CulturăMoș Crăciun ne oferă darul întineririi

Moș Crăciun ne oferă darul întineririi

-

promovare onlinespot_img

Cine poate rezista în fața unui asemnea dar? Iată cum a apărut el în viața mea…
Una din marile descoperiri ale tristului an 2020, una din puținele sale bucurii este Ioana Suzana Tăutu, pictoriță de mare talent și om care scrie minunat.
Iată o dovadă clară în acest sens. Primiți deci un dar în luna cadourilor, decembrie 2020, în așteptarea sărbătorii nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos…
„Într-un anumit sens, ești mai bătrân când ești tânăr, și mai tânăr când ești bătrân.” Este un fragment dintr-un discurs al domnului Radu Beligan pe care l-am răsfoit zilele trecute. Mintea mi s-a oprit asupra acestor cuvinte un timp (îmi place să-mi creez singură probleme existențiale), și acum cred că trebuie să exteriorizez.
Se apropie sărbătoarea nașterii Domnului, și gândurile tuturor sunt către familie. Unii nu ne-am săturat de-ai noștri nici după acest an, în care am fost „forțați” să ne suportăm mai mult decât o făceam de obicei. Așadar, din nou în familie, doar pretextul e unul nou. Și parcă, de Crăciun, pentru cei mai înaintați în vârstă, toată sărbătoarea se trăiește mai calm, mai profund, mai liniștit. Parcă, de Crăciun, mai mult decât oricând, bunicii își așteaptă nepoții să le calce pragul, să-i colinde, pe scurt, pentru unii mai sensibili, să le strice calmul și liniștea. Pentru că noi suntem agitați și gălăgioși. Cei sub șapte ani au o explicație, restul nepoților, din altă categorie de vârstă, nu au.
De unde au atâta calm bunicii, și atâta seninătate?! Să ne lase să le agităm casa, fără ca ei să fie în vreun fel afectați de angoasa ce le trece pragul!? Iar dacă vreun adult încercat de nervi, ar da semne clare de spirit de biciuitor în grai, i se taie repede elanul: „Lasă-i, mamă, să se joace!”. De unde își iau medicamentele astea?! Cred că din „tinerețea” dobândită de experiență, din libertatea pe care o câștigi, odată cu înaintarea în vârstă, libertate ce constă în minte șlefuită, lipsită de povara societății, de nevoia de integrare și adaptare.
Bunicii recunosc, simt și trăiesc bucuria noului început, și cum altfel dacă nu alături de nepoți. Tare mi-aș dori să văd adulți oprindu-se în mijlocul aleii din parc, la vederea unei minunate și neasemuite buburuze, apoi să-i strige numele, să-și plece privirea spre calea ei, să o însoțească și să îi cânte zborul!… Sau, la prima ninsoare, să alerge afară cu limba scoasă, și să intre în jocul fulgilor… În schimb, mi-aș închipui bunici făcând asta, pe câțiva i-am și văzut. Timpul nu le mai cere nici goană, nici atenție spre lucruri „importante”, de fapt, efemere. Timpul pentru ei este binecuvântare. Și cred că atunci când ajungi să simți aceasta, de fapt, începi să trăiești, să întinerești. Chiar daca oasele scârțâie, iar dinții s-au împuținat (unii suntem, numeral vorbind, la mijlocul drumului și deja avem aceste caracteristici).
Când privești timpul ca pe un privilegiu, deja îți cunoști menirea, iar drumul dintre „a fi” și „a nu mai fi” este subliniat de ”ce rămâne”.
Ce rămâne de făcut?!
O vizită bunicilor!
Să o lăsăm pe autoare să se prezinte singură:
,,Numele meu este Tăutu Ioana Suzana, m-am născut pe meleaguri moldovenești, în județul Bacău, în primăvara anului 1986. Tânără și neliniștită, s-ar putea spune. Sunt un inginer cu studii universitare de masterat, nepracticant, un om dintr-o generație confuză, ce cu greu își găsește echilibrul. Cu toate acestea, părinții mi-au format principii strașnice, rezistente, ce-mi vor călăuzi mereu pașii vieții, iar omul de astăzi este investiția lor. Sunt fiică, soție, mamă, soră, fină, nașă, pentru puțini prietenă, și spunându-vă acestea, vă trasez exact delimitarea mea spațio-temporală și spirituală. În rest, mă consider un om simplu, care a realizat bucuria răsăritului și a ciripitului păsărilor din această lume a goanei, oprindu-mă astfel, din fuga mea”.
Cu bine dragi prieteni!
Tuturor sănătate!
Aristotel Bunescu

 

  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Campionatul Mondial de șah Rapid și Blitz, amânat în 2021

16 octombrie 2020 Anul trecut, în anul de grație 2019, aproape 350 de jucători de șah din 48 țări diferite...

Experiență de pictor autentic: Liliana Șerbănescu, de la note muzicale la mirajul culorilor

Stimați cititori, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, dragi cavaleri Vă aducem astăzi în centrul atenției o foarte interesantă experiență de pictor...
promovare onlinespot_img

Inspirațiile pictorului Florian Doru Crihană

În ciuda faptului că anul trecut ne-a adus multe probleme, există oameni care continuă să ne înfrumusețeze viața. Unul...

Albastru de Elada

Poți să nu fi mers niciodată în Elada: nu-i nimic, vine ea la tine. Dacă nu cumva deja a...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi