Matul lui Dilaram – o legendă veșnic vie, în...

Matul lui Dilaram – o legendă veșnic vie, în șah și în viață

-

promovare onlinespot_img

Viața este ca o partidă de șah, iar șahul este viața însăși.
Această parafrază la o cunoscută maximă din lumea teatrului are implicații mult mai reale și profunde decât ar putea părea la prima vedere.

Pentru șahiști, evenimentele petrecute pe tabla cu 64 de pătrățele tind să capete dimensiuni existențiale. Câștigul unui modest pion sau al unei partide ori turneu pot genera o satisfacție greu de regăsit oriunde în viața de zi cu zi, în vreme ce un insucces din aceeași sferă poate fi la fel de greu de suportat ca o catastrofă cosmică.

Alegând câteva exemple din categoria campionilor mondiali, observăm că Fischer și Spassky, de exemplu, obișnuiau să își conducă partidele într-o stare de maximă concentrare și nemișcare, sugerând că în acele momente lupta șahistă era însăși centrul preocuparilor lor, în completă detașare și uitare a cursului vieții reale.

La celălalt pol îi găsim pe Garry Kasparov și pe actualul campion mondial Magnus Carlsen, ale căror grimase extreme și gesturi în momentele critice ale partidelor sunt o exteriorizare nefiltrată a emoțiilor trăite, fie ele de speranță, bucurie și satisfacție artistica, ori, dimpotrivă, de dezamăgire și deznădejde.

Toate acestea au fost cum nu se poate mai bine sublimate în titlul cărții de căpătâi a unei alte legende, triplul vice-campion mondial Victor Korcinoi, anume Șahul este viața mea.

Conexiunea în sens invers poate fi dedusă printr-o serie de comparații logice. Ne confruntăm zi de zi cu decizii, deseori minore, dar uneori importante, necesitând o rezolvare într-un anumit timp dat. Pentru a găsi soluții optime, sau măcar rezonabile, trebuie să ținem cont de consecințele decizilor noastre într-o a doua sau n-a fază. Oricât am dori să evităm asta, atingerea scopului principal nu poate fi realizată fără a renunța la ceva, fără mai mici sau mai mari sacrificii cu alte cuvinte.

Jucătorul de șah se confruntă cu toate aceste situații în cadrul virtual al partidelor și turneelor de șah. Timpul de gândire este limitat, cerând o luare de decizii relativ rapidă, iar gândirea strategică ne ghidează în încercarea de a anticipa evoluția partidelor. Iar partea cea mai savuroasă a șahului este cea a combinațiilor, definite ca manevre forțate implicând sacrificii de material, într-o aparentă atitudine kami-kadze dar ducând la beneficii majore la sfârșitul operației forțate.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, este esențial să trecem peste succese și insuccese cu pas egal, evitând euforia excesivă sau deznădejdea totală. Ne așteaptă întotdeauna un nou mâine, cu aceleași exigențe ca ale zilei de ieri. Un alt vice-campion mondial, Alexei Șirov, de care mă leagă trei decenii de prietenie, mi-a mărturisit cu mulți ani în urmă ca de-a lungul unui turneu cel mai important element este recuperarea fizică de la o partidă la alta, indiferent de rezultatul celei abia încheiate.

Comparația bilaterală lansată mai sus poate fi extinsă și în lumea afacerilor, cu nimic mai puțin competitivă și intensă decât viața de turneu a șahiștilor.

În continuare, voi exemplifica această paralelă printr-o legendă născută în negura vremurilor în Orientul Extrem, de unde își are originile jocul de șah.

Trăia în acea vreme un prinț extrem de bogat și înzestrat, a cărui soție favorită, Dilaram (semnificând liniște sufletească în arabă), era faimoasă pentru frumuețea ei desăvârșită. Prințul avea o slăbiciune pentru jocul de șatranj, strămoșul șahului cu reguli în mare parte identice cu ale acestuia, și nu ezita să joace pe mize însemnate.

Citeste mai departe:

MMI Mihail Marin
MMI Mihail Marin, mare maestru internațional din 1993, triplu Campion Național, Medaliat cu bronz la Olimpiada de șah 1988, participant la 12 olimpiade de șah cu echipa României si la doua turnee Interzonale din ciclul campionatului mondial individual, autor de articole DVD-URI video și cărți pe teme de șah (peste 15 cărți pe teme șahiste, in calitate de autor sau coautor) și premiat de trei ori cu premiul “Cartea Anului” în mai multe țări ale lumii; colaborator pe parcursul mai multor decenii al lui Judit Polgar, cea mai puternica jucătoare din istoria șahului si Secondantul acesteia la trei turnee de elita in 2005. In prezent: participa la competitii profesioniste de sah, scriitor, antrenor – lectii si conferințe de sah online Date de contact: Email: mihailmarin21@gmail.com Tel: 0745825569

Random posts

Duminică, 2 august, mare meci mare de șah online România – Anglia

După o scurtă pauză, marea competiție intitulată “Nations League” organizată de Chess.com, se reia duminică, 2 august. Este runda a...

Viața de club în lumea șahului (partea I)

De la pătrunderea jocului de șah în Europa în secolele al XIV-lea și al XV-lea, viața șahistă a parcurs...

‘Șahiștii’, primul volum de proză scurtă românească inspirată din lumea șahului

La editura Eikon este în pregătire un volum de povestiri „șahistice” aparținându-i redactorului-șef al revistei noastre, domnul Ionuț Iamandi....
promovare onlinespot_img

Duminică, 2 august, mare meci mare de șah online România – Anglia

După o scurtă pauză, marea competiție intitulată “Nations League” organizată de Chess.com, se reia duminică, 2 august. Este runda a...

Legătura dintre rap și șah – Harry Mack

Faimos pentru abilitățile sale de improvizație de neegalat, Harry Mack este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni rapperi...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi