SportSumoKiribayama câștigă turneul de primăvară la sumo

Kiribayama câștigă turneul de primăvară la sumo

-

promovare onlinespot_img

Luptătorul mongol Kiribayama (26 de ani) este noul deținător al Cupei Împăratului la sumo după ce a câștigat turneul de primăvară de la Osaka. 

Înainte de ultima zi a turneului, sekiwake Kiribayama, pe numele lui real Byambachuluun Lkhagvasuren, avea o victorie mai puțin decât komusubi Daieisho, dar cei doi s-au înfruntat în ultima rundă. 

A câștigat rikishi din Ulaanbaatar, astfel că cei doi lideri au acumulat fiecare câte 12 victorii din cele 15 posibile din turneu. La meciul de departajare s-a impus tot Kiribayama, care câștigă astfel primul său titlu (yusho) în liga supremă makuuchi, și totodată un premiu de zece milioane de yeni (aproximativ 70.000 de euro). 

Competiția de primăvară de la Osaka este a doua dintre cele șase turnee principale ale ciclului anual competițional la sumo. Ediția din acest an s-a dovedit specială din cauza absenței reprezentanților primelor două ranguri la sumo, yokozuna și ozeki. Yokozuna Terunofuji nu a participat pentru a treia oară consecutiv la un turneu makuuchi, fiind supus unei intervenții chirurgicale, iar ozeki Takakeisho s-a retras după șase runde, în urma unei accidentări. Un turneu de top fără participanți yokozuna și ozeki nu a mai avut loc niciodată în perioada modernă a Japoniei care începe în 1926, odată cu inaugurarea erei Shōwa prin accederea la tron a împăratului Hirohito.

În clasamentul final, după Kiribayama și Daieisho, s-au plasat komusubi Wakamotoharu (care a primit și premiul pentru tehnica de luptă deosebită) și maegashira 14 Kinbozan (un jucător din Kazahstan, nou intrat în makuuchi), fiecare cu scorul de 11-4. 

Un turneu bun au făcut și sekiwake Hoshoryu, M1 Shodai, M5 Midorifuji, M7 Takayasu, M10 Nishikifuji, fiecare cu scorul de 10-5. În schimb, pentru M1 Tamawashi (3-12) și M3 Mitakeumi (4-11), competiția nu a fost una reușită. 

____________________

Foto: Luptătorul mongol Kiribayama, noul deținător al Cupei Împăratului la sumo după ce a câștigat turneul de primăvară de la Osaka, martie 2023. Sursa: captură YouTube/ Nattosumo.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Doctrina Monroe și sferele de influență

Că volutele politicii americane se resimt în mai toate colțurile lumii este astăzi un truism. Iar pentru a-l justifica,...

Revista online Chess Corporate Pallas Athena – Numarul 1 – 23 iulie – 6 august 2020

Numarul 1 / 23 iulie - 6 august 2020 Cuprins: Umor: Consultanți de afaceri, lorzi și alte personaje - Cezar Iulian...

Citate despre șah

Să afli opiniile unor oameni celebri exprimate în citate despre șah este de un real folos să înțelegi mai...
promovare onlinespot_img

Delia Vicaș, un artist valoros, vă invită la sărbătoarea culorilor

16 noiembrie 2021, în zori. La Radio România Actualități se anunță că în marile orașe au început operațiile de...

Istoricul Gheorghe Onișoru, premiat de Fundația Culturală „Magazin istoric”

Istoricul Gheorghe Onișoru a obținut premiul „Florin Constantiniu” al Fundației Culturale „Magazin istoric” pentru volumul „Stalin și poporul rus…...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi