ȘahDiagrama săptămâniiIn memoriam Evgheni Sveșnikov (1)

In memoriam Evgheni Sveșnikov (1)

-

promovare onlinespot_img

Marele maestru rus Evgheni Sveșnikov a decedat recent, pe data de 18 august 2021, la vârsta de 71 de ani. De numele lui se leagă o variantă foarte populară a Apărării Siciliene, dar și o bogată activitate de mentor al unor șahiști de top precum Anatoli Karpov, Lev Polugaevski, Alexandra Kosteniuk, Alexei Șirov. Chessbase.com a publicat o prezentare a carierei lui Evgheni Sveșnikov, pe care am sintetizat-o pentru site-ul nostru.

***

În zilele noastre, varianta Sveșnikov: 1.e4 c5 2.Cf3 Cc6 3.d4 cxd4 4.Cxd4 Cf6 5.Cc3 e5 este una dintre cele mai populare linii ale Apărării Siciliene. Ea a fost numită după Marele Maestru rus Evgheni Sveșnikov, care a început să se remarce în arena de vârf a șahului în anii ‘60 ai secolului trecut. Pe data de 18 august 2021, Evgheni Sveșnikov a decedat, la vârsta de 71 de ani.

În 1967, într-un meci între Uniunea Sovietică și Ungaria, Evgheni Sveșnikov a jucat cu piesele negre împotriva viitorului participant în Meciurile Candidaților, Andras Adorjan, împotriva căruia a câștigat o partidă interesantă.

Acesta a fost prima partidă a lui Evgheni Sveșnikov în Mega Database, în care a încercat deschiderea care acum îi poartă numele. Varianta în sine era cunoscută la momentul acela, dar purta numele de Varianta Lasker-Pelikan. Până în acel moment nici măcar cei mai buni jucători din lume nu au văzut potențialul dinamic al configurației acestei apărări cu piesele negre.

Dar Evgheni Sveșnikov și prietenul său Gennadi Timoșenko au crezut în jocul piesele negre și au continuat să o practice cu un succes remarcabil. 

Treptat, varianta a devenit din ce în ce mai populară și în cele din urmă oamenii au numit-o după numele lui Sveșnikov. În prezent, ea este una dintre cele mai populare linii de deschidere și jucători precum Peter Leko, Vladimir Kramnik, Boris Gelfand, Ian Nepomniachtchi sau Magnus Carlsen, pentru a numi doar câțiva, au jucat sau încă o joacă.

Evgheni Sveșnikov s-a născut la Chelyabinsk la 11 februarie 1950. La vârsta de doi ani a învățat să joace dame. Când avea cinci ani, tatăl său l-a învățat să joace și șah. Sveșnikov a reușit în curând să-și învingă tatăl și bunicul, precum și pe ceilalți membri ai familiei sale. Când avea opt ani, a mers la o tabără de vară pentru copii și adolescenți, a participat la un turneu de șah și l-a câștigat. Ambiția lui a fost stârnită. De atunci, Sveșnikov a vizitat în mod regulat grupul de șah la Palatul Pionierilor local. Profesorul său acolo era Leonid Aronovich Gratvohl. Gratvohl a emigrat mai târziu în Israel, dar Evgheni Sveșnikov a păstrat legătura cu primul și singurul său profesor de șah. 

După ce a terminat școala, Sveșnikov a studiat ingineria și după ce și-a absolvit diploma, la vârstă de 24 de ani, trebuia să-și facă serviciul militar. Cu toate acestea, datorită abilităților sale de șah, i s-a oferit evitarea serviciul militar, cu condiția de a deveni un jucător de turneu. Evgheni Sveșnikov nu a ezitat și a profitat de șansa care i s-a acordat.

(va urma)

__________________

Foto: Evgheni Sveșnikov la Olimpiada de la Torino din 2006. Sursa: Simoneromanelli76 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5039557

Traducere și adaptare de Iustin Iamandi.

Random posts

Recuperarea diasporei la Galeriile Carol

La Galeriile Carol din București se desfășoară în aceste zile un adevărat eveniment plastic. Sub genericul VADEMECUM expune Ioan...

Redefinim Orizontul Afacerilor: Adina Tarry -„…cererea și oportunitatea pentru antreprenoriat există, apetitul există”

Joi, 12 mai, a debutat prima ediție a emisiunii “Redefinim Orizontului Afacerilor”, o emisiune despre bune practici pentru antreprenori...

Submarinul pandemic

Am auzit recent o comparație frumoasă legată de perioada pandemică; îi aparține lui Theodor Paleologu, care a spus într-un...
promovare onlinespot_img

Fotbal: Un strigăt străbate Italia – ,,Incredible!”

Italia a câștigat turneul de fotbal EURO 2020, învingând în finală Anglia cu scorul 3-2 după prelungiri și lovituri...

Mica Romă (15): Ioan Chindriş şi Niculina Iacob: „Ex Occidente Lux. Iluminismul creştin românesc”

Prima bibliotecă organizată din mediul românesc din Transilvania a apărut la începutul secolului 18 şi i-a aparţinut episcopului unit...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi