OpiniiLa sfârșitul zileiLumea prin ochii antivacciniștilor

Lumea prin ochii antivacciniștilor

-

promovare onlinespot_img

La ce se reduc, în esență, credința și ideile coronascepticilor, antivacciniștilor și filoconspiraționiștilor de ieri și de azi? Nu dețin răspunsul definitiv, dar studiind de atâta vreme obiectul, o ipoteză pot avea. Una dintre ideile lor cele mai proeminente și mai des vehiculate este că cineva rău intenționat trage sforile pentru a produce daune omenirii. Cu acest prilej, lumea e dramatic redusă la un mecanism cognoscibil, controlabil, manipulabil. Ignor aici figura de semeți treziți pe care o fac ei, în contrast cu ceilalți oameni rămași în bezna necunoașterii; un comportament de gnostici trufași. Mă refer doar la felul în care arată perspectiva lor asupra lumii: spațiu edificat, cu legi, cu ierarhie, cu pârghii și planuri, în care cei răi amenință să preia, dezastruos, puterea.

De unde atâta siguranță privind capacitatea omului, sau a cuiva în general, de a ști și de a controla totul? Poate că nu e atât încredere, cât teamă. Sau poate nu e decât sedimentul mesajului de progres pe care îl tot auzim, inclusiv prin succesul vaccinului, pe care îl putem constata de peste o sută de ani deja. Nu știu ce procese psihologice subtile au avut loc cu acest prilej. Ce pot observa însă e altceva: filoconspiraționiștii sunt departe de atitudinea primară care a stat la baza cunoașterii de tip modern. Primii raționaliști aveau încredere în capacitatea de cunoaștere a omului, dar aceasta era dublată de altceva: ei vedeau și limitele acestei cunoașteri. Din lume vedem puțin, cât ne permit mijloacele noastre; accentul îl puneau pe lume, în jurul căreia gravităm mărunți, ci nu lumea gravitează în jurul nostru, cum, cu prefabricatele lor judecăți cred antivacciniștii. 

Aici e vorba și de o concepție greșită asupra filosofilor catalogați drept sceptici. Aceștia nu sanctificau si nu absolutizau nimic, este drept. Puneau tot la încercare. Dar nu puneau în loc părerea lor. Accentul era mereu pe lume și pe exterior, față de care ei se considerau auxiliari. Omul poate produce mici fărâme de cunoaștere, admiteau ei, dar fără a le absolutiza. Și ei erau o specie de raționaliști. Dar din această atitudine a lor întreagă, partea cu primatul lumii a căzut, și a rămas doar îndoială programatică și mecanică, care îl face pe coronasceptic să spună „ei, lasă că știu eu că alta e manevra…” Din această împuținare a înțelesului primar al scepticismului au ajuns megalo-intelectualii de azi să își împăuneze coada cu nobilul sufix „-sceptic”. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

După o pauză impusă de pandemie, se reia turneul de sumo de la Fukuoka

Mâine începe Kyushu Basho, Cupa Împăratului la sumo care are loc în fiecare an în luna noiembrie. Două sunt...

Comunismul românesc: O radiografie

Profesorul de jurnalism Marian Petcu a declarat în cadrul emisiunii „Raftul Atenei” că în România nu a existat și...

Salonul literar – artistic, un nou început

Zorii zilei de 23 aprilie 2021. Suntem în Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor (Copyright) și...
promovare onlinespot_img

Cu discipolul Constantin Vică despre moștenirea lui Radu Solcan

O discuție consistentă, pe mai multe paliere, pornind de la unul dintre cele mai interesante și valoroase jurnale post-decembriste,...

Despre valoarea premiilor literare

Mai multe informații și judecăți despre premiile literare în interviul cu scriitorul Dan Dumitru Iacob - Felicitări din inimă pentru...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi