OpiniiLa sfârșitul zileiMeditațiile unui împărat stoic

Meditațiile unui împărat stoic

-

promovare onlinespot_img

Remarcam de curând „invazia stoicilor” petrecută în librăriile românești, unde au poposit recent și aproape simultan o nouă ediție a Scrisorilor lui Seneca către Luciliu și una a Meditațiilor lui Marcus Aurelius (sub titlul „Gânduri către sine însuși”). Dacă mai apare și partea a doua a versiunii românești a Fragmentelor stoicilor vechi compilate de Hans von Arnim acum mai bine de o sută de ani, tabloul e complet. Iar azi ar fi un prilej pentru a-l menționa încă o dată, căci în urmă cu 1841 de ani – ce ciudat sună! – pe 17 martie, murea la Viena (după alții, la Sirmium, în actuala Serbie) împăratul roman și filosoful stoic Marcus Aurelius. 

Meditațiile lui Marcus Aurelius reprezintă una dintre cele mai celebre și celebrate cărți scrise vreodată. Dacă mai era nevoie de o dovadă pentru fuziunea greco – latină din acea epocă, cartea a fost scrisă în limba greacă. Sunt note și observații fugitive, făcute inclusiv în timpul exercitării atribuțiilor sale imperiale de conducător al campaniilor militare romane. Tributare manierei stoice de filosofare preluate de la învățătorul său Epictet – lumea e guvernată de o inteligență superioară, din care sufletul e o parte, e drept, coruptibilă și poate chiar de-a dreptul coruptă – Meditațiile lui Marcus Aurelius sunt și efectul, spun unii istorici, unui tratament pe care împăratul îl urma pentru ulcerul de care a suferit multă vreme. Acesta ar fi sursa imaginarului apocaliptic din unele pasaje ale Meditațiilor

Marcus Aurelius n-a fost un reformator de calibru al administrației romane; poate că influența sa cea mai pregnantă să se fi simțit în domeniul legislației civile. A continuat politica lui Traian și Hadrian privitoare la creștinism – religie emergentă interzisă teoretic, dar tolerată practic. Conducerea imperială din vremea lui nu își făcuse o țintă din creștini; abia când o comunitate locală devenea deranjată de minoritatea creștină, autoritățile romane se simțeau obligate să intervină, cum s-a întâmplat în actualul Lyon, în 177. 

Mai jos redau câteva dintre panseurile acestui stoic târziu, care în timpul liber cârmuia cea mai puternică formațiune politică a vremii. Am avut impresia că unele Meditații par ecouri ușor deformate, dar clar recognoscibile, ale culturii ulterioare a Europei creștine. 

Despre reziliență: „Omul poate fi încercat doar de ceea ce natura l-a format deja să suporte.”

Despre rău: „Nimic din ceea ce e în acord cu natura nu e rău.”

Despre bine: „Nu mai vorbi de fapte bune. Fă-le.”

Despre injurii: „Scapă de opinii și-ai să scapi de văicăreala că am fost jignit.” 

Despre răzbunare: „Cea mai bună răzbunare e să nu devii ca persecutorul tău.”

Despre cunoașterea de sine: „Întotdeauna m-a mirat contrastul dintre iubirea și stima de sine; omul se iubește pe sine mai mult decât pe oricine altcineva, dar prețuiește opiniile altora mai mult decât pe ale sale.” 

Despre deșertăciune: „Totul durează o zi, atât ceea ce e memorabil, cât și ceea ce nu e.”

Despre suflet: „Sufletul își e așa cum gândești de obicei; căci sufletul este drapat în gânduri.”

_________________

Foto: „Ultimele cuvinte ale Împăratului Marcus Aurelius” (1844), de Eugène Delacroix. Sursa: Wikipedia.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Ana Blandiana și nostalgia anticomunismului

Prezentarea bibliografiei Anei Blandiana ocupă toată pagina a doua a cărții pe care o am în față, Soră lume,...

Botoșaniul belgian 

Răsfoiesc o carte unicat, cred. Este o carte a comunității românilor din Belgia, scrisă chiar de unii dintre membrii...

Invitație la MȚR: Vernisajul expoziției personale de pictură Gheorghe I. Anghel

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 5 august 2021, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției personale...
promovare onlinespot_img

Prima olimpiadă online de șah pentru persoanele cu dizabilități

Prima olimpiadă de șah online pentru persoanele cu dizabilități, organizată de Federația Internațională de Șah, se desfășoară în aceste...

Martor al trenurilor morții din Sighet

”Și ce să fac cu ele, că mai am zeci în garaj!”, mi-a replicat Vasile Moldovan, când am încercat...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi