OpiniiLa sfârșitul zileiLectură și acuratețe

Lectură și acuratețe

-

promovare onlinespot_img

Consemnez aici o observație excelentă a profesorului Mircea Flonta găsită în cartea sa „Drumul meu spre filosofie” (2016):

„În cercuri intelectuale care au autoritate în România zilelor noastre, elogiul entuziast al îndrăznelii gândirii, al originalității și creativității, se asociază adesea cu o apreciere condescendentă pentru acurateţea prezentărilor făcute ideilor unor autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Se sugerează că aceasta din urmă este o preocupare potrivită pentru spirite mediocre. Cu îngăduinţa celor care au o altă părere, eu afirm că, pentru toţi cei care vorbesc studenților sau scriu pentru un public mai larg, este un atribut de seamă al distincţiei intelectuale să se limiteze la invocarea și discuția acelor teme şi idei pe care și le-au însușit prin lecturi conştiincioase, dacă se poate la prima sursă. Nu este, cred eu, un merit minor să îți suspenzi judecata despre toate acele lucruri pe care le ştii, în cel mai bun caz, superficial, din auzite. Experiența mea îmi spune cât de greu este să urmezi, în mod consecvent, această linie de conduită. Cred că puțini sunt cei care nu au nimic să își reproșeze sub acest aspect. Presupun că tendinţa de a formula judecăţi despre ceea ce nu cunoaştem bine este greu de reprimat și în alte domenii. În lumea ideilor abstracte, ea constituie un pericol deosebit de mare. Cel mai bine ne dăm seama de asta atunci când resimţim dureros judecarea pripită, superficială a scrierilor noastre de către recenzenți și critici pe care nu îi socotim rău intenţionaţi. În filozofie, urmarea nebătută a căii onestității și responsabilităţii intelectuale nu este un merit mic. Ea devine posibilă abia la capătul unor eforturi îndelungate, care, ce-i drept, nu au în ele nimic spectaculos.”

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Știi că ești și ceea ce citești?

Voi începe cu o mărturisire, surprinzătoare pentru cineva care scrie despre dezvoltare personală în era digitală. Nu am avut...

Ei sunt cei 9 magnifici

Cei 7 magnifici de altă dată, după titlul unui celebru film, au devenit acum mai mulți. Ei sunt 9...

Dictatorii și șahul 

Volumul de proză scurtă „Șahiștii” a fost lansat și la Brașov, la Târgul de Carte Gaudeamus - Radio România....
promovare onlinespot_img

George Stoleriu a câștigat surprinzător Memorialul ,,Gheorghe Cristian”

7 septembrie  2020 George Stoleriu, legitimat la Clubul Sportiv Politehnica Iași, a câștigat, duminică, în mod surprinzător, ediția 2020 a...

Poftiți la Jocurile Olimpice ale copiilor

Olimpiada japoneză a intrat în pâine. La fel și sportivii români. După fotbaliști, iată că și la alte discipline...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi