În ciuda faptului că anul trecut ne-a adus multe probleme, există oameni care continuă să ne înfrumusețeze viața. Unul dintre aceștia este pictorul Florian Doru Crihană. Pe 18 decembrie 2020, la Muzeul Municipiului București s-a deschis o expoziție a sa dedicată Leontinei Vaduva și marilor scene ale lumii. Expoziția de pictură a fost realizată cu ocazia ocazia aniversării îndrăgitei soprane Leontina Văduva si a fost organizată de către Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național „George Enescu”. Pe 18 ianuarie 2021, la Galați artistului Florian Doru Crihană i-a fost vernisată o expoziție inedită dedicată unei mari metropole americane – New York.
Florian Doru Crihană s-a născut pe 7 aprilie 1958 la Galați, într-o familie de intelectuali, și-a făcut studiile în orașul natal, absolvind Liceul de marină și Facultatea de Nave. Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la Galați. Din 1991 devine artist liber, renunțând la cariera de inginer. Creația sa a avut un impact în lumea saloanelor de caricatură, în care a abordat mereu subiecte din societatea contemporană. Cu sprijinul lui Dieter Burkamp, artistul gălățean a pătruns în colecții private și în muzee occidentale. După câștigarea a 80 de premii internaționale în saloanele de grafică satirică, Florian Doru Crihană a decis să se retragă în atelier, pentru a aborda istoria Europei, istoria lumii.
Cu ocazia celor două noi apariții expoziționale, pictorul Florian Doru Crihană a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.
Domnule Florian Doru Crihană, cum a apărut dragostea pentru arta?
Am din naștere acel „talent la desen”. Am desenat mereu: în copilărie, în școală, în facultate… M-am perfecționat de-a lungul anilor cu sprijinul publicului și al specialiștilor în artă de la Galați: profesorii, muzeografii, restauratorii. Pe aceștia i-am rugat să mă critice în față. Apoi am citit cu mare atenție cronicile criticilor de artă. Mi-au urmărit și caracterizat evoluția de 20 de ani Gisela Burkamp (Germania) și Mariana Tomozei Cocoș (România).
Ce inseamna succes in arta plastică? Ce îl determină?
Dacă mă considerați un artist de succes, înseamnă că merită să citiți rândurile de mai jos. Povestesc pe scurt cum am ajuns aici. Este un drum aparte, nu cred ca este general-valabil.
În prima parte a activității mele, la tinerețe, am primit aprecieri și sfaturi de la artiștii mai în vârstă și de la criticii de artă prin saloane și bienale. Începând din acel moment am desfășurat o luptă continuuă pentru a-mi părăsi serviciul și a deveni liber profesionist. Apoi am testat direcțiile de urmat prin 2 expoziții personale pe an și după câțiva ani, mi-am gasit un drum propriu. De aici încolo, am avut câmp liber de acțiune pentru a face creație consistentă. Abia atunci m-am considerat un creator, demn purtător al titlului de „artist”, iar succesul a fost aproape. Restul reperelor succesului: galerii de artă românești și occidentale, muzee de artă, albume personale tematice și retrospective, invitații în mari expoziții internaționale colective – acestea toate, au venit de la sine.
Care este tehnica de lucru care vă este cea mai dragă și de ce?
Eu am lucrat mereu în aceeași tehnică: ulei pe carton. Cel mai simplu carton, cele mai „la îndemână” culori. A durat vreo 10 ani ca să o stabilizez, deoarece apăreau mereu probleme tehnice. Lucrez pe aceleași dimensiuni: 30/40cm – ideale pentru ceea ce fac. Tehnica simplă și dimensiunile constante mi-au fost deajuns să pot lua orașele lumii la rând, pentru a le descrie în felul meu. Acum pot pleca oriunde în lume cu lucrările la subraț. Dar întâi scriu și desenez mult în caiete cu foi veline.
La sfârșitul anului 2020, la București, v-a fost vernisată o expoziție dedicată marii soprane Leontina Văduva. Cum a avut loc această apropiere între arta dumneavoastră și muzică?
Întotdeauna pictez ascultând muzică, dar muzică „indie”. Expoziția de la București a adus câteva noutăți în creația mea. Au contat mai mult ca înainte: mimica, gesturile interpreților, costumele din opere și decorurile specifice.
Ce ați dorit să surprindeți din personalitatea Leontinei Văduva?
Tenacitatea cu care a cucerit lumea operei. Mi-ar fi plăcut ca în repertoriul mondial să existe mai multe comedii, doamna Văduva fiind o fire foarte veselă.
Care sunt temele cele mai importante care v-au inspirat?
Sunt temele cu care am început: Veneția, Turnul Eiffel și Titanic. Am descoperit în aceste subiecte elemente de existențialitate care m-au ajutat ulterior. Consider de o importanță majoră experiența căpătată în rețeaua saloanelor și concursurilor de caricatură europeană, mai corect, de grafică satirică. Dar pentru mine, acum, termenul „inspirație” nu există, eu nu aștept să-mi pice din cer o idee de compoziție. Lucrez cu scheme de gândire, structuri tematice și enciclopedii.
Aveți mai multe serii de lucrări dedicate unor orașe: Berna, Bologna, Brăila, Bruges, București, Fribourg, Galați, Istanbul, Lausanne, Legnica, Ljubljana, Nürnberg, Pordenone, Potsdam, Strasbourg, Veneția. Pe 18 ianuarie la Galați, a fost vernisată o expoziție dedicată New York-ului. Ce v-a atras la această metropolă? Cum ați caracteriza modul în care ați imortalizat-o?
În momentul în care am observat că în Europa lucrurile se cam repetă de la un oraș la altul (de exemplu, îmi apărea mereu în cale Napoleon Bonaparte), m-am gândit să trec într-un alt spațiu, care face notă discordantă cu continentul nostru. Pe parcursul studiului orașului New York am descoperit lucruri cu totul ieșite din comun și le-am preluat în seria de lucrări. Este o serie cu aspecte extrase din societatea americană de la începutul secolului XX. Multe dintre clădirile descrise au fost demolate iar obiceiurile și fenomenele locale de atunci au dispărut. De aceea poate că ar fi fost mai corect titlul: „Impresii din dispărutul New York”.
Anul 2020 a fost dificil pentru artă în general, se pare că sunteți o excepție. În decurs de o lună ați avut două vernisaje importante. Cum a fost întregul an pentru artistul plastic Florian Doru Crihană?
După declanșarea pandemiei mi-a fost destul de greu, dar în scurt timp totul a revenit la normal, datorită succesului expoziției organizate de Tiny Griffon Gallery(Nürnberg) în spațiul Heilig–Geist Spital aparținând primăriei orașului Nürnberg. Îi sunt recunoscător doamnei Cristina Simion – galerist și curator. Am fost tot timpul atent – oră de oră – la ceea ce se întâmplă acolo și în același timp am lucrat la seria dedicată sopranei Leontina Văduva. Seria dedicată orașului New York am realizat-o în 2017. O expun abia după trei ani, deoarece au fost mereu alte priorități.
După Leontina Văduva, după New York, ce surprize pregătește Florian Doru Crihană?
Vă pot declara ca sunt interesat de a realiza o serie pentru unul dintre cele mai spectaculoase orașe din lume. Mi-am făcut un plan să fie gata în luna octombrie. În același timp voi încerca să caracterizez în 30/40 de lucrări un spațiu românesc de importanta.
Foto: Arhiva artistului Florian Doru Crihană.