CulturăRaftul AteneiJurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

Jurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

-

promovare onlinespot_img

Memorialistica de la Auschwitz se citește numai cu un nod în gât. Tensiunea ororilor este atât de ridicată încât nici măcar gândul că așa ceva nu e posibil nu își mai face loc ca mijloc de depresurizare.

Deși nu se petrec la Auschwitz, întâmplările din Jurnalul Annei Frank au pe fundal crematoriile fumegânde ale lagărului. E suficient ca nodul în gât să apară. Știi ce se va petrece cu autoarea, o copilă, chiar dacă nu a fost arsă, ci a murit „doar” de foame și mizerie. Nimic din ce relatează nu scapă de raportarea la final. E o carte cu numărătoare inversă încorporată, de care numai cititorul știe, nu și autoarea. 

Însă mai e ceva în acest jurnal, aparte de nazism și antisemitism. Anne Frank este o adolescentă precoce. Nu m-am mai întâlnit cu o maturizare de fată atât de frust expusă ca în acest jurnal. Mi-am reconsiderat părerea despre capacitatea umană de maturizare, la care acum cred că partea feminină are un acces special. Dincolo de context, e jurnalul unei fete care crește, cu avantajul nesperat al unei înzestrări native de a observa și de a se auto-observa. Că acest proces are loc într-o claustrare impusă, tocmai într-un moment în care omenirea își etalează una dintre cele mai josnice fațete morale, este cu atât mai tragic. Anne Frank ar fi fost o scriitoare excelentă dacă Auschwitz-ul nu i s-ar fi opus cu absurditatea lui insondabilă.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Cântând în ploaie. Torențială!

Am împrumutat titlul unui celebru film muzical lansat pe piață chiar în anul în care m-am născut. Acum au...

Takakeisho câștigă turneul de Anul Nou la sumo 

Ozeki Takakeisho a câștigat convingător turneul de Anul Nou de anul acesta la sumo, cu douăsprezece victorii și trei...

Certificate de vaccinare de pe vremea Republicii Populare Române

Suntem frapați de soluțiile antipandemie, pe care politicienii de pretutindeni ai lumii par să le fi scos din mânecă...
promovare onlinespot_img

Vincent Keymer își continuă drumul spre succes

Chiar dacă are doar 17 ani,  Vincent Keymer este deja cel mai bun jucător de șah al Germaniei și...

A doua îndoială

În aceste momente, compasiunea și gândurile mele sincere se îndreaptă către antivacciniști, mai cu seamă către aceia dintre ei...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi