OpiniiLa sfârșitul zileiLectură și acuratețe

Lectură și acuratețe

-

promovare onlinespot_img

Consemnez aici o observație excelentă a profesorului Mircea Flonta găsită în cartea sa „Drumul meu spre filosofie” (2016):

„În cercuri intelectuale care au autoritate în România zilelor noastre, elogiul entuziast al îndrăznelii gândirii, al originalității și creativității, se asociază adesea cu o apreciere condescendentă pentru acurateţea prezentărilor făcute ideilor unor autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Se sugerează că aceasta din urmă este o preocupare potrivită pentru spirite mediocre. Cu îngăduinţa celor care au o altă părere, eu afirm că, pentru toţi cei care vorbesc studenților sau scriu pentru un public mai larg, este un atribut de seamă al distincţiei intelectuale să se limiteze la invocarea și discuția acelor teme şi idei pe care și le-au însușit prin lecturi conştiincioase, dacă se poate la prima sursă. Nu este, cred eu, un merit minor să îți suspenzi judecata despre toate acele lucruri pe care le ştii, în cel mai bun caz, superficial, din auzite. Experiența mea îmi spune cât de greu este să urmezi, în mod consecvent, această linie de conduită. Cred că puțini sunt cei care nu au nimic să își reproșeze sub acest aspect. Presupun că tendinţa de a formula judecăţi despre ceea ce nu cunoaştem bine este greu de reprimat și în alte domenii. În lumea ideilor abstracte, ea constituie un pericol deosebit de mare. Cel mai bine ne dăm seama de asta atunci când resimţim dureros judecarea pripită, superficială a scrierilor noastre de către recenzenți și critici pe care nu îi socotim rău intenţionaţi. În filozofie, urmarea nebătută a căii onestității și responsabilităţii intelectuale nu este un merit mic. Ea devine posibilă abia la capătul unor eforturi îndelungate, care, ce-i drept, nu au în ele nimic spectaculos.”

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Noua Cortină de Fier

Mă uit pe un grafic recent al vaccinărilor și nu pot să nu observ că Europa pare iar ruptă...

Scurtă incursiune în lumea numerelor ‘sensibile’

Se dă numărul 294.001. Ce puteți spune despre el? Că e natural, ar afirma unii. Că e impar, ar...

Fotbal: Lider surpriză în campionatul României

Cine se uită bine la cum arată clasamentul actual, după două etape din actuala ediție a Ligii I la...
promovare onlinespot_img

Moștenirea lui Stalin

Războiul era încă în toi atunci când Stalin formula către aliații britanici doctrina cordonului sanitar postbelic de la granița...

2021: Constantin Lupulescu, primul român în clasamentul Federației Internaționale de Șah

Au trecut deja principalele sărbători de la intersecția anilor. Acum, fiecare se întoarce la locul său de trudă cotidiană,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi