ȘahDiagrama săptămâniiIranianul Alireza Firouzja, cel mai bun junior din lume...

Iranianul Alireza Firouzja, cel mai bun junior din lume la șah, ar putea juca pentru Franța

-

promovare onlinespot_img

Federația Franceză de Șah a anunțat că Alireza Firouzja va primi cetățenie franceză, acesta urmând să reprezinte pe viitor Federația Franceză de Șah.

Alireza Firouzja, născut pe 18 iunie 2003 în Babol, Iran, este cel mai bun junior din lume la șah. La doar 18 ani, el are un rating de 2759 puncte Elo, ceea ce îl plasează în acest moment pe locul 12 în clasamentul mondial live al celor mai buni jucători.

Firouzja a învățat să joace șah aproape exclusiv online. La vârsta de 12 ani, el câștigase deja Campionatul Național din Iran din 2016 și a fost ales să facă parte din echipa națională de șah a Iranului. În 2016, a jucat în Asian Team Championships și a fost cel mai bun jucător de pe al patrulea panou. În același an, dar și în 2018, el și-a reprezentat țara la Olimpiada de Șah, iar în martie 2018, Alireza a primit titlul de mare maestru. În august 2019, a devenit al doilea cel mai tânăr jucător, după Wei Yi, care a trecut de rating-ul de 2700. În același timp, Firouzja a început să fie invitat să joace în superturnee.

Alireza Firouzja este unul dintr-o serie întreagă de jucători talentați din Iran care s-au remarcat în ultimii ani. Cu toate acestea, Republica Islamică Iran le interzice reprezentanților săi să concureze împotriva sportivilor din Israel în diferite evenimente sportive internaționale, inclusiv cele de șah, împiedicând astfel dezvoltarea propriilor talente.

Dacă un șahist israelian ajunge să joace împotriva altui jucător care este din Iran, jucatorulul iranian i se interzice să participe din cauza regulilor din țara sa și pierde prin abandon.

Din cauza presiunii politice, unii jucători iranieni și-au părăsit deja țara. În 2019, la World Rapid Chess and Blitz Championships, Alireza Firouzja nu mai participat purtând culorile Iranului, ci sub steagul FIDE. În secțiunea de șah rapid, el a fost al doilea, după Magnus Carlsen.

În momentul de față, Alireza Firouzja trăiește cu familia sa în Chartres, Franța, și aparent este tratat foarte bine de către clubul C’Chartres Échecs, care îl are ca președinte pe Francois Gilles.

FIDE le permite participanților să își schimbe federația chiar dacă respectivul jucător  a concurat deja în competiții internaționale pentru o altă federație. La început, această regulă era menită să fie folosită în urma unei schimbări de cetățenie sau după mutarea jucătorului în altă țară, precum în cazul lui Firouzja. De fapt, în trecut au existat numeroase schimbări de federație și fără o schimbare a rezidenței. Acest lucru este tolerat tacit de FIDE. Totuși, după schimbarea de federație trebuie plătită o taxă de 250 de euro, iar jucătorului îi este interzis să participe la competiții internaționale pe echipe. Noua federație poate scurta această perioadă dacă sunt dispuși să plătească o taxă vechii federații din care făcea parte jucătorul. Această sumă poate ajunge până la câteva mii de euro, totul depinzând de abilitatea șahistului transferat.

În cazul lui Firouzja, Federația Franceză menționează că va trece ceva timp până când jucătorul de top va ajunge să reprezinte Franța în turneele pe echipe. Se pare că deocamdată nu a ajuns la un acord cu federația iraniană.

____________

Traducere și adaptare după chessbase.com de Iustin Iamandi.

Foto credit: Twitter.com/europeechecs

Random posts

REDACTIA

Redacția Revistei online "Chess Corporate Pallas Athena" Redactor-șef: Ionut Iamandi ionut.iamandipallasathena.ro Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de...

Cele două feluri de a căuta prin anticariate

Sunt două feluri de a căuta prin anticariate. Este unul profesionist, care presupune familiaritate cu localul, cu oferta acestuia,...

„Realitatea fictivă” a artistului Valentin Tănase

Valentin Tănase este un artist complet: grafician, pictor, autor de ilustrații carte, sculptor monumental. În același timp, el este...
promovare onlinespot_img

După Năstase, Țiriac și Halep vine Emma Răducanu

Se vorbește din nou de România în tenisul mare, asta după isprăvile teribile semnate de Ilie Năstase, Ion Țiriac,...

Cât de subțire este linia care separă bronzul de oase

Îmi amintesc și astăzi de acea zi din primăvara lui 2003 când mă pregăteam să plec la redacție, dar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi