ȘahDiagrama săptămâniiMVL câștigă Sinquefield Cup pentru a doua oară în...

MVL câștigă Sinquefield Cup pentru a doua oară în carieră

-

promovare onlinespot_img

Marele Maestru Vachier-Lagrave a câștigat Cupa Sinquefield pentru a doua oară în cariera sa, încheind cu o jumătate de punct de punct în fața trio-ului american de Mari Maeștri, Fabiano Caruana, Wesley So, și Leinier Dominguez Perez. Marele Maestru Richard Rapport a terminat pe locul al cincilea. Wesley So a ieșit câștigător al întregii serii Grand Chess Tour.

Marii Maeștri Shakhriyar Mamedyarov și Vachier-Lagrave au părăsit scena mai devreme după ce au avut o remiză teoretică folosind apărarea Grunfeld. 15 partide cu exact aceleași mutări pot fi găsite în diferite baze de date, iar majoritatea dintre acestea au fost jucate de șahiști de top.

Înainte de a ne înfuria, trebuie să ne amintim cât de mult este jucat șahul în zilele noastre. Ai putea, la propriu, să încadrezi întreaga carieră a marilor legende ale trecutului în câțiva ani din programul solicitant de astăzi. Turneele se succed, fie în persoană sau online, și pur și simplu nu există un moment pentru a respira.

Uneori poți juca bine, uneori nu, dar va fi mereu un alt turneu important în viitorul apropiat. În acest caz, este FIDE Chess.com Grand Swiss de la Riga, Letonia, din toamnă. Vachier-Lagrave și Mamedyarov vor fi printre favoriți pentru a câștiga șansa de a concura în Turneul Candidaților.

Revenind la treburile noastre neterminate din Saint Louis, acea remiză le-a oferit oportunități celor 3 jucători, dintre care toți aveau nevoie de o singură victorie pentru a-l ajunge pe fruntaș. Doi dintre ei au jucat unul împotriva celuilalt. So juca cu piesele albe împotriva lui Dominguez, astfel că a folosit deschiderea Gambitul Damei Acceptat. Wesley știe la perfecție această deschidere, așa că a folosit o linie care a fost jucată recent împotriva sa de către Campionul Mondial Magnus Carlsen.

Dominguez a avut o perioadă dificilă în jumătatea a doua a turneului. Ar fi putut pierde împotriva Marilor Maeștri Peter Svidler și Sam Shankland, dar astăzi a fost destul de pregătit pentru a ajunge la final în siguranță.

Stabilirea jocului zilei nu a fost o sarcină dificilă. Chiar înainte să se facă prima mutare, Rapport-Caruana era favorit. Se știa că Fabiano va lupta din răsputeri pentru a-l ajunge pe MVL, dar și că Richard este întotdeauna un șahist bun de urmărit pentru mișcările sale surpriză. Partida nu a fost dezamăgitoare.

Caruana nu a putut să reușească mai mult decât să li se alăture lui So și Dominguez la o egalitate pentru locul al doilea. Maxime Vachier-Lagrave merită felicitat pentru cea de-a doua cupă Sinquefield câștigată în cariera sa.

Richard Rapport nu ar trebui să fie prea dezamăgit cu rezultatul său de 50 la sută. Felul său de a juca are un mix de divertisment și calitate ce ar trebui să-l facă un jucător permanent în turneele premier ce vor urma.

Dintre cele două jocuri care nu au avut niciun impact asupra clasamentului final din top, se poate spune că a fost un efort bine primit. Shankland a avut o deschidere foarte interesantă împotriva Marele Maestru Dariusz Swiercz. Dariusz a fost bine pregătit și a reușit să navigheze într-o poziție sigură, dar nefavorabilă.

Cred că Swiercz poate fi mândru de modul în care a gestionat a doua jumătate a turneului. El nu a adăugat încă o victorie la coloana sa de reușite, dar trei remize solide și o singură pierdere i-au permis lui Dariusz să evite un rezultat catastrofal în primul său super turneu. Putem doar spera că data viitoare va avea mai multe șanse de câștig, sau că va fi mai bine pregătit pentru a obține o victorie.

Shankland și-a pierdut șansa de a-l învinge pe Dominguez ieri, dar impresia generală asupra mutărilor sale a fost pozitivă. Și-a revenit bine după ce a început cu 0.5/2 și nu s-a lăsat fără o luptă. Traiectoria pe care au luat-o rezultatele lui Shankland de la Praga și care se continuă la Cupa Mondială îl vor propulsa spre noi înălțimi.

Svidler a jucat extraordinar împotriva Marelui Maestru Jeffery Xiong, dar a fost prea nerăbdător să-și transforme avantajele în ceva tangibil. Pionul pe care-l avea în plus în finalul jocului s-a dovedit a fi prea dificil de convertit, dar desigur, oponentul său merită felicitat pentru modul său inventiv de a i se opune.

Performanța lui Xiong din Saint Louis a fost dezamăgitoare. Se pare că i-au scăpat multe șanse, mai ales împotriva lui Mamedyarov și So. A fost și pierderea aceea destul de rea împotriva lui Vachier-Lagrave. Totuși, experiența neprețuită pe care Xiong a primit-o de data aceasta îl va ajuta să progreseze.

Despre Peter Svidler, se pote spune că jocul său mult îmbunătățit din a doua repriză l-ar fi făcut să regrete că turneul s-a încheiat atât de curând. Peter chiar și-a luat avânt de data aceasta.

În concluzie, merită mulțumiri toți jucătorii, pentru că ne-au oferit jocuri distractive de urmărit, toți organizatorii de la Saint Louis Chess Club pentru că au făcut posibil acest eveniment în aceste vremuri dificile, dar și platforma Chess.com pentru toate informațiile oferite.

Turneul Cupei Sinquefield din 2021 este ultima oprire a Marelui Tur de șah din 2021. Jocurile au început pe 17 august, zece dintre cei mai buni jucători de șah din lume concurând pentru o parte din fondul de premii de $325.000.

Traducere și adaptare după chess.com de Iustin Iamandi

Articolul precedentExtratereștri în Piața Sfatului
Articolul următorInvitație la zbor
Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

„Vreau să împărtășesc cunoștințele și experiența cu alți oameni, pentru că vreau să le accelerez drumul către succes”

Emisiunea „Semn de carte de afaceri”, inspirație pentru mediul de afaceri autohton, a avut-o ca invitat pe Adina Tarry....

Săptămâna în șah: 15 – 21 martie 2021. Victorii și transferuri

„Skilling Open”, a patra etapă a circuitului de turnee șah online „The Meltwater Champions Chess Tour”, s-a încheiat duminică,...

PALLAS ATHENA – canal video online – cultură – șah – business

In fiecare joi de la ora 18:00 Live online pe pagina de social media si pe youtube. Discuții, dezbateri, mese rotunde...
promovare onlinespot_img

A apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

12 octombrie, 2020 Un număr extrem de bogat! În 108 pagini color sunt prezentate marile confruntări online ale celor mai...

Irezistibil pentru Crăciun!

Sigur, sunt multe propuneri de program în aceste zile. Dar pentru iubitorii armoniilor sonore, azi vă oferim o invitație...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi