Sebastian Gheorghiu activează ca manager cultural începând din 2001 și este impresar artistic atestat de Ministerul Culturii începând din anul 2002. Este Licențiat în muzică (UNMB – 2002), Master în Management Cultural (SNSPA – 2004) și Expert evaluator de proiect (Ministerul Culturii, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură – 2013). Este fondatorul Agenției de Management Artistic Exces Music (2001) și co-fondator al Academiei și Festivalului ICon Arts (2003). S-a impus atât ca inițiator al unora dintre cele mai de impact proiecte culturale românești recunoscute în plan internațional, cât și în calitate de producător de evenimente corporate. Din 2001 și până în prezent, a coordonat finanțarea și implementarea a sute de proiecte ce au generat oportunități de dezvoltare profesională pentru generații de tineri muzicieni, cât și pentru mii de persoane care au beneficiat de o ofertă culturală de calitate. A inițiat și a sprijinit proiecte inovative, unde noile tehnologii accesibilizează și îmbogățesc experiența consumatorilor de cultură (partener de dezvoltare pentru aplicația AR ”Dragonfly” – prima utilizare în România a acestei tehnologii într-un concert de muzică cultă, în 2012; partener de dezvoltare a aplicației AR la tabloul ”Buchet cu flori” a lui Jan Brueghel cel Bătrân, în cadrul proiectului ”ARTtouch” organizat de MNAR și finanțat de Fundația Orange în 2014; director de proiect al ”Stagiunii de colecție” la Biblioteca Națională a României – serie de lecturi sonore a unor partituri rare, transmisă prin live streaming pe enjoytv.ro și arhivată pe canalul de youtube Enjoytv România, eveniment organizat de UCIMR și cofinanțat de AFCN în 2015), este în permanență preocupat de înlesnirea comunicării între artele performative și categorii cât mai diverse de audiențe, de educarea publicului tânăr și de promovarea spațiilor de patrimoniu prin intermediul muzicii și al celorlalte arte.
De asemenea a inițiat și a finanțat producția de CD-uri dedicate muzicii noi (albumele ”Tineri compozitori în dialog” cu Ansamblul Profil dirijat de Tiberiu Soare – în 2005; Aperto 20 – în 2010), instrumentelor muzicale de patrimoniu (seria de albume ”Orgi istorice din Transilvania – Cisnădie” – în 2012 și ”Orgi istorice din România – Castelul Peleș” – în 2014) și promovării tinerilor interpreți români (albumul ”Tales of Duo Cello Jaya” – în 2016).
Din 2015 este producător de conținut cultural pentru televiziunea online Enjoytv România și a lansat, din acest rol, două concepte originale de show cultural: seria de conferințe-spectacol cu intermedii artistice live Round Table România (Round Table București, Round Table Tg Mureș și Round Table Sibiu) și emisiunea-concert Arts District (Arts District is here, Arts District – sezonul 2 și Arts District 100).
Este membru în juriul unor concursuri naționale și internaționale, precum competiția ”Romania” la Tokyo, edițiile 12, 13 și 14, eveniment organizat de Romanian Music Society in Japan; ”Drumul spre celebritate” – emisiune-concurs organizată de Societatea Română de Radiodifuziune – Postul Radio România Cultural și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Mogoșoaia (2010 – 2013, 2015-2018) și concursul internațional de interpretare și compoziție ICon Arts (2003-2009), precum și expert evaluator în sesiuni de selecție organizate de ICR (2007), AFCN (2013, 2014, 2015) și Unitatea de Management a Proiectului – Ministerul Culturii, în cadrul Fondurilor pentru Diversitate/programul PA 17/RO 13 (2014).
Din 2009, Sebastian Gheorghiu este și organizator de proiecte culturale în cadrul UCIMR.
-Care este cel mai proaspăt proiect pe care l-ați lansat?
–Cel mai recent proiect este legat de continuitatea seriilor de concerte în cadrul cărora publicului li se dezvăluiau secretele ascunse în cartușele vechilor hărți. Astfel stagiunea „Cartografii sonore” de la Muzeul Național al Hărților și Cărții vechi își continuă itinerariul prin „Fascinația lumii antice”, de această dată printr-un nou format, desfășurat online.
Harta desemnează mai multe spații sacre încununate de bogate elemente heraldice, călăuză în descrifrarea lor fiind muzeografii Ioana Zamfir, Despina Hașegan și Cristina Toma alături de muzicienii Costin Soare, Karina Șabac, David Soma și Carina Boanță
Hărțile misterioase se dezvăluie începând cu luna aprilie 2021, în 8 episoade în fiecare vineri, de la ora 18:00, în premieră pe EnjoyTV România, prin Facebook și Youtube.
-Ce a însemnat aceasta perioadă pandemică pentru activitățile culturale pe care le promovați?
– Ultimul an a fost un an plin de provocări, în care cu toții am încercat să ne adaptăm vremurilor și temerilor. Așa că pentru noi, 2020 a devenit anul adaptabilității.
Am descoperit că atât artiștii, cât și publicul nostru și-au păstrat apetitul pentru actul artistic de calitate și am simțit o solidarizare mai mare și o flexibiliate de ambele părți. Indiferent cât de bine planificam unele spectacole, neprevăzutul a fost singura constantă a acestei perioade. Cu toate acestea, deși am amânat sau – în foarte puține cazuri – am anulat unele concerte, atât artiștii cât și publicul au dat dovadă de înțelegere și cooperare.
Luna martie a venit peste toată lumea cu acel sentiment de incertitudine și de lipsa unei perspective pe termen scurt. Noi în România avem de regulă lipsa unei strategii coerente pe termen mediu și lung, iar faptul că nici perspectiva zilei de mâine nu a mai existat a creat în rândul artiștilor un sentiment de angoasă.
Noi am avut puterea să ne adaptăm rapid și alături de câtiva parteneri am reușit să punem pe roate într-un timp record o platformă online în care artiștii au putut susține concerte de acasă sau dintr-un studio amenajat și să fie și remunerați prin vânzarea biletelor la aceste spectacole. Proiectul s-a numit Scena Virtuală Tam-Tam și l-am realizat împreună cu Festivalul Tam Tam din Brașov și Entertix.ro
În timpul stării de urgență această platformă a oferit o legătură cu publicul, dar și una dintre puținele surse de venit pentru aproape o sută de artiști, în concerte organizate din trei în trei zile.
-Cât de fezabilă credeți că este trecerea artelor în online?
-Actul artistic și mai ales cel muzical e destinat transmiterii directe a emoției, de la persoană la persoană. Intervenția unui paravan, fie el și de cea mai bună calitate (4K, dolby soround etc) nu va putea niciodată să genereze aceeași emoție. În schimb poate să-ți evoce amintirea unui eveniment /concert /stare sufletească cu care să te identifici. Față de un spectacol live, scena online este o provocare și pentru artiști, care trebuie să își schimbe abordarea și să găsească alte căi de conexiune cu un public invizibil.
-Știu că ați participat ca reprezentant al UCIMR la mai multe întâlniri cu reprezentanții guvernului și ai Primăriei Bucureștiului, în vederea găsirii unor soluții de sprijin pentru artiști și operatori culturali. Ce s-a concretizat? Cât de apropiați de fenomenul cultural îi vedeți pe conducătorii de astăzi?
-Vorbeam înainte de gradul de solidarizare care apare între artiști și public. Și persoanele care vremelnic se află la conducerea diverselor structuri politice sunt până la urmă consumatori de spectacole, chiar dacă nu pot să afirm că sunt neapărat consumatori și de artă sau cultură. S-a văzut clar aici diferența de abordare, deoarece în mod intenționat s-au amestecat marile evenimente din industria muzicală cu cele culturale și mai ales cu arta independentă, care de fapt a avut cel mai mult de suferit.
Doresc sa punctez că am apreciat dorința reală de dialog pe care diverse autorități au manifestat-o încă din luna mai 2020, de când am ieșit din starea de urgență. Noi cu practica stăm rău, cu partea de asumare a răspunderii și cu ducerea la bun sfârșit a unor intenții bune.
Azi când vă răspund la acest interviu ne aflăm deja în luna aprilie 2021, practic se împlinesc 11 luni de la începutul dialogului și încă nu avem niciun program în implementare. Nici măcar un program social de ajutorare, nici măcar un program coerent de granturi sau de relansare a activității, deși au fost zeci de variante de lucru, unele chiar puse în discuție publică de către Ministerul Culturii.
Dacă lipsa de reacție a instituțiilor publice este cumva proverbială și usor de anticipat, cea mai mare deziluzie a fost din partea artiștilor care de fapt ar fi fost beneficiarii acestor programe. În orice grup de lucru în care am fost implicat, dialogul a fost dinamitat din interior, de către câțiva artiști vocali care au trollat constant orice idee susținută de grupurile de profesioniști din cultură, care au investit multe ore din timpul personal pentru structurarea unor propuneri cât mai potrivite pentru binele tuturor. Nu-mi este clar dacă acest trolling al artiștilor de către artiști a fost făcut din pură nepricepere, sau dacă, dimpotrivă, majoritatea dintre ei fiind afiliați politic, au urmat instrucțiuni clare de a provoca disensiuni – inclusiv prin jigniri și vulgarități, pentru a crea impresia că deși autoritățile au încercat, nu au putut sa obțină un punct de vedere valid, deorece artiștii s-au certat între ei.
Suntem câțiva oameni de cultură care am formulat niște soluții pertinente care au ajuns la Secretariat General al Guvernului, la Ministerul Culturii, la Primarul General al Capitalei și la Consiliul General al Bucureștiului.
Salvarea va veni doar de la noi înșine și nu de la autorități. Ajungem din nou la un leitmotiv al acestui interviu: adaptabilitatea.
Astfel, am inceput împreună cu colegii și colaboratorii UCIMR să lucrăm la un draft de propunere legislativă care să facă puțină lumină în hațișul în care se pierde acum artistul profesionist, liber-profesionist, dar și amator. Sperăm ca în acest an să venim cu o variantă pentru eterna problemă a Statului Artistului, care a fost atât de des invocată în aceste luni. O problemă nerezolvată din anul 1998.
-Cu toate greutățile știu că veți organiza două manifestări de amploare în spații inedite. Vorbiți-ne mai întâi de ideea aducerii jazz-ului în peșteră.
-The Jazz Cave Festival e poate cel mai recent proiect, a cărui ediție pilot a fost inițiată chiar în anul pandemiei 2020, în 3 octombrie. Organizat în parteneriat cu Exces Music și Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească”, evenimentul Jazz Cave Beginnings a adus în Peștera Ialomiței peste 900 de persoane care s-au bucurat responsabil de cele 3 concerte inedite, pe parcursul întregii zile. Am avut noroc că spațiul deosebit de vast al peșterii a făcut posibilă menținerea distanțării fizice și toată lumea a fost în siguranță.
În urma acestei experiențe, prima ediție the Jazz Cave Festival va fi organizată vara, în perioada 2-4 iulie și va aduce aproximativ 50 de artiști din țară și din străinătate, două scene, la intrare în Peștera Ialomiței și pe platoul din apropierea Hotelului Peștera, 12 concerte de jazz, jam sessions, videomapping, cinema în aer liber, expoziție de artă contemporană și o acțiune de responsabilitate socială pentru turism sustenabil.
Au confirmat deja Alex Simu Trio, Irina Sârbu Band, Sorin Zlat quartet, AC Leonte & Alex Arcuș, Paolo Profeti European Collective, Accord Vibes, ICon Arts Percussion Group, Mircea Tiberian & Friends (cu un program special de Ziua Independenței SUA, alături de John Betsch–percuție și Chris Dahlgren– contrabas), Sebastian Burneci Sextet, dar vom avea și trupe tinere, ale căror nume urmează să le anunțăm cât de curând.
În această frumoasă aventură ne vor fi alături partenerii de anul trecut, Exces Music și Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească”, dar și Asociația Mioritics, Asociația Turistică Peștera-Padina, Domeniul Bogdan și – sperăm – alți finanțatori și sponsori care vor dori să contribuie la dezvoltarea unui festival de jazz la înălțime, ce promite să devină unul dintre evenimentele vedetă ale genului, la noi în țară.
Biletele s-au pus deja în vânzare pe entertix.ro și myticket.ro, iar doritorii pot să opteze fie pentru abonamente pentru zile individuale ale festivalului, fie pentru un abonament de 3 zile, la un preț redus.
Vă așteptăm cu drag pe pagina de facebook The Jazz Cave Festival pentru noutăți săptămânale.
– Continuă și proiectul dumneavoastră de suflet – Icon Arts. Care este structura din acest an?
-Da, ICon Arts continuă de 19 ani, fără întrerupere. Acest lucru singur e o mulțumire personală și profesională uriașă, pentru că arată o creștere a noastră, ca societate, de la momentul când lansam acest eveniment pentru că studenților români le era greu și costisitor să se specializeze în Europa cu profesori din străinătate (vize, drum, cazare, cursuri) până la momentul de azi când suntem în Europa și am ajuns să vină studenții și profesorii străni în România, la ICon Arts Transilvania.
Academia va avea două perioade, între 24 iulie – 1 august și între 1 – 9 august.
Avem mulți profesori care revin și în acest an, dar și câțiva invitați noi, somități ai artei interpretative, precum violonistul Remus Azoiței – cel mai tânăr profesor al Royal Academy of Music din Londra, marimbafonistul Ludwig Albert și violoncelistul Blaise Dejardin – șeful partidei de violoncel al Boston Symphony Orchestra.
Festivalul va avea 19 concerte și multe alte evenimente conexe (tururi ghidate, gastronomie locală) în Alma Vii, Avrig, Biertan, Brașov, Cund, Mediaș, Râșnov, Richiș, Sibiu și Sighișoara.
Pentru programul detaliat și mai multe informații site-ul iconarts.ro va fi în curând actualizat.