OpiniiJO Beijing 2022: Boicot, amenințări, speranțe

JO Beijing 2022: Boicot, amenințări, speranțe

-

promovare onlinespot_img

Mai puțin de două luni și jumătate până la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din China, care este programată pentru data de 4 februarie, anul viitor.

Sportivii de pregătesc intens la bazele dedicate probelor de iarnă, gazdele fac mari eforturi pentru a limita efectele crizei sanitare și pentru a asigura sănătatea tuturor participanților.
În schimb, politicienii se gândesc să strice sărbătoarea care se ține din patru în patru ani.
Iată marea amenințare a unui boicot diplomatic.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden analizează modalităţile în care să abordeze viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă care vor avea loc la Beijing anul viitor şi nu exclud posibilitatea unui boicot diplomatic, cu toate că deocamdată nu a fost luată o decizie definitivă.

Potrivit postului CNN, care citează surse neidentificate implicate în această decizie, subiectul nu a fost abordat la summitul virtual pe care l-au avut luni Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.

The Washington Post a relatat că este de aşteptat ca Biden să aprobe în curând o recomandare de a nu trimite funcţionari americani la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În mod normal, Casa Albă trimite o delegaţie la ceremoniile de deschidere şi de închidere de la Jocurile Olimpice.

Congresmeni democraţi şi republicani, printre care şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au pledat în favoarea unui boicot diplomatic, în semn de protest pentru abuzurile împotriva drepturilor omului în China, aminteşte presa locală.

Iar unii republicani au susţinut chiar ideea ca nici măcar atleţii americani să nu participe la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să se pronunţe la recenta întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China, dacă ia în calcul boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice, care se desfăşoară pentru a doua oară la Beijing.

„Nu am nimic de adăugat pe acest subiect. Dar vă pot spune că (subiectul) nu a fost inclus în conversaţia (dintre Biden şi Xi)”, le-a declarat jurnaliştilor subsecretarul de presă al Casei Albe, Andrew Bates.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menţionat că SUA şi aliaţii lor sunt implicaţi în „conversaţii active” referitoare la modul în care să abordeze Jocurile Olimpice de Iarnă din China, aminteşte CNN.
Evenimentul sportiv se va desfăşura la Beijing, între 4 şi 20 februarie 2022.

Toți observatorii au fost, în mod justificat, cu ochii pe recenta întâlnire virtuală Biden – Xi.
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au discutat îndelung, fără însă a rezolva ceva din diferende, în special cel referitor la Taiwan, liderul chinez îndemnându-l pe cel american ‘să nu se joace cu focul’ în această chestiune, transmite AFP.

Preşedintele american l-a avertizat pe omologul chinez că Statele Unite ‘se opun cu fermitate’ oricărei tentative ‘unilaterale de a schimba statu-quo-ul sau de a aduce atingere păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan’, se arată într-un comunicat al Casei Albe, emis la finalul discuţiilor care au durat în jur de trei ore şi jumătate.

Potrivit Casei Albe, Biden i-a spus lui Xi că Statele Unite rămân angajate faţă de politica ‘O singură China’ în ce priveşte Taiwanul, iar cei doi lideri au promis să colaboreze în problemele energiei şi climei

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing, Xi Jinping a avertizat Statele Unite ‘să nu se joace cu focul’ în problema Taiwanului.

Xi i-a spus lui Biden că ţara sa va trebui să ia ‘măsuri decisive’ dacă forţele ‘pro-independenţa Taiwanului’ vor trece o ‘linie roşie’.

‘Autorităţile taiwaneze au încercat de mai multe ori să se sprijine pe Statele Unite pentru independenţă şi unii în Statele Unite încearcă să se folosească de Taiwan pentru a controla China’, a spus liderul chinez, vorbind despre ‘o tendinţă foarte periculoasă care echivalează cu a te juca cu focul’.

În timpul discuţiilor, Joe Biden şi-a mai exprimat ‘preocupările faţă de practicile Chinei în Xinjiang, în Tibet şi în Hong Kong, şi faţă de drepturile omului în general’, şi a criticat practicile comerciale şi economice ‘neloiale’ ale Chinei.

Aceste declaraţii au contrastat întrucâtva cu amabilitatea afişată la începutul întâlnirii, când cei doi preşedinţi s-au salutat cu mâna, prin intermediul ecranelor, şi au subliniat responsabilitatea pe care o au faţă de lume de a evita un conflict.

‘Părerea mea este că responsabilitatea noastră ca lideri ai Chinei şi Statelor Unite este să asigurăm că competiţia între ţările noastre nu se transformă într-un conflict, fie el intenţionat sau nu’, a spus Biden la începutul întâlnirii. ‘Doar competiţie pură, directă’, a adăugat el.

Vorbind prin interpret, Xi a afirmat: ‘În calitate de cele mai mari două economii ale lumii şi de membri permanenţi ai Consiliul de Securitate al ONU, China şi Statele Unite trebuie să-şi amelioreze comunicarea şi cooperarea’. El s-a declarat bucuros că îl vede pe ‘vechiul său prieten’, după ce precedentele două discuţii avuseseră loc prin telefon.

Agenţia oficială chineză Xinhua a descris întâlnirea ca ‘sinceră, constructivă, substanţială şi fructuoasă’.

Dacă, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, tonul s-a schimbat faţă de excesele din era Trump, relaţia dintre Washington şi Beijing rămâne extrem de tensionată.

Întâlnirea în format virtual a avut loc într-un moment în care Xi Jinping îşi întăreşte tot mai mult puterea. Partidul Comunist Chinez a adoptat un text care cheamă ‘partidul, armata şi poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central a cărui inimă este Xi Jinping’.

De partea cealaltă, Joe Biden, confruntat cu un peisaj politic extrem de divizat şi cu o epidemie pe care încearcă să o elimine, a menţionat China atunci când a promulgat vastul plan de modernizare a infrastructurilor, menit să permită SUA să ‘câştige competiţia’ secolului a XXI-lea.

La finalul discursului, preşedintele american a repetat una din frazele sale favorite: ”Niciodată, niciodată nu e o idee bună să pariezi împotriva poporului american”.
Pot să precizez că nu prea mă pricep la pariuri, dar eu un lucru știu sigur: Sportivii se pregătesc intens de aproape patru ani pentru o probă olimpică de iarnă. Tehnicienii, cluburile, federațiile, comitetele naționale olimpice tot așa. Bani cheltuiți cu deplasări, cantonamente, antrenamente. Iar acum să se dărâme totul pentru niște politicieni vremelnici ?
Aristotel Bunescu – UZPR
Foto – Olimpic.com

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Cătălin Gomboș: „Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan”, Editura Corint, 2021

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...

Săptămâna în șah: 8 – 14 februarie 2021. Yuri Averbach, cel mai vârstnic mare maestru în viață

Yuri Averbach a devenit cel mai vârstnic mare maestru în viață! Luni, 8 februarie, Yuri Averbach a împlinit 99...

SĂRBĂTOAREA FLORIILOR 23, 24 şi 25 aprilie 2021, între orele 10.00 şi 18.00 Muzeul Naţional al Ţăranului Român

SĂRBĂTOAREA FLORIILOR 23, 24 şi 25 aprilie 2021, între orele 10.00 şi 18.00 Muzeul Naţional al Ţăranului Român Duminica cea de...
promovare onlinespot_img

Stejarul lui Vlahuță

Așadar, se poate. E pandemie, dar muzeele sunt încă accesibile, spre deosebire de perioada stării de urgență - cel...

2021: Constantin Lupulescu, primul român în clasamentul Federației Internaționale de Șah

Au trecut deja principalele sărbători de la intersecția anilor. Acum, fiecare se întoarce la locul său de trudă cotidiană,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi