CulturăInvitație muzicală la Castelul Peleș

Invitație muzicală la Castelul Peleș

-

promovare onlinespot_img

Eu suimt nevoia de puțină muzică bună până se va anunța, la finalul acestei săptămăni,  propunerea pentru echipa guvernamentală a României.

Muzeul Naţional Peleş în colaborare cu Fundaţia Cultura Europeana Bucureşti, Societatea de Concerte Bistriţa, Şcoala gimnazială liberă Waldorf Sophia Braşov vă invită sâmbătă 30 octombrie 2021 ora 15.00, la Castelul Peleș din Sinaia în Sala Mare de Concerte. Aici va avea loc recitalul de pian Viniciu Moroianu.
În program Beethoven Sonata în re minor op.31, nr.2, Furtuna, Brahms Piese op.76, caietul 2, Enescu, Melodie și Appassionato din Pièces Impromptues op.18. Liszt – Variațiuni pe motivul Weinen, Klagen de Bach.
Intrarea se face exclusiv de invitaţii. Din pricina numărului redus de locuri, este necesară confirmarea participării la telefonul număr 0745 012308.
Sponsori:Şcoala gimnazială liberă Waldorf „Sophia“ Braşov, Societatea de Concerte Bistriţa
Viniciu Moroianu s-a născut la București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar, cu Gabriel Amiraș. A studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. A fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”-1979) și București („George Enescu „-1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.
A susținut primul său recital la vârsta de zece ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste nouă sute de apariții scenice, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Ramnicu Vâlcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian si vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și București (2010). Ca partener de lied a colaborat cu artiști precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru sau Georgeta Stoleriu. A participat la festivalurile internaționale „George Enescu” (șapte ediții), „Dinu Lipatti” (trei ediții), precum și în Bratislava, Graz, San Jose și Chișinău. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elveția. A concertat cu orchestre din Marea Britanie, Elveția, R. Moldova, Bulgaria, precum și Austria (in 2017).
A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și de Radio „Bartok” din Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A, precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România, și la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice) și „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996).
A îngrijit ediții princeps ale unor lucrari de Dinu Lipatti și Radu Paladi la Ed. Muzicală și GRAFOART. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.
În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. În perioada 2007-2016 a fost invitat la „Academia Sighișoara”, iar din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România.
” În generația lui este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică” spunea Valentin Gheorghiu la Radio România, în anul 1998. Aceste cuvinte s-au adeverit în mod strălucit.
Îl puteți vedea la următoarele înregistrări:


Aristotel Bunescu
Foto – Castelul Peleș

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Jonathan Penrose, 1933-2021

Jonathan Penrose, de zece ori campion al Marii Britanii la șah, mare maestru la tablă și mare maestru la...

La Cotul Donului

- E bomba ediției, am dat lovitura, țin-te bine! Lui Răducanu îi străluceau ochii de entuziasm, cu toată gâfâiala din...

„Valul Grecesc” la Clubul de golf „Lac de verde” – Breaza

Albumul ,,VALUL GRECESC”, cu un comentariu critic de Aristotel Bunescu, a fost lansat, marți, 28 iulie, la Breaza, la...
promovare onlinespot_img

Șahul ca înot

Pe de o parte, ținând cont de vechimea șahului și de numărul mare de jucători care în timp au...

Imagini comentate: Nu vă pierdeți simțul umorului!

Întorc o nouă filă de calendar. 4 septembrie 2021. Mai este puțin și voi putea părăsi Bucureștiul. Dacă ar...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi