CulturăJaques Istrate - pionier al utilizării backgammon-ului ca sport...

Jaques Istrate – pionier al utilizării backgammon-ului ca sport al minții

-

promovare onlinespot_img

Jaques Istrate a fost unul dintre cei mai valoroşi antrenori din scrima românească. El a încetat din viață la vârsta de 98 de ani, la 11 februarie 2018.

Sabrer de prim rang în cadrul echipei Steaua Bucureşti, Jaques Istrate a câştigat Campionatul Naţional de Sabie din anul 1947, anul fondării clubului militar, în compania valoroşilor sabreuri: Bartoş Tiberiu, George Man, Kókóssi Mihail, Constantin Marinescu, continundu-şi performanţa sportivă până în anul 1958 prin prezenţa sa, an de an, în finalele Campionatului Naţional de Sabie.

În calitatea sa de antrenor, colonelul Jaques Istrate s-a remarcat ca fiind un antrenor de primă mână, domnia sa fiind selecționerul, antrenorul și conducătorul a patru echipe divizionare „A” (sabie, floretă feminin, floretă masculin, spadă), la CS IEFS București, unde a creat una dintre cele mai puternice secții din țară.

Col. r. Jaques Istrate a inventat în anul 1968 un aparat pentru dezvoltarea vitezei şi a preciziei în scrimă şi a scris în anul 1971 manualul Tactica Scrimei. Bun organizator al echipelor de scrimă pe care le-a format şi instruit, col. r. Jaques Istrate a fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii Campionatelor Naţionale de scrimă după anul 1955 alături de Gheorghe Apostol sub coordonarea secretarului Federaţiei Române de Scrimă, Dionisie Tepşan.

Jucător de șah și table de calibru, Jaques Istrate stătea peste 12 ore zilnic în sala de antrenament, alături de elevii săi. El este printre primii antrenori din lume care a utilizat conceptul sporturilor minții ca sporturi complementare. Compara permanent scrima cu tabla de șah și impunea sportivilor de pe planșă să joace șah și table, pentru creșterea performanțelor sportive și personale.

Jaques Istrate a fost campion la șah pe armată, iar despre table spunea că reprezintă unul dintre cele mai complexe și utile sporturi/jocuri din lume. Juca împotriva elevilor săi dându-le avantajul de a alege ei zarurile pe care Istrate urma să le efectueze la tablă, preocuparea sa fiind aceea de a dezvolta strategii în funcție de adversar și de context.

Având în vedere cele de mai sus, putem considera că Jaques Istrate (foto) a fost, la timpul său, un vizionar, ideile implementate de el atunci redevenind actuale acum, când backgammon-ul este utilizat pentru dezvoltarea personală, ca sport al minții.

În memoria sa, Federația Română de Table/Backgammon va organiza un turneu memorial la care vor fi invitați să participe jucători care s-au remarcat pe plan profesional și intelectual.

Totodată, vom încerca să recuperăm una dintre tablele pe care le folosea Jaques Istrate, pentru a le plasa la colțul backgammon-ului, ce urmează a fi amenajat la Muzeul Sportului.

Random posts

Fotografia săptămânii: Ne recunoaștem în ea?

Luați cea mai înaltă clădire din București (cred că e Sky Tower de pe bulevardul Barbu Văcărescu); triplați-i dimensiunile;...

PREMII ÎN LUMEA SELECTĂ A CĂRȚILOR. UNIUNEA SCRIITORILOR A DECIS

  A început școala. A început goana după manuale, după alte cărți. Adulții fac și în aceste zile concediile în...

Nona Gaprindashvili vs. Netflix – prima femeie cu titlul de Mare Maestru în șah acuză serialul ”The Queen’s Gambit” de  „o falsitate devastatoare”

Cunoscuta campioană la șah, Nona Gaprindashvili, susține că ”The Queen’s Gambit”, seria nominalizată la Premiile Emmy, a „mințit în...
promovare onlinespot_img

Când „Free” nu e deloc free

A trebuit zilele trecute să apelez la un taxi. Și mi-am amintit că aveam în telefon o aplicație descărcată,...

Hikaru Nakamura, de neoprit la Titled Tuesday

MM Hikaru Nakamura a câștigat Titled Tuesday, pe 25 ianuarie, cu un scor de 10/11, după ce a câștigat...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi