ȘahDiagrama săptămâniiLeinier Dominguez și Alireza Firouzja, eliminați de la Cupa...

Leinier Dominguez și Alireza Firouzja, eliminați de la Cupa Mondială

-

promovare onlinespot_img

Marii Maeștri Leinier Dominguez și Alireza Firouzja nu au reușit să treacă de runda a doua a Cupei Mondiale la șah. Aceștia au pierdut contra Marilor Maeștri din Uzbekistan Jakhongir Vakhidov și Javokhir Sindarov. Ambele meciuri au fost decise prin partide de tip Armageddon. 

Favoritul numărul opt al Cupei Mondiale, Alireza Firouzja, care are doar 18 ani și este considerat un potențial candidat la titlul de campion mondial, a fost nevoit să părăsească competiția mai devreme decât se așteptau fanii săi.

Ironic este faptul că Marele Maestru franco-iranian a pierdut împotriva unuia dintre puținii competitori mai mici decât el: Sindarov, în vârstă de numai 15 ani. 

Până de curând, Sindarov a fost primul șahist care a devenit Mare Maestru înainte de a împlini vârsta de 13 ani, după Marele Maestru Sergey Karjakin. Dar recent, în acest club restrâns a intrat ca lider Abhimanyu Mishra, care a devenit luna aceasta cel mai tânăr mare maestru din toate timpurile. 

Sindarov (Elo 2558) face parte dintr-o generație promițătoare de șahiști din Uzbekistan. Printre aceștia se află: Marele Maestru în vârstă de 16 ani, Nodirbek Abdusattorov (Elo 2634), Marele Maestru Nodirbek Yakubboev (Elo 2598) în vârstă de 19 ani și Shamsiddin Vokhidov, tot de 19 ani. (Să nu se confunde cu Vakhidov, cel care l-a învins pe Dominguez și este mai în vârstă, având 26 de ani).

Sindarov l-a învins cu piesele negre pe Firouzja în prima partidă de 10 minute + 10 secunde adiționale la fiecare mutare, după care a obținut o remiză în a doua partidă.

Vakhidov a câștigat ambele meciuri de șah rapid împotriva lui Dominguez.

Pe Twitter, Marele Maestru Hikaru Nakamura a scris că Javokhir Sindarov îi amintește de puștiul Carlsen din meciul acestuia contra Levon Aronian de la Cupa Mondială din 2004.

Jucătorii români Mircea Pârligras și Bogdan Deac au fost eliminați din Cupa Mondială de la Soci, la fel și jucătoarele din România. Singurul român care a mai rămas în competiție în runda a treia este marele maestru Constantin Lupulescu, dar și el a fost învins în prima partidă a rundei, iar azi va trebui să câștige ca să își poată menține șansele de calificare.

Între timp, de la Cupa Mondială și-au luat adio și ultimii doi non-mari maeștri din competiție. Așa cum era de așteptat, maestrul internațional Volodar Murzin, în vârstă de 14 ani, a pierdut împotriva marelui maestru Vladislav Artemiev, iar maestrul internațional Ravi Haria nu l-a putut învinge pe marele maestru francez Etienne Bacrot.

Un meci strâns a fost cel dintre marele maestru Yaroslav Zherebukh și marele maestru Alexei Shirov, care schimbaseră victorii în jocurile clasice și care au continuat să o facă și în cele două jocuri rapide. În final, între cei doi jucători nu a ieșit nici măcar o dată remiză, deoarece Shirov a ajuns să câștige ambele partide de 10’+10”. 

O răsturnare de situație a fost atunci când marele maestru Timur „Blindfold King” Gareyev (S.U.A) a câștigat împotriva marelui maestru Dimitry Jakovenko (Rusia) prin ]nfr\ngerea acestuia în prima partidă de șah rapid.

Un alt meci cu un sfârșit neașteptat s-a jucat între marele maestru Kiril Georgiev (55 de ani) și marele maestru iranian Parham Maghsoodloo (20 de ani). În această confruntare, spre surprinderea multora, Georgiev a ieșit învingător. 

Au fost mai multe meciuri de tiebreak în partidele 10’+10”, în timp ce doar un singur tiebreak a fost observat la jocurile 5’+3”, acesta încheindu-se în cele din urmă cu o partidă de tip Armageddon, prima din această Cupă Mondială. Marele maestru bulgar Ivan Cheparinov l-a învins pe marele maestru german Rasmus Svane. 

Secțiunea feminină a avut și ea la rândul ei o partidă Armageddon. Faza finală a aprtidei dintre Olga Badelka din Belarus și Ana Matnadze din Spania nu a mai avut cu nimic de-a face cu șahul, deoarece jucătoarele au răsturnat mai multe piese în timp ce loveau ceasul, fără ca arbitrul să intervină. Matnadze a fost cea care a atenționat arbitrul în momentul în care Badelka mai avea 2 secunde rămase pe cronometru.

Cupa Mondială FIDE are loc în Complexul Galaxy Leisure din Soci, Rusia, până pe data de 6 august 2021. Fiecare rundă va fi compusă din două meciuri clasice și doar dacă este nevoie și de un meci de tiebreak în a treia zi. Începând cu runda a doua, secțiunea deschisă are 128 de jucători, iar secțiunea feminină 64.

____________

Foto: worldcup.fide.com

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Cei mai buni jucători din istoria șahului

Site-ul chess.com a realizat un top al celor mai mari campioni la șah din toate timpurile. Clasamentul rezultat s-a...

Jan-Krzysztof Duda, câștigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021

Marele Maestru Jan-Krzysztof Duda a câștigat joi Cupa Mondială FIDE 2021, învingându-l pe Marele Maestru Sergey Karjakin în partida...

Titled Tuesday dublează numărul turneelor și triplează premiile

Titled Tuesday va avea parte de modificări majore interesante începând cu 1 februarie. Vor fi de două ori mai...
promovare onlinespot_img

,,Călătorul”, o nouă carte semnată de Dan Dumitru Iacob

,,Împărtășesc cu voi bucuria apariției unei noi cărți, Călătorul, la editura Eikon din București, o sinteză a temelor care...

Acum o sută de ani

Am să spun ceva ce probabil va contraria o seamă de cititori înfierbântați de recent încheiatele alegeri parlamentare: în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi