Invitație în Camera 104

Invitație în Camera 104

-

promovare onlinespot_img

Dacă bucureștenii ar fi chemați la urne, dar nu pentru prozaicul scop de a-și alege pentru a suta mia oară volatilii reprezentanți din primării, ci pentru a desemna o imagine simbolică, definitivă, a capitalei României, eu cred că aș ști de pe acum ce fotografie ar fi votată.
Este una care îl plasează pe fotograf pe undeva pe la magazinul „Muzica” de pe Calea Victoriei, prin dreptul Bisericii Kretzulescu, cu privire în jos, spre Palatul Telefoanelor.
Este chiar perspectiva clasică a capitalei noastre, având ca axă o arteră simbol, Calea Victoriei, în centru intersecția acesteia cu strada Câmpineanu și în fundal venerabilul Palat al Telefoanelor.


Aici, în acești două sute de metri cuprinși în poză s-au anunțat veștile bune sau rele, s-au adunat bucureștenii pentru a comenta evenimentele, s-a scris istorie cât pentru un popor întreg.

În această fotografie, fiecare detaliu e istoric. Faci zoom pe ea și dai de o dată crucială a trecutului. Te îndrepți un milimetru mai la stânga, și faci un salt de o sută de ani, pentru un alt eveniment de marcă.

De exemplu. Știți ce reprezintă în această fotografie clădirea aceea cu o eleganță pariziană inconfundabilă, din colțul în care Calea Victoriei face o ușoară reverență la dreapta?
Este fostul Hotel Broft, construit în secolul XIX, actualmente Grand Hotel Continental.
Este o clădire peste care au trecut regimuri, incendii, războaie, bombardamente, cutremure – și iată, o putem vedea azi fix în detaliile de acum două sute de ani.
Jos jobenul pentru o așa conservare – pentru că tot a fost oaspete odată aici faimosul negustor francez Jobin, artizanul pălăriei înalte cu același nume.

Dar să facem zoom pe ea și undeva la etajul unu să ne oprim la balconul camerei 104. Cu puțină imaginație, aici îl vedem pe Osman Pașa, înclinând capul spre capătul dinspre gârlă al Podului Mogoșoaiei. Ce se petrece pe el? Nimic anormal, doar oastea română, la 1877, trecând în marș victorios. În urma ei, Podul Mogoșoaiei pierea și în loc creștea Calea Victoriei. Generoși, învingătorii își țineau dușmanul capturat la Hotel Broft. Dar era și o mică perversitate la mijloc, căci Pașa nu a putut să nu fie martor la marșul independenței noastre.

Ei bine, da, lansăm o invitație chiar în această cameră 104.
Nu vom încăpea cu toții însă, asta e clar pentru toată lumea. Dar virtual, puteți fi cu toții prezenți. Pentru că aici vor avea loc vineri dezbaterile „Palas Athena”.
Într-un cadru istoric așa de bogat, invitații vor discuta pe marginea subiectelor noastre dragi care ne definesc revista și clubul cu același nume: șahul, afacerile și cultura.
De data aceasta, vom adăuga și o temă – aș spune inevitabilă – și anume pandemia. Pretextul e lansarea cărții-jurnal pe care am scris-o în săptămânile de carantină de urgență din martie, aprilie și mai: „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus”, editura Eikon, 2020. Dar de fapt, vom discuta despre efectul pandemiei asupra afacerilor, asupra noastră, asupra sportului în general și asupra șahului în particular. Discuțiile și intervențiile vor fi transmise în direct – așa că urmăriți pagina noastră de Facebook, vineri, 4 septembrie, începând cu ora 16.00. Camera 104 vă așteaptă!


Nota:

4 septembrie 2020:
ora 16:00 Metafore paralele: Chess – Business skills – Gandire strategica, viziune tactica, negocierea pozitiei.
ora 18:00  Jurnal de coronavirus:
– dezbatere: Afaceri si sah in perioada postpandemica;
– lansare de carte.



Moderator: 
Cezar Iulian Armasu, Consultant afaceri;
Participanti:
Vali Ciocioi, Trainer, Speaker, Coach – Convingerea că un singur om poate realiza ceva măreț este un mit – Strategii pentru a câştiga cu echipa în această perioadă.
“Nu Finanțele, nu Strategia și nici Tehnologia, ci Lucrul în Echipă este cel care rămâne avantajul competitiv, din două motive: pentru puterea pe care o are și pentru că este atât de rar întâlnit.” – Patrick Lencioni, 2002;

Mihail Marin, Mare Maestru International – Strategii si tactici de antrenament in șah.
Noțiunile de tactica, strategie si negocierea poziției nu se aplica numai in timpul partidelor. Le putem regăsi si in procesul de permanenta perfecționare a marilor jucatori.

Dan Cristian Ionescu, Maestru si antrenor de sah, Consultant afaceri – Sahul, viata si relatia – Cum m-a ajutat sahul sa ma adaptez la noul context – modele de gandire strategica comune in sah si bussines
Bogdan Gamalet, Jurnalist – Afacerile şi… şahul. Anxietatea la sportivi şi tehnici de control; Rolul hipnozei în îmbunătăţirea performanţei sportive; Crearea unui sentiment şi a unei mentalităţi de învingător.
Ionut Iamandi, Jurnalist – Jurnal de coronavirus

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

De la glumă la cercetare științifică: Să ducem vacile la toaletă!

Gata, au început diminețile cu nori în această toamnă. Pentru ceva timp, ne vor lipsi razele de soare. În...

Turneu de șah pentru copii în memoria Regelui Mihai I

Nu știu cum de s-a ajuns aici: la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, sala Victor Ion Popa, are...

Pledoarie pentru lectură. Cărți gratis pentru suflete

4 cireșar. Astăzi ne ocupăm de salvarea sufletelor prin lectură, cu un exemplu frumos găsit în orașul Breaza. Dar, mai...
promovare onlinespot_img

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (III)

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940 (III) „Un triumf strălucit al lui Alechin” Numărul doi al „Revistei de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi