce te-ar ajuta să evoluezi?

-Sunt foarte determinată să ajung în topul internațional. M-ar ajuta foarte mult să evoluez cu orchestra, să am cât mai multe concerte. Experiența scenei, a orchestrei și a publicului nu poate fi înlocuită de nimic.

– Cum vezi viitorul tău artistic?

– În următorii ani voi participa la cât mai multe concursuri internaționale de nivel înalt. Mi-ar plăcea mult să pot lansa primul album. Un lucru e cert, viitorul meu va fi unul foarte ocupat: studiu, școala, competiții, concerte. Abia astept!

______________

Foto: Ferrol Competition.

Articolul precedentȘtiri din șah
Articolul următorÎn atenția editorilor
Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

DE AZI, GAUDEAMUS – O MARE SĂRBĂTOARE!

Gata! Începe! Doamnelor și domnilor, Pentru mine Revelionul nu este mare brânză! Te pregătești sau nu, secundele se apropie de cifra...

Business networking – partea a II-a

În finalul articolului precedent am încercat să identific argumentele pentru care o parte a antreprenorilor și managerilor au ales...

Mica Romă (2): George Coșbuc, „Vorba de acasă. Eseuri, povestiri și schițe filozofice”

Într-una dintre peregrinările mele virtuale pe site-urile unor anticariate care au dezvoltat bunul obicei de a-și face publică baza...
promovare onlinespot_img

Uzbekistanul, campioană olimpică la şah

Cea de-a 44-a olimpiadă de şah s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a tinerei echipe a Uzbekistanului, care a aliniat...

România a obținut două medalii la Campionatul Uniunii Europene de șah pentru copii și cadeți  

  În perioada 14 – 22 august s-a desfășurat în Republica Cehă, la Kouty nad Desnou, Campionatul Uniunii Europene de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi