ȘahMM ucrainean Andrii Baryshpolets candidează la președinția FIDE

MM ucrainean Andrii Baryshpolets candidează la președinția FIDE

-

promovare onlinespot_img

Rusul Arkady Dvorkovich candidează din nou la șefia FIDE, susținut fiind de fostul campion mondial Viswanathan Anand. Având în vedere candidatura lui, alegerile au o coloratură politică puternică: acum și un ucrainean, MM Andrii Baryshpolets, și-a anunțat intrarea în cursă.

În cadrul viitoarei olimpiade de șah de la Chennai are loc și Congresul FIDE, iar delegații federațiilor aleg noul președinte. Arkady Dvorkovich este președintele FIDE din 2018. Mandatul fostul consilier economic al președintelui rus și viceprim-ministru al Rusiei nu a fost considerat un eșec, ba chiar opusul. În cei patru ani de mandat, a făcut FIDE mai transparent și cu ajutorul multor experți din departamentele individuale a făcut multe pentru șah.

Dvorkovich candidează pentru realegeri și și-a prezentat recent „echipa”. Pe lângă fosta campioană mondială la feminin Zhu Chen ca trezorier, norvegiana Jøran Aulin-Jansson și azera Mahir Mammedov ca vicepreședinți, el a adus la bord un vicepreședinte adjunct foarte proeminent, cel de-al 15-lea campion mondial, Viswanathan Anand.

Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la moarte și distrugere în, FIDE, ca și alte federații sportive, se află sub presiune politică, în special în țările occidentale. Fosta apropiere a lui Arkadi Dvorkovich de cercul interior al conducerii statului rus face ca realegerea sa să fie cel puțin problematică pentru reprezentanții federațiilor occidentale de șah.

Un alt candidat și-a anunțat candidatura la începutul lunii mai, iar acesta este togolezul Enyonam Sewa Noël Fumey.

Fanii ucraineni de șah își pot imagina cu greu o realegere a președintelui rus și ar dori să-l vadă eliminat. MM Andrii Baryshpolets, care s-a născut în Ucraina și locuiește în prezent în SUA, a lansat o petiție pe Change.org pentru a împiedica realegerea lui Dvorkovich.

Acum el însuși și-a anunțat candidatura și vrea să devină președinte FIDE.

Din 2012 până în 2014, Baryshpolets (31 de ani) a studiat economia și finanțele la Academia de Stat Kyiv-Mohyla din Kiev. Mai târziu a plecat în SUA pentru a studia agricultura și economia aplicată la Texas Tech University din Lubbock. Din 2015 până în 2021, a fost asistent de cercetare la Texas Tech University, iar în 2021 a obținut și un doctorat în domeniu.

În 2008, Baryshpolets a fost campion național U18 al Ucrainei. A câștigat o serie de turnee deschise, Winter Chess Classic 2018 din Saint Louis și Campionatele Panamericane pe echipe în 2015 și 2019 cu echipa Texas Tech University.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Îndrumar pentru obținerea unei medalii olimpice

Toți sportivii tineri visează la podiumul olimpic. Acum, eu au la dispoziție un adevărat îndrumar care le arată, pas...

Vishy Anand despre Carlsen vs Nepo și controversa Dubov 

Într-un interviu recent pentru ChessBase India, marele maestru Viswanathan Anand și-a exprimat opiniile despre meciul pentru titlul mondial dintre...

Rusia pierde statutul de organizator al olimpiadei de șah din vară

Federația internațională de șah (FIDE) a anunțat că îi retrage Rusiei calitatea de organizatoare a olimpiadei de șah, programată...
promovare onlinespot_img

Nona Gaprindashvili: Lungul drum spre marea performanță 

Marea maestră Nona Gaprindashvili, fostă campioană mondială și actuală campioană mondială de senioare la categoria peste 65 de ani,...

Flacăra olimpică a pornit din nou la drum. Eu după ea

Emoții mari în mișcarea olimpică. Flacăra a fost aprinsă luni, 18 brumărel, pentru JO de iarnă 2022, găzduite de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi