CulturăTeatru & FilmM de la Murphy, o nouă premieră în Programul...

M de la Murphy, o nouă premieră în Programul 9G la TNB al Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București

-

promovare onlinespot_img

M de la Murphy, producția numărul 16 din Programul 9G la TNB, dedicat în exclusivitate tinerilor neangajați în instituții de spectacol,  lansat de Naționalul bucureștean în 2014, a avut premiera în 15 Septembrie, la Amfiteatru TNB în aer liber.

Conceptul, regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Andrea Gavriliu, cunoscută oamenilor de teatru și de dans, ea colaborând cu unii dintre cei mai în vogă regizori ai momentului: Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Andrei Șerban.

Andreea Gavriliu nu este la prima întâlnire cu Teatrul Național București, coregrafia unor spectacole importante din TNB fiind tot creațiile ei: Hoți de Dea Loher și Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu (ambele în regia lui Radu Afrim).

Actriță, coregrafă, dansatoare și regizoare, Andrea Gavriliu a semnat și un spectacol inteligent, plin de umor, în aceeași măsură și teatru, și dans, unde joacă alături de Ștefan Lupu din 2013, premiat la multe festivaluri și distins cu Premiul Special pentru teatru-dans la Gala UNITER din 2014: Zic Zac.

M de la Murphy aduce pe scenă 8 actori-performeri – Alexandru Chindriș, Eva Danciu, Roxana Fânață, Mariana Gavriciuc, Pedro Aurelian Gâfei, Flavia Giurgiu, Ciprian Valea, Tavi Voina –, care susțin cu o energie debordantă ideile, formele, joaca și fatalitatea celebrelor ziceri ale lui Murphy. Obiectele simbolice și semnele plastic-teatrale au fost create de scenograful Alexandru Petre, iar light-design-ul este semnat de Cristian Șimon.

Foto: Florin Ghioca

“Având în vedere CV-ul artistic al Andreei Gavriliu, prezența ei în Programul 9G pare cumva atipică. Și chiar este, dacă ne gândim că mulți dintre artiștii incluși la 9G de-a lungul celor șase ediții au fost tineri creatori mai puțin cunoscuți și fără o mare experiență de scenă la acel moment. Mulți dintre regizorii tineri care astăzi au spectacole apreciate în teatre au trecut pe la 9G, având ocazia să propună idei curajoase la Sala Mică. Poate că ceea ce reprezintă acum prezența Catincăi Drăgănescu, a lui Andrei Măjeri, Horia Suru, Ștefan Lupu, Radu Iacoban, a Elenei Morar sau Iris Spiridon se datorează și dezbaterii, controversei, spargerii unor bariere instituționale pe care Programul 9G și le-a asumat încă de la lansare. În situația Andreei Gavriliu povestea este diferită. Spectacolul ei face parte dintr-o altă perspectivă a 9G-ului. Știind că teatrele îi propun spectacole de autor și nu mai are nevoie de confirmare, după ce proiectul a fost ales pentru 9G, prima întrebare a fost: De ce 9G? Răspunsul ei: Pentru că îmi doream să lucrez cu echipa mea ideală, fără temă dată, fără nimic impus. 9G la TNB este singurul program oferă această libertate., a declarat cu ocazia premierei, Cristiana Gavrilă, coordonator al Programului 9G la TNB.

Spectacolul este programat la Amfiteatru TNB, pe data de 22 septembrie, urmând ca după închiderea spațiului în aer liber, să se mute, cel mai probabil, la Sala Mică a Teatrului Național, spațiu dedicat spectacolelor programului 9G la TNB.


promovare online:

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Anca Constantin van der Zee
Anca Roxana Constantin este cunoscuta ascultatorilor de radio FM, a fost producator si prezentator la mai multe posturi de radio : RFI Romania, Radio Romantic, Romania Tineret. A prezentat și realizat mai mulți ani emisiuni de televiziune și s-a alăturat apoi, echipei de producători muzicali de la A&A Records-Warner Music Licencee. Este actriță și a cântat ca backing vocal pe câteva dintre albumele lui Alexandru Andrieș, care i-a compus și câteva piese. A fost distribuită în mai multe spectacole de teatru: ”Lear”, regia Andrei Șerban (Teatrul Bulandra), ”Fericirea e marcă înregistrată”-regia Cătălin Naum(Teatrul Podul), ”Vecinii noștri de pat”, regia Alexandru Tocilescu.(Teatrul de Comedie). Cel mai recent succes al Ancăi a fost spectacolul music-hall de la Teatrul ”L.S.Bulandra”, ”Ospațul de piatră”, regia Ana Ioana Macaria, unde a jucat un rol principal și muzical, interpretând câteva piese din discografia Marlene Dietrich.

Random posts

Liliana Nicolae: „30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj”, Editura Casa de pariuri literare, 2016

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...

Bizarerii olimpice. Sportivi trimiși acasă înainte de startul competiției

Atâtea pregătiri, atâtea sacrificii în viața personală, atâtea cheltuieli, atâtea drumuri, toate făcute absolut degeaba. Aceasta este trista realitate trăită...

Conferința COP27 – între scepticism și speranță   

La viitoarea Conferința COP27 asupra schimbărilor climatice globale, delegațiile țărilor membre COP se vor așeza din nou la masa...
promovare onlinespot_img

Breaza în sărbătoare internațională

Liniștitul oraș Breaza are câteva zile pe an în care fierbe efectiv. Două dintre acestea sunt sambata 14 august...

Femeia de serviciu a dat șah-mat primarului

Stimați cititori, vă propunem astăzi un subiect incredibil, din categoria textelor intitulate relevant realitatea întrece fantezia. Știu că sună bizar,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi