ȘahDiagrama săptămâniiLa olimpiada de la Paris din 1924 s-a jucat...

La olimpiada de la Paris din 1924 s-a jucat și „prima olimpiadă” de șah din istorie

-

promovare onlinespot_img

S-a încheiat Olimpiada de la Tokyo și poate unii dintre dumneavoastră s-au întrebat de ce nu s-a numărat și șahul printre sporturile olimpice. Răspunsul simplu este că șahul are propria olimpiadă, care se dispută din doi în doi ani. Dar cert este și că Federația Internațională de Șah ar fi vrut ca la Tokyo să se joace și șah, numai că propunerea ei a fost respinsă. Ea va face o nouă încercare la Jocurile Olimpice viitoare de la Paris, din 2024, unde ar vrea ca măcar versiunile de șah rapid și blitz să fie incluse printre disciplinele de concurs. Dacă se va realiza acest lucru, atunci, la fix o sută de ani de la prima olimpiadă neoficială de șah din 1924, jucată tot la Paris, șahul s-ar reîntoarce oficial, chiar dacă parțial, printre sporturile olimpice. 

Paris 1924

În primul său turneu după ce a câștigat titlul de Campion Mondial contra lui Emanuel Lasker, Jose Raoul Capablanca a câștigat un turneu de maeștri la Londra, în 1922, urmat în clasament de Alexandr Alehin și Akiba Rubinstein. În cadrul evenimentului, o parte a Congresului Federației Britanice de Șah, împreună cu Eugene Znosko-Borovsky, un maestru rus care locuia la Paris, au anunțat că Federația Franceză va găzdui o competiție internațională pe echipe în 1924 pentru a coincide cu Jocurile Olimpice din capitala Franței. 

Acea primă competiție mondială s-a numit Chess Olympic Games (jocurile olimpice de șah). Totuși, nu a fost considerată o olimpiadă oficială, deoarece nu era organizată de FIDE și pentru că metoda de a puncta jucătorii nu era la fel ca și la evenimentele anterioare. Anul 1924 este foarte important în istoria șahului, nu datorită acestei competiții, ci datorită formării Federației Internaționale de Șah (FIDE) alcătuită din șahiștii de la Paris și fondată pe data de 20 iulie 1924. Acest protocol a fost semnat de delegați din 15 țări, printre care și România.

Primul eveniment oficial

Când a avut loc prima olimpiadă oficială la Londra, în 1927, doar 6 din cele 16 echipe puteau aduna o rezervă pentru a completa cele patru echipe de jucători. Acest eveniment a fost câștigat de Ungaria, înaintea Danemarcei și a Angliei. Înainte de al doilea război mondial, Campionatul Mondial feminin a coincis cu olimpiada. Primul campionat, Londra 1927, a fost câștigat de Vera Menchik. De asemenea, ea câștigat al și de la cel de-al doilea (Hamburg 1930), și cel de-al treilea, până la cel de-al șaptelea campionat (Buenos Aires 1939). 

După al doilea război mondial, din 1950, olimpiadele au avut loc la fiecare doi ani. A noua olimpiadă a avut loc în Dubrovnik, Iugoslavia (acum Croația), în 1950, și a fost câștigată de țara gazdă. 

Skopje 1972 a fost prima dată când evenimentele masculine și feminine au avut loc simultan. Prima olimpiadă feminină propriu-zisă a fost la Emmen (Olanda), în 1957. Acel eveniment, plus următoarele trei, au avut loc independent de olimpiada masculină.

Helsinki 1952 a cunoscut prima participare a URSS, care a terminat înaintea Argentinei și Iugoslaviei. Echipa sovietică a câștigat fiecare eveniment până la ultima ediție de la Novi Sad 1990, cu excepția Haifa 1976 (unde n-a participat) și Buenos Aires 1978 (unde a terminat pe locul doi, la un punct în spatele Ungariei).

Continuând tradiția victoriei echipelor sovietice la olimpiade, Rusia a luat aurul la Manila 1992 și a câștigat fiecare olimpiadă până la cea de la Bled, din Slovenia, din 2002. De atunci însă, Rusia nu a mai câștigat nicio olimpiadă.

Cel mai mare spectacol de șah de pe Pământ

Dar care a fost cea mai mare olimpiadă de șah din toate timpurile? La cea de-a 37-a ediție din istoria de aproape o sută de ani a competiției au participat 150 de echipe masculine și 108 echipe feminine, făcând din ea cea mai mare olimpiadă din toate timpurile. Turneul a avut loc la Torino, în Italia, în 2006, fiind câștigat de Armenia. În general însă, participanții la turneul open (patru jucători și două rezerve), plus echipele feminine (trei jucătoare și o rezervă), fac din olimpiadele moderne de șah cele mai mari adunări de șahiști din lume.

______________

Foto: Olimpiada de șah de la Londra, 1927. Wiener Bilder.,  https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=34853614

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Instrumente de citit

Pe vremea când târgurile de carte se țineau cu oameni și cărți în carne și oase, am ajuns odată...

Analiza contemporaneității sau… ‘Patimile după Gödel’. Interviu cu Varujan Vosganian

După o serie de cărți multipremiate și multitraduse, după călătorii printre diverse genuri literare, după reușite și eșecuri politice,...
promovare onlinespot_img

Eterna reîntoarcere a privilegiilor

Apropo de discuțiile despre pensiile speciale din România, despre salariile speciale din România, despre regimul special al politicienilor care...

Surpriza de la MAE

Nu, nu am aşa un profil încât să am de-a face, profesional sau personal, cu rafinata lume a diplomaţiei....
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi