ȘahMagnus Carlsen a câștigat Norway Chess pentru a patra...

Magnus Carlsen a câștigat Norway Chess pentru a patra oară consecutiv

-

promovare onlinespot_img

Magnus Carlsen a câștigat pentru a patra oară consecutiv Turneul de șah din Norvegia, după ce l-a învins pe Veselin Topalov în Armaghedon vineri. Campionul mondial nu ar fi luat titlul dacă Shakhriyar Mamedyarov l-ar fi învins pe Teimour Radjabov în jocul lor clasic. Radjabov a reușit să egaleze, în ciuda faptului că a intrat în criză de timp, permițându-i lui Carlsen să câștige din nou evenimentul din țara natală.

Magnus Carlsen a câștigat vineri cel de-al cincilea titlu la șah norvegian. Aceasta a fost a patra victorie consecutivă în acest turneu, care a împlinit a zecea aniversare anul acesta. Campionul mondial l-a învins pe Veselin Topalov în Armaghedon pentru a termina turneul cu 16 puncte și jumătate, lăsându-l pe Shakhriyar Mamedyarov pe locul doi, la un punct în urmă.

Pentru o vreme, părea posibil ca Mamedyarov să-l depășească pe Carlsen în clasament, având inițiativa în jocul său clasic împotriva lui Teimour Radjabov. Important este că acesta din a fost sub presiune atât la masa de joc, cât și pe ceas.

La un moment dat, Radjabov a avut mai puțin de 3 minute cu 14 mutări înainte de a ajunge la mutarea 40, când au fost implementate incremente de 10 secunde – adică a trebuit să ia decizii dificile care l-ar putea duce în imposibilitatea fizică de a ajunge la control.

Radjabov, care va juca la Candidates, a fost la înălțime și a reușit să mențină egalitatea, care a fost convenită șase mutări mai târziu – Mamedyarov a ales să ducă mini-meciul la departajari în loc de a risca o pierdere.

Până în acel moment, Carlsen a remizat jocul său clasic împotriva lui Topalov, ceea ce însemna că și-a asigurat deja victoria în turneu.

Carlsen a jucat la fiecare ediție a super-turneului de șah din Norvegia, un eveniment care se desfășoară anual din 2013. În special, având în vedere palmaresul campionului mondial, nu a reușit nicio victorie în turneu până la a patra ediție, în 2016. El a terminat al nouălea și al patrulea în 2017, respectiv 2018 și a câștigat fiecare ediție de atunci.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Geniu uitat: Ellen Gilbert, prima regină a șahului

Născută în același an cu Paul Morphy, Ellen Gilbert, născută Strong (30 aprilie 1837 – 12 februarie 1900), a...

Un matematician a rezolvat vestita problemă a reginelor

Problema ,,N-Queens” se referă la câte poziții diferite pot lua reginele pentru a nu se intersecta deloc pe tabla...

Cum se face că sufletele mari „socotesc că li se cade să-și însușească orice lucru de la mai micii lor”

Am dat zilele trecute de un text care m-a încântat prin faptul că se potrivește mănușă ca justificare la...
promovare onlinespot_img

‘Oameni de valoare și lichele găsești indiferent de sistem sau națiune’. Profesorul Michael Shafir, invitat la emisiunea ‘Raftul Atenei‘

Profesorul Michael Shafir a declarat la emisiunea „Raftul Atenei” că principalele caracteristici ale regimului marxist din România au fost...

Săptămâna în șah: 15 – 21 februarie 2021. Primul Campionat Mondial al echipelor corporatiste, în ediție online

Primul Campionat Mondial de șah Corporatist online, organizat sub egida FIDE, s-a încheiat duminică, 21 februarie, cu victoria echipei...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi