ȘahDiagrama săptămâniiNodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

Nodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

-

promovare onlinespot_img

Uzbecul Nodirbek Abdusattorov a devenit campion mondial la șah rapid după ce l-a învins în finală pe Ian Nepomniachtchi (Rusia).

Finala a constat într-un minimeci de blitz, în care tânărul șahist de 17 ani din Uzbekistan s-a impus cu scorul de 1,5 – 0,5.

Victoria lui Abdusattorov este o surpriză de proporții, în grila de start el figurând pe locul 59. Juniorul uzbec a înregistrat o singură înfrângere în turneu, câștigând însă, printre alții, la Magnus Carlsen, Levon Aronian, Radoslaw Wojtaszek și Boris Gelfand.

„A fost obositor, dar nu e momentul relaxării, urmează turneul de blitz”, a spus Nodirbek Abdusattorov după victoria din campionatul de șah rapid.

Campionatul mondial de șah rapid desfășurat la Varșovia, în Polonia, a fost organizat ca un turneu open cu 176 de participanți. După cele 13 runde ale turneului jucate timp de trei zile, patru jucători acumulaseră câte 9,5 puncte: Magnus Carlsen (Norvegia), Nodirbek Abdusattorov, Ian Nepomniachtchi și Fabiano Caruana (SUA). Dintre cei patru, numai primii doi în ordinea coeficienților de departajare suplimentară au avut dreptul de a juca finala.

Campionul mondial la șah clasic, Magnus Carlsen, a declarat că această regulă stabilită de organizatori „este o idioțenie”.

Anul trecut, titlul a fost câștigat de Magnus Carlsen. Norvegianul rămâne însă cu consolarea că l-a învins în urmă cu două săptămâni pe Ian Nepomniachtchi în meciul pentru titlul mondial la șah clasic.

Spre deosebire de șahul clasic, în care la început jucătorul are timp de gândire o oră și jumătate, la șah rapid el are la dispoziție doar un sfert de oră.

La turneu au participat și trei jucători din România, Mircea Pârligras, Mihnea Costachi și Vladislav Nevednicii, care s-au plasat în ordine pe locurile 85, 105 și 156.

În turneul feminin s-a impus rusoaica Alexandra Kosteniuk, cu nouă puncte din 11 posibile. Irina Bulmagă și Mihaela Sandu (România) au încheiat pe poziția 57, respectiv 83.

În urma rezultatului obținut, Nodirbek Abdusattorov a încasat un cec de 60.000 de dolari, în vreme ce premiul Alexandrei Kosteniuk este de 40.000 de dolari.

De mâine, tot la Varșovia, încep campionatele mondiale de blitz (general și feminin), în care timpul de gândire inițial va fi de cinci minute.

Actualul campion mondial la blitz este tot norvegianul Magnus Carlsen.

__________

Foto: Nodirbek Abdusattorov este campionul mondial la șah rapid pe anul 2021.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Ofensiva culturală la finalul primăverii 

21 florar 2021. O zi dedicată din mai multe puncte de vedere culturii. În 21 mai 1880 s-a născut...

Viktor Orbán, un Donald Trump „mai deștept”

Am dat în ”The New Yorker” peste un interviu interesant despre politicianul dominant al Ungariei, Viktor Orbán. Rând pe...

Cât de subțire este linia care separă bronzul de oase

Îmi amintesc și astăzi de acea zi din primăvara lui 2003 când mă pregăteam să plec la redacție, dar...
promovare onlinespot_img

Turneul de Anul Nou la sumo a început la Tokio

Pe canalul de YouTube NattoSumo poate fi urmărit festivalul de Anul Nou la sumo, care a început pe 8...

Cu decapotabila pe frontul pandemiei

Nu am fost, din perspectiva europeanului obișnuit, dar mai ales din aceea de cetățean al României, partizanul ieșirii Marii...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi