CulturăRaftul AteneiJurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

Jurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

-

promovare onlinespot_img

Memorialistica de la Auschwitz se citește numai cu un nod în gât. Tensiunea ororilor este atât de ridicată încât nici măcar gândul că așa ceva nu e posibil nu își mai face loc ca mijloc de depresurizare.

Deși nu se petrec la Auschwitz, întâmplările din Jurnalul Annei Frank au pe fundal crematoriile fumegânde ale lagărului. E suficient ca nodul în gât să apară. Știi ce se va petrece cu autoarea, o copilă, chiar dacă nu a fost arsă, ci a murit „doar” de foame și mizerie. Nimic din ce relatează nu scapă de raportarea la final. E o carte cu numărătoare inversă încorporată, de care numai cititorul știe, nu și autoarea. 

Însă mai e ceva în acest jurnal, aparte de nazism și antisemitism. Anne Frank este o adolescentă precoce. Nu m-am mai întâlnit cu o maturizare de fată atât de frust expusă ca în acest jurnal. Mi-am reconsiderat părerea despre capacitatea umană de maturizare, la care acum cred că partea feminină are un acces special. Dincolo de context, e jurnalul unei fete care crește, cu avantajul nesperat al unei înzestrări native de a observa și de a se auto-observa. Că acest proces are loc într-o claustrare impusă, tocmai într-un moment în care omenirea își etalează una dintre cele mai josnice fațete morale, este cu atât mai tragic. Anne Frank ar fi fost o scriitoare excelentă dacă Auschwitz-ul nu i s-ar fi opus cu absurditatea lui insondabilă.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Scurtă incursiune în lumea numerelor ‘sensibile’

Se dă numărul 294.001. Ce puteți spune despre el? Că e natural, ar afirma unii. Că e impar, ar...

Fotbal: Lider surpriză în campionatul României

Cine se uită bine la cum arată clasamentul actual, după două etape din actuala ediție a Ligii I la...

Pictură, șah, calendar

Aparent, trei concepte fără legătură între ele. Dar, parcurgând rândurile de mai jos, veți vedea că este o conexiune...
promovare onlinespot_img

Ce simțiți cu contul brusc mărit la 220 milioane euro?

Sunt oameni în România care ne tot spun că ne amenință frigul, foamea și sărăcia. Dar, pe acest fond...

Lasker: Londra 1899 și Paris 1900

Londra 1899 și Paris 1900 sunt două evenimente celebre care au contribuit la modelarea legendei unui mare din toate...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi