ȘahMarele maestru internațional Florin Gheorghiu la 77 de ani

Marele maestru internațional Florin Gheorghiu la 77 de ani

-

promovare onlinespot_img

L-am sunat și eu pe domnul Florin Gheorghiu la telefon să îl felicit. A răspuns cu mare amabilitate ca de obicei. Cu ocazia acestui dialog, domnul Florin Gheorghiu ne-a reamintit că o să fie prezent peste câteva zile la postul tv Realitatea Plus.
Dacă este și data de 7 aprilie în calendarul de pe birou, asta înseamnă ceva din punct de vedere numerologic. 7,7,7. O să subliniez și 7 motive de emoție legate de figura domnului Florin Gheorghiu.
1)Este figura predominantă în aceste zile la emisiunea de șah Strategie în Alb și Negru, unde apare în postura de invitat special. Prima parte a emisiunii a fost săptămâna trecută, iar a doua se va difuza sâmbătă, după ora 10, cu reluare duminică, tot după ora 10, la postul de televiziune Realitatea Plus.
2)Vom revedea partida câștigată de invitatul special Florin Gheorghiu în fața inegalabilului Bobby Fischer, la Olimpiada de la Havana, din 1966.
3)Îmi aduc aminte de impresionanta sa trilogie cu partide alese, trei volume în care putem urmării cele mai frumoase partide din cariera sa.
4)Retrăiesc viața sa de film, cu multe perioade lungi trăite în Elveția.
5)Îmi aduc aminte de prietenia caldă cu care mă înconjoară mereu.
6)Revăd cu ochii minții competițiile la care a fost prezent, fie simultanele date, fie prezența sa la festivitățile de premiere ale unor competiții importante organizate de România.
7)Mă bucur că printre noi este o legendă a șahului care aduce aminte de perioada de glorie a acestui sport în România, când partidele se urmăreau în stradă de numeroși fani, pe tabla de demonstrații, în sala de turneu, la Biblioteca Centrală Universitară, fiind ocupate, de mult timp toate locurile.

Foto: Arhiva personală Delia Duca

Să ne pregătim deci temeinic. Scriem în agenda albastră că pe 10 aprilie, la ora 10 nu facem nimic, decât să stăm în fața ecranului să o revedem pe Arina Delcea, realizatoarea emisiunii Strategie în Alb și Negru, oferind cadrul domnului Florin Gheorghiu să evoce alte și alte amintiri memorabile.

O vom revedea și pe jucătoarea de șah Delia Duca, cea care rezolvă problema de șah propusă de invitatul precedent.
Deja la vârsta de 13 ani Florin Gheorghiu devine campion național de șah la juniori. Trei ani mai târziu câștigă prima dată campionatul țării. În total, a fost de 10 ori campion național de șah la seniori, în perioada 1960 – 1987.
A jucat pentru România la 14 olimpiade (1962-1974, 1978-1990), de 10 ori la prima masă (1966-1974,1978-1982, 1988-1990), de trei ori la masa a doua (1964,1984,1986) și o dată la masa a treia (1962). La patru olimpiade (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 și Dubai 1986) a terminat neînvins. De asemenea, Florin Gheorghiu a participat cu echipa României la cinci campionate europene: Hamburg 1965, Bath 1973, Moscova 1977, Haifa 1989, Debrecen 1992, de fiecare dată la prima masă. În 1985 a jucat pentru România la Campionatul Mondial pe echipe de la Lucerna.
Multă lumea l-a felicitat pe domnul Florin Gheorghiu pentru aniversarea sa de la 6 aprilie. Aceste rânduri se doresc a fi un text – felicitare consemnat în revista noastră online care se ocupă de actualitatea acestei discipline sportive.
În altă ordine de idei, în 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății vă dorim o bună stare de sănătate.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

__________________
Foto: Marele maestru internațional la șah Florin Gheorghiu. Sursa: Alexandru Dolea/ RRA

  • Toate postarile cu eticheta:
  • sah
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Tragedia unui sat

Postat mai jos este un film documentar cum rar mi-a fost dat să văd până acum. Subiectul documentarului este...

Fair play în șah

După o lungă absență, șahul e din nou la știri. La CNN, în The New York Times, la Al...

Alex. Ștefănescu și originile comunismului

Fapt confirmat: este vremea memoriilor. Și pentru că pasiunea pentru acest gen literar este stârnită mai ales de înaintarea...
promovare onlinespot_img

Două mode

Ce am observat de ceva vreme: nu mai e nevoie să mergi la o lansare de carte ca să...

Invitație la MȚR: Vernisajul expoziției personale de pictură Gheorghe I. Anghel

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 5 august 2021, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției personale...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi