CulturăRaftul AteneiJurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

Jurnalul Annei Frank: Maturizare și oroare

-

promovare onlinespot_img

Memorialistica de la Auschwitz se citește numai cu un nod în gât. Tensiunea ororilor este atât de ridicată încât nici măcar gândul că așa ceva nu e posibil nu își mai face loc ca mijloc de depresurizare.

Deși nu se petrec la Auschwitz, întâmplările din Jurnalul Annei Frank au pe fundal crematoriile fumegânde ale lagărului. E suficient ca nodul în gât să apară. Știi ce se va petrece cu autoarea, o copilă, chiar dacă nu a fost arsă, ci a murit „doar” de foame și mizerie. Nimic din ce relatează nu scapă de raportarea la final. E o carte cu numărătoare inversă încorporată, de care numai cititorul știe, nu și autoarea. 

Însă mai e ceva în acest jurnal, aparte de nazism și antisemitism. Anne Frank este o adolescentă precoce. Nu m-am mai întâlnit cu o maturizare de fată atât de frust expusă ca în acest jurnal. Mi-am reconsiderat părerea despre capacitatea umană de maturizare, la care acum cred că partea feminină are un acces special. Dincolo de context, e jurnalul unei fete care crește, cu avantajul nesperat al unei înzestrări native de a observa și de a se auto-observa. Că acest proces are loc într-o claustrare impusă, tocmai într-un moment în care omenirea își etalează una dintre cele mai josnice fațete morale, este cu atât mai tragic. Anne Frank ar fi fost o scriitoare excelentă dacă Auschwitz-ul nu i s-ar fi opus cu absurditatea lui insondabilă.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

,,Călătorul”, o nouă carte semnată de Dan Dumitru Iacob

,,Împărtășesc cu voi bucuria apariției unei noi cărți, Călătorul, la editura Eikon din București, o sinteză a temelor care...

Geniu uitat: Ellen Gilbert, prima regină a șahului

Născută în același an cu Paul Morphy, Ellen Gilbert, născută Strong (30 aprilie 1837 – 12 februarie 1900), a...

Avanpremieră la Festivalul Chess Corporate Pallas Athena

Avanpremieră la Festivalul de Șah Corporate Pallas Athena Simultan de șah susținut de Marele Maestru Internațional Mihail Marin,  la 17...
promovare onlinespot_img

Se anunță un nou volum ,,Egocentric” de Claudiu Oțeleanu

Privesc fila de calendar când scriu aceste rânduri. Suntem în 14 brumărel, anul de grație 2021. Este Ziua Mondială...

Mitropolitul Bartolomeu Anania – monedă nouă, operă impresionantă, viață ca în filme

Orice articol care dorește să fie interesant începe cu o știre. Acest adevăr rostit în urmă cu două zile...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi