ȘahDiagrama săptămâniiNodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

Nodirbek Abdusattorov, noul campion mondial la șah rapid

-

promovare onlinespot_img

Uzbecul Nodirbek Abdusattorov a devenit campion mondial la șah rapid după ce l-a învins în finală pe Ian Nepomniachtchi (Rusia).

Finala a constat într-un minimeci de blitz, în care tânărul șahist de 17 ani din Uzbekistan s-a impus cu scorul de 1,5 – 0,5.

Victoria lui Abdusattorov este o surpriză de proporții, în grila de start el figurând pe locul 59. Juniorul uzbec a înregistrat o singură înfrângere în turneu, câștigând însă, printre alții, la Magnus Carlsen, Levon Aronian, Radoslaw Wojtaszek și Boris Gelfand.

„A fost obositor, dar nu e momentul relaxării, urmează turneul de blitz”, a spus Nodirbek Abdusattorov după victoria din campionatul de șah rapid.

Campionatul mondial de șah rapid desfășurat la Varșovia, în Polonia, a fost organizat ca un turneu open cu 176 de participanți. După cele 13 runde ale turneului jucate timp de trei zile, patru jucători acumulaseră câte 9,5 puncte: Magnus Carlsen (Norvegia), Nodirbek Abdusattorov, Ian Nepomniachtchi și Fabiano Caruana (SUA). Dintre cei patru, numai primii doi în ordinea coeficienților de departajare suplimentară au avut dreptul de a juca finala.

Campionul mondial la șah clasic, Magnus Carlsen, a declarat că această regulă stabilită de organizatori „este o idioțenie”.

Anul trecut, titlul a fost câștigat de Magnus Carlsen. Norvegianul rămâne însă cu consolarea că l-a învins în urmă cu două săptămâni pe Ian Nepomniachtchi în meciul pentru titlul mondial la șah clasic.

Spre deosebire de șahul clasic, în care la început jucătorul are timp de gândire o oră și jumătate, la șah rapid el are la dispoziție doar un sfert de oră.

La turneu au participat și trei jucători din România, Mircea Pârligras, Mihnea Costachi și Vladislav Nevednicii, care s-au plasat în ordine pe locurile 85, 105 și 156.

În turneul feminin s-a impus rusoaica Alexandra Kosteniuk, cu nouă puncte din 11 posibile. Irina Bulmagă și Mihaela Sandu (România) au încheiat pe poziția 57, respectiv 83.

În urma rezultatului obținut, Nodirbek Abdusattorov a încasat un cec de 60.000 de dolari, în vreme ce premiul Alexandrei Kosteniuk este de 40.000 de dolari.

De mâine, tot la Varșovia, încep campionatele mondiale de blitz (general și feminin), în care timpul de gândire inițial va fi de cinci minute.

Actualul campion mondial la blitz este tot norvegianul Magnus Carlsen.

__________

Foto: Nodirbek Abdusattorov este campionul mondial la șah rapid pe anul 2021.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

România începe cu dreptul Olimpiada online de șah

Cu cei mai buni șahiști din țară, echipa României a debutat, vineri, cu dreptul la Olimpiada de șah online. Evenimentul...

Noica în viziunea lui Dan Iacob

Scriitorul Dan Dumitru Iacob răspunde, cu amabilitate, invitației revistei nostre de a vorbi despre una dintre cele mai valoroase...

Fotbal: Un strigăt străbate Italia – ,,Incredible!”

Italia a câștigat turneul de fotbal EURO 2020, învingând în finală Anglia cu scorul 3-2 după prelungiri și lovituri...
promovare onlinespot_img

Cunoscutul antrenor Yury Dokhoian a încetat din viață la doar 56 de ani

Lumea șahului este în doliu. Unul dintre cei mai buni antrenori de șah din lume, Marele Maestru Yury Dokhoian,...

Anyway, Happy Book Day!

Voiam să scriu astăzi despre altceva, dar pentru că am remarcat că e ziua cărții, și pentru că în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi