ȘahDiagrama săptămâniiMarii maeștri de top părăsesc Rusia

Marii maeștri de top părăsesc Rusia

-

promovare onlinespot_img

Atacul Rusiei asupra Ucrainei afectează și profesioniștii ruși în șah. O serie de jucători au exprimat critici sau au semnat un apel pentru pace, iar un număr de mari maeștri de top, cum ar fi Nikita Vitiugov, Dmitri Andreikin, campionul Rusiei în 202, Alexandr Predke și alții, au părăsit Rusia pentru a juca sub steagul FIDE, a trece la alte federații sau a se stabili în alte țări.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, Federația Rusă de Șah, ca toate celelalte federații sportive ruse, a fost sancționată și exclusă de la evenimentele sportive internaționale. Acest lucru nu îi afectează personal pe sportivii ruși. Ei pot participa la evenimente ca jucători individuali, dar nu sub steagul Rusiei.

Federația Mondială de Șah a oferit o schimbare simplificată a federațiilor și posibilitatea de a juca și de a participa la turnee sub steagul FIDE.

Un număr de mari maeștri ruși au folosit acest lucru. Din primii 100 în clasamentul mondial FIDE, șapte mari maeștri ruși sunt acum listați sub steagul FIDE.

Sancțiunile împotriva federațiilor rusă și belarusă nu afectează doar posibilitatea de a participa sub steagurile celor două țări. Există și multe probleme practice, de exemplu cu călătoriile. Zborurile între țările UE și Rusia și Belarus nu mai sunt posibile. Singura țară europeană care mai are legături aeriene cu Rusia este Serbia.

Prin urmare, unii dintre jucătorii care au decis să schimbe federația au părăsit Rusia pentru a se stabili într-o altă țară.

Evgeny Romanov, care a fost unul dintre primii mari maeștri ruși care a schimbat federația după izbucnirea războiului, joacă acum pentru Norvegia. Potrivit unui articol al lui Stefan Löffler despre Chess Tech, Dmitry Andreikin, care a jucat Marele Premiu la Belgrad când a început războiul, nu s-a întors în Rusia, ci a plecat în Macedonia, unde joacă de câțiva ani la clubul Alkaloid.

Daniil Yuffa, Vladimir Fedoseev și Kirill Alekseenko și-au găsit o nouă casă în Spania. Yuffa se schimbase deja la federația spaniolă anul trecut. Nikita Vitiugov a părăsit Rusia împreună cu familia și s-a mutat în Spania înainte de a începe invazia rusă, iar Grigori Oparin, care studiază deja de doi ani la Saint Louis, SUA, a părăsit acum federația Rusă și joacă sub steagul FIDE.

Alexandr Predke nu s-a întors în Rusia după ce a jucat pentru Marele Premiu FIDE la Berlin, dar se spune că ar fi plecat în Turcia cu iubita sa Marine Severin.

Unii jucători consideră o schimbare permanentă a federației, dar pentru marii maeștri de acest nivel, aceasta necesită de obicei o „taxă de transfer”. FIDE impune de obicei o interdicție de doi ani jucătorilor care doresc să schimbe federația, dar federația care primește poate evita această interdicție dacă ajunge la un acord cu federația care se transferă, de obicei sub forma unei taxe. Pentru marii maeștri de top, o taxă de 20.000 de euro este destul de comună. Dar cum ar putea fi posibilă o astfel de plată către Federația Rusă în prezent, este complet neclar.

____________

În imagine, marele maestru Nikita Vitiugov. Foto: FIDE

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

La olimpiada de la Paris din 1924 s-a jucat și „prima olimpiadă” de șah din istorie

S-a încheiat Olimpiada de la Tokyo și poate unii dintre dumneavoastră s-au întrebat de ce nu s-a numărat și...

A fost Hitler integru?

Am auzit recent teoria interesantă potrivit căreia Hitler, chiar dacă nu a fost un om moral, a fost o...

Farmecul discret al stampelor japoneze

Boierițe și boieri dumneavoastră. Vă semnalez un important eveniment plastic din aceste zile. Dar, mai întâi puțină istorie recentă,...
promovare onlinespot_img

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Cel mai înalt pitic din țară

Când s-a așezat la masa de joc, generalul Morales nu știa de cele două tabuuri care s-au dovedit mortale...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi