ȘahDiagrama săptămâniiLista Elo pe ianuarie 2022: Tinerii au dominat la...

Lista Elo pe ianuarie 2022: Tinerii au dominat la secțiunile rapid și blitz

-

promovare onlinespot_img

Meciul de Campionat Mondial dintre Magnus Carlsen și Ian Nepomniachtchi a fost capul de afiș din decembrie 2021, astfel că principalele schimbări de top i-au avut în vedere pe cei doi. În afară de ei, singura creștere semnificativă a ratingului în top-100 a fost obținută de tânărul Alexey Sarana (Rusia), care a câștigat 19 puncte de rating după victoria sa în finala Cupei Rusiei. Nikita Vitiugov (+5), Gawain Jones (+6) și Boris Gelfand (+6) au făcut cele mai bune scoruri în meciul Anglia vs. Restul Lumii (parte din London Chess Classics 2021) și au obținut câteva puncte de rating.

Cel mai important eveniment din șahul feminin în ceea ce privește schimbările de rating a fost meciul Polonia – Restul Lumii. Meri Arabidze (Georgia, imaginea de mai jos), Iulija Osmak (Ucraina) și Anna Sargsyan (Armenia) le-au supus pe jucătoarele poloneze la test greu, câștigând +19, +13 și, respectiv, +12 puncte Elo.

Sfârșitul anului a fost marcat de FIDE World Rapid & Blitz din Varșovia, Polonia. Evenimentul a avut loc după o pauză de un an și a madificat considerabil listele de rating rapid și blitz. Toate cele patru turnee au văzut debutul jucătorilor tineri. Într-adevăr, Nodirbek Abdusattorov, în vârstă de 17 ani, a câștigat campionatul rapid într-un mod spectaculos, obținând 78 de puncte de rating și urcând pe locul 39 în lista de rating rapid.

Tinerii Gukesh D și Guha Mitrahba (ambii din India) au câștigat 159 și, respectiv, 149 de puncte, în timp ce Jorden Van Forrest și-a îmbunătățit ratingul cu 82 de puncte. Shant Sargsyan a terminat pe locul 29 în Campionatul Rapid, dar scorul său a crescut cu 110 puncte. Felicitari lui Kirill Shevchenko (+65), Hans Niemann (+116) și Parham Maghsoodloo (+79).

Bibisara Assaubayeva din Kazahstan a devenit o adevărată revelație a evenimentelor feminine. În vârstă de doar 17 ani, a luat argint în Campionatul Rapid (+27 de puncte) și a câștigat turneul blitz (+120 de puncte). Compatriotul ei, Assel Serikbay, în vârstă de 19 ani, a terminat pe locul 5 la rapid, cu 122 de puncte, în timp ce Vaishali Rameshbabu din India a terminat pe locul 14 (+73). Conaționala ei, Vantika Agrawal, a făcut cel mai mare progres în clasamentul rapid al femeilor, obținând 155 de puncte. Polina Shuvalova (CFR) și-a pus amprenta în campionatul blitz, la egalitate pe locul trei și înregistrând 49 de puncte de rating.

Desigur, nu era vorba doar de tineri. Ian Nepomniachtchi (+23), Fabiano Caruana (+16), Vladimir Fedoseev (+17) și Ivan Cheparinov (+31) și-au crescut substanțial ratingul rapid în urma unei performanțe bune în Campionat. Alexandra Kostenuk a câștigat Campionatul feminin de rapid (+28) dar, în mod surprinzător, obținerea argintului în proba blitz a costat-o 6 puncte de rating.

Maxim Vachier-Lagrave a câștigat primul său titlu de Campionat Mondial de Blitz (+16), dar din punctul de vedere al câștigurilor de rating blitz, alte rezultate par mult mai impresionante: Javokhir Sindarov (+177), Grigory Oparin (+105), Mikhail Kobalia (+135), Alexander Donchenko (+116), Volodar Murzin (+106) și Vugar Asadli (+158), pentru a numi doar câteva.

Foto: Nodirbek Abdusattorov, campion mondial la șah rapid pe anul 2022.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Concurs sondaj opinie pictura

Adresam cititorilor revistei online Chess Corporate Pallas Athena provocarea de a participa la un concurs - sondaj de opinie. Cui...

Nebănuite sunt căile găsirii Domnului

Toată Săptămâna Mare am simțit intens nevoia să scriu despre Isus și despre Dumnezeu. Despre cât de aproape Îi...

Alexandru Rusu: „Păpușarii puterii”, Editura Hyperliteratura, 2020

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare onlinespot_img

Ce faceți cu o ciocolată de 27 metri pătrați?

Se apropie luna cadourilor cu pași repezi. Mare amator de dulciuri, deși nu prea am voie de la medic,...

Șahul ca înot

Pe de o parte, ținând cont de vechimea șahului și de numărul mare de jucători care în timp au...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi