CulturăMagia cărților, magia faptelor bune

Magia cărților, magia faptelor bune

-

promovare onlinespot_img

La sfârșitul lunii februarie, un loc special din București – „librăria unde schimbi lumea” – și-a lansat oficial și varianta online. „Seneca Anticafe” este prima librărie responsabilă social din București, care nu își calculează profitul în bancnote, ci în acțiuni sustenabile. În fiecare lună, în acest loc deosebit, cărțile vândute se transformă în fapte bune: alimente pentru sute de bunici singuri. 

shop.senecanticafe.ro a apărut din dorința de a convinge cât mai mulți oameni să citească, iar această hrană a sufletului și minții să ajute la o amplă acțiune caritabilă intitulată „Bunicii Noștri”. Inițiatorii au pornit de la un gând deosebit de generos: „credem într-o lume mai bună – întemeiată pe magia cărților”, iar calculele lor sunt simple: „dacă zece persoane din comunitate ar achiziționa cărți de la noi, am putea asigura masa zilnică pentru un bunic timp de o lună.”

Inedita îmbinare între cultură, comerțul cu cărți și acțiunile caritabile, m-au făcut să cer mai multe detalii de la Anastasia Staicu, vicepreședinte al Asociației SNK și coordonator al proiectului Bunicii Noștri”.

-Prin ce se caracterizează librăria Seneca anticafe și care este povestea din spatele sintagmei „anticafe”? 

-Librăria Seneca Anticafe este o librărie deosebită în primul rând pentru că este o librărie de selecții. Avem o minunată echipă de librari care sortează și aleg cu grijă fiecare carte. E ușor să îți iei cărți bune de la noi sau să faci cadouri. Poți chiar să iei la întâmplare. Cel puțin așa ne place nouă să credem.

Pe lângă asta avem numeroase titluri în limbi străine, precum: engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană sau chiar în limba rusă. Iar mai mult decât atât avem, cred, și cea mai mare colecție de ecologie – sute de titluri de la industria alimentară la economie comportamentală și ghiduri de sustenabilitate.

“Nimic nu ne aparţine, doar timpul este al nostru” spune Seneca, filosoful al cărui nume îl purtăm. Anticafe este un loc care te învaţă să pui preţ pe timpul tău. Şi da, într-adevăr trebuie să îţi faci tu timp şi să fie un timp de valoare. Locul îți pune la dispoziție tot ce trebuie pentru muncă eficientă: un spațiu mai puțin gălăgios, internet de mare viteză, mese și scaune, veioze, prize, imprimantă, scanner, cărți și reviste de specialitate. Totul cu prevenție anticovid. “Seneca” este înainte de toate un spaţiu cultural, unde se strâng de obicei oamenii care iubesc cărţile şi dichisul. Ei nu sunt „clienţi”, ci „oaspeţi”. Și este biroul tău din oraș. Anticafe este locul unde nu plătești consumația, ci timpul petrecut înăuntru. Este un spațiu cultural și pentru socializare si nicidecum împotriva consumului de cafea, ci probabil cei care l-au numit anticafe au prins esența unui timp tihnit, petrecut in voie, prielnic lucrului și lecturii, nu zgomotos ca o cafenea clasică, nici agitat ca un loc de tranzit, cum sunt de multe ori cafenelele clasice. Conceptul de anticafe pe care l-am preluat după modelul rusesc, acolo unde a fost inventat, este cunoscut si ca Zifferblatt care în germană înseamnă chiar “cadran de ceas“.

-Cum a apărut inițiativa lansării librăriei online “Seneca”?

În martie 2020 am închis “Seneca Anticafe” pentru public – așa cum a făcut-o toată lumea. Musafirii noștri doreau să păstreze contactul cu noi – așa că am creat și o platformă în care să putem interacționa în continuare – și au vrut în continuare să aibă acces la cărți. Așa am decis că este nevoie de librăria online.

Între timp am început și proiectul #buniciinoștri, iar ideea de le lega a avut foarte mult sens pentru noi.

 -Cum v-a venit ideea de a dubla o acțiune culturală cu una socială? 

-În mijlocul pandemiei, când lucrurile erau maxim de incerte – am ales să protejăm pătura cea mai expusă pericolului – bătrânii singuri. Știam că e important ca ei să evite să se expună făcând cumpărături, de exemplu. Și mai știam și că mulți dintre ei nici nu își permit, într-un moment când alimentația și igiena sunt mai importante ca niciodată. Am colaborat cu alte asociații, ONG-uri și apoi cu voluntari din mai multe orașe – așa am făcut listele de beneficiari.

Am început să facem pachetele de alimente și igienă personală în librărie, printre cărți, apoi, când numărul a crescut, din fericire, am apelat încă o dată la prieteni. Și așa, mulțumită sprijinului logistic asigurat de o companie privată am beneficiat de un spațiu unde asamblăm pachetele, un depozit unde putem duce cumpărăturile să le punem în pachete stând la distanță sigură pentru noi și ei și apoi le trimitem în țară către voluntarii de pe teren.

-Ce rezultate a avut campania în timpul pandemiei? 

-În câteva săptămâni am trecut de la liste de câteva zeci de beneficiari la peste 400.
Am livrat peste 12.300 de pachete cu alimente și produse de igienă în 53 de localități. Și am mobilizat pentru asta aproape 200 de persoane – în condiții de siguranță.

Iar un rezultat deosebit pentru noi a fost întâlnirea cu persoane care se bucurau de întâlnirea cu noi chiar și pentru câteva minute. Le știm copiii, poveștile și zilele de naștere. Bătrânilor le place să povestească și am vrea să putem să îi ascultăm pe toți, este un ajutor la fel de important ca hrana. 

Ce sperați odată cu inaugurarea librăriei online?

-Să ne putem menține implicarea la același nivel sau chiar să o putem crește. Odată cu acest proiect ne-a devenit evident că nu putem rezolva anumite probleme, dar putem contribui la ameliorarea lor.

Care este procedeul prin care cărțile vândute se transformă și în hrană pentru bătrânii defavorizați? 

-Marja noastră comercială variază de la luna la lună – așa că în fiecare lună trebuie să calculăm. Oricum, în ecuatia de finantare intră și donații directe și alte tipuri de sprijin pe care le acceptam cu mare drag – nu este doar librăria.

-Ce ne puteți spune despre socializarea în spațiul librăriei în condițiile pandemice actuale?

-Am redeschis librăria în condiții limitate la sfârșitul lunii mai a anului trecut. Am pus în funcțiune toate măsurile de siguranță la care ne-am fi putut gândi. Acum, deși lucrurile s-au mai relaxat, siguranța e încă pe primul loc pentru noi. Și putem găzdui musafiri pentru lucru, pentru întâlniri și evenimente. Ce este aparte la Seneca Anticafe este felul în care leagă oamenii care îi trec pragul. Sunt diferiți și lucrează în domenii diferite, dar e de ajuns să se nimerească la masă în bucătărie cu aceeași problemă de contabilitate, de exemplu, sau de codare și încep să găsească soluții comune. Chiar așa, cu distanța, mască, prin plexiglas, încep să discute, se sfătuiesc reciproc sau devin colaboratori. Iar camera de liniște e renumită pentru discreție și, evident liniște. Acolo este recordul de oameni străini, care petrec și câte 10 ore pe zi împreună fără să schimbe o vorbă.

Seneca Anticafe este locul în care puteam transforma împreună cărțile în pachete pentru bunici, librăria unde putem schimba lumea, transformând-o într-un spațiu mai responsabil. 

Foto: Seneca Anticafe, Sebastian Crăciun

Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

Un publicist cu vervă: Garabet Ibrăileanu

A sosit în librării și cel mai recent volum de publicistică aparținându-i lui Garabet Ibrăileanu. Volumul acoperă perioada dintre...

Sertarul cu aplauze, varianta ProTV

Segmentat de revoluție în timpul conceperii, Ana Blandiana a scris un roman intitulat „Sertarul cu aplauze”. Nu știu dacă...

Fluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al...
promovare onlinespot_img

PARTENERI Editia I

Parteneri media:                           Parteneri: Centrul de Marketing este constituit ca organism de...

„Atelierele Brâncuși” în domeniile pictură și grafică

După atâta dans și teatru, muzică și știri negative, în mod sigur se impune o vizită luminoasă în lumea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi