ȘahDiagrama săptămâniiLa ce vârstă își ating șahiștii potențialul maxim?

La ce vârstă își ating șahiștii potențialul maxim?

-

promovare onlinespot_img

Unul dintre cele mai bune exemple de longevitate în șahul profesionist este Vassily Smîslov, care a ajuns în finala Meciurilor Candidaților contra lui Garry Kasparov în anul 1984. Smîslov împlinise vârsta de 63 de ani în timpul meciului, în timp ce Kasparov avea să își sărbătorească aniversarea de 21 de ani în ultima zi a competiției, scrie chess24.com într-un articol despre longevitate și performanță în șah.

Dacă urmăriți meciurile de șah live, ca de exemplu Champions Chess Tour, probabil ați observat că deseori comentatorii menționează vârsta competitorilor. Aceștia ajung să tragă concluzii în legătură cu jucătorii cu ajutorul unor comparații făcute pe baza vârstei și a rating-ului FIDE. Este o bătălie pentru fiecare loc în șahul profesionist: trebuie să ieși în evidență cât mai devreme pentru a ajunge în circuitul de elită a jucătorilor care frecventează cele mai prestigioase evenimente din lume.

Accesul la tehnologia modernă, în special programele de top care se apropie din ce în ce mai mult de a face mutările perfecte într-o partidă de șah, le permite copiilor să progreseze mai repede ca niciodată. În prezent, recordul pentru cel mai tânăr Mare Maestru este deținut de Sergey Karjakin, care a obținut cel mai înalt titlu din șah la doar 12 ani și 7 luni. Când a reușit această performanță (în 2003), părea că va ține o veșnicie. Acum nu mai putem fi atât de siguri. În mai 2021, Maestrul Internațional în vârstă de 12 ani, americanul Abhimanyu Mishra a obținut a doua sa normă pentru titlul de Mare Maestru. Deja a trecut de 2500 de puncte elo și mai are nevoie de o singură asemenea performanță pentru a bate recordul lui Karjakin, lucru pe care l-ar putea face în câteva zile, având în vedere că și-a început cel mai recent turneu la care a participat cu un scor de 2/2.

Acestea fiind spuse, vechea generație nu renunță încă. Bineînțeles, în zilele noastre nu mai este posibil să fii campion mondial la vârsta de 58 de ani, cum a fost cazul lui Wilhelm Steinitz. În orice caz, în 2012 titlul de Campion Mondial a fost miza la meciul dintre Viswanathan Anand (42) și Boris Gelfand (43). Mai mult de atât, Anand a câștigat Candidates Tournament în 2014 la vârstă de 44 de ani. Asemenea situații dovedesc că anumite persoane sunt capabile de a performa remarcabil și la vârste de peste 40 de ani. Cu toate acestea, dacă ne uităm acum în lista Top 10 a FIDE (șah clasic), toți jucătorii au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Cel mai tânăr este Anish Giri (26), iar cel mai în vârstă este Levon Aronian (38). Mulți experți ai șahului sunt de părere că majoritatea jucătorilor de top își ating potențialul maxim undeva între vârstele de 35 și 40 de ani. 

Ca de obicei, multe lucruri depind de definiția fiecăruia. Dacă ne referim la capacitate relativă, de exemplu obținerea titlului de Campion Mondial, atunci destul de multe persoane au atins acest punct în jurul vârstei de 20 de ani. Câteva nume sunt: Garry Kasparov (22), Magnus Carlsen (22), Mikhail Tal (24), Anatoly Karpov (24), Vladimir Kramnik (25). Totuși, în termeni de capacitate absolută, cu toții au continuat să se îmbunătățească chiar și după ce au câștigat Campionatul Mondial de Șah.

Un lucru comun pentru jucătorii profesioniști este să se retragă prematur din cauza epuizării, pierderii motivației, problemelor financiare, lipsa progresului etc. Pentru amatori și semi-profesioniști, vârsta este mai puțin importantă deoarece cei mai mulți dintre aceștia nu și-au epuizat încă potențialul de a crește.

În caz că sunteți interesați, acestea ar fi câteva dintre vârstele la care unii dintre cei mai buni șahiști din lume și-au atins rating-ul maxim:

  • Bobby Fischer, 2785 (iulie 1972, 29 de ani)
  • Garry Kasparov, 2851 (iulie 1999, 36 de ani)
  • Vladimir Kramnik, 2817 (octombrie 2016, 41 de ani)
  • Magnus Carlsen, 2882 (mai 2014, August 2019, 28 de ani)
  • Viswanathan Anand, 2817 (martie 2011, 41 de ani)

_________________________

Traducere și adaptare: Iustin Iamandi

Random posts

Șahul și cartea

Printr-un concurs de împrejurări recent, a trebuit să dau de mai multe ori explicații sau simple lămuriri privind felul...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (V)

Apel pentru salvarea revistei Redactorul Anatole Ianovcic e activ și inventiv. „Revista de Șah, făcând toate sacrificiile în numele Caissei,...

După o pauză impusă de pandemie, se reia turneul de sumo de la Fukuoka

Mâine începe Kyushu Basho, Cupa Împăratului la sumo care are loc în fiecare an în luna noiembrie. Două sunt...
promovare onlinespot_img

Misterele octogonului

Pregătesc o nouă carte de pictură. Comentez mai multe tablouri și am ajuns la unul special. Din punctul meu de...

Vernisajul

- Și acum, doamnelor și domnilor, îl invit să ia cuvântul pe… Amfitrionul se scotoci prin buzunar și scoase un...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi