ȘahDiagrama săptămâniiNakamura și Dubov participă la Grand Prix

Nakamura și Dubov participă la Grand Prix

-

promovare onlinespot_img

Hikaru Nakamura și Daniil Dubov au primit wildcard-uri pentru a participa la FIDE Grand Prix. Cele trei turnee care vor avea loc la Berlin și Belgrad în perioada februarie-aprilie 2022 vor decide ultimele două locuri din următorul Candidates Tournament. Nakamura, care ar fi pe locul 10, nu a fost eligibil pentru a se califica prin rating după ce nu a jucat un meci clasic în doi ani, dar a primit o ultimă șansă de la președintele FIDE. Organizatorii l-au ales pe Magnus Carlsen după Dubov, care era în afara condițiilor de rating. 

FIDE Candidates Tournament din 2022 are potențialul de a devine mai important decât de obicei. La evenimentul cu doar opt șahiști este decis următorul candidat pentru World Chess Championship, dar dacă Magnus Carlsen ia decizia de a nu juca al șaselea meci pentru titlu, atunci cei doi învingători din turneul Candidates vor juca acel meci, dacă regulamentul nu se va schimba.  

La ora actuală sunt calificați: Ian Nepomniachtchi, Teimour Radjabov, Jan-Krzysztof Duda, Sergey Karjakin, Alireza Firouzja și Fabiano Caruana. 

Criteriile erau clare, cu excepția wildcard-urilor. Au fost aleși doi, unul de către președintele FIDE Arkady Dvorkovich, iar celălalt de către unul  dintre organizatorii World Chess. 

Șansele lui Hikaru Nakamura de a juca la Candidates Tournament din 2022 păreau inexistente atunci când s-a retras din turneul Grand Swiss de la Riga. Nu numai că asta ar fi însemnat că nu se mai putea califica prin turneul Grand Swiss, nici nu avea cele 9 partide necesare pentru a se califica prin rating la Grand Prix. Nici măcar nu a mai jucat un meci clasic în mai peste doi ani, așa că a decăzut de pe lista FIDE a șahiștilor activi. 

World Chess a oferit o listă de motive pentru alegerea lui Dubov:

   – Dubov este unul dintre jucătorii de top și se află în fruntea listei de rating printre cei care nu s-au calificat în Serie;

    – Fanii și jucătorii de șah îl apreciază deopotrivă pe Daniil în evenimentele de top, precum Grand Prix, pentru jocul său inventiv și spiritul de luptă clar;

    – După ce a lucrat cu echipa lui Magnus Carlsen, Dubov este în formă. După ultima sa sesiune cu Campionul Mondial, Dubov a câștigat Campionatul Mondial de șah Rapid și sperăm că trendul va continua;

    – În ciuda faptului că nu a ajuns încă în top 10, Dubov este unul dintre acei jucători care primește o acoperire mediatică substanțială, ceea ce este în concordanță cu misiunea World Chess de a aduce mai multă atenție sportului și FIDE Grand Prix Series.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Trepte spre lumină într-o nouă carte

A aparut o noua carte, să vedem ce scrie în ea ? De cele mai multe ori, pentru a...

Două locuri în top 10 european pentru juniori la șah hibrid

 21 Septembrie  2020 Am avut șah online, am avut șah față în față, acum, stimați cititori ai revistei noastre, o...

Petre Barbu: „Delegatul lui Petre”, editura Integral, 2021

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare onlinespot_img

Jurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

Memorialistica de la Auschwitz se citește numai cu un nod în gât. Tensiunea ororilor este atât de ridicată încât...

Lumea s-a întors pe dos

9 septembrie 2021. Se anunță la radio că azi este Ziua frumuseții. Pentru cine oare? Eu nu am mai...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi