ȘahDiagrama săptămâniiIn memoriam Evgheni Sveșnikov (2)

In memoriam Evgheni Sveșnikov (2)

-

promovare onlinespot_img

Marele maestru rus Evgheni Sveșnikov a decedat recent, pe data de 18 august 2021, la vârsta de 71 de ani. De numele lui se leagă o variantă foarte populară a Apărării Siciliene, dar și o bogată activitate de mentor al unor șahiști de top precum Anatoli Karpov, Lev Polugaevski, Alexandra Kosteniuk, Alexei Șirov. Chessbase.com a publicat o prezentare a carierei lui Evgheni Sveșnikov, pe care am sintetizat-o pentru site-ul nostru. Partea întâi a articolului poate fi citită aici.

***

La vârsta de 17 ani, Sveșnikov a jucat pentru prima dată în campionatul URSS și, potrivit lui, a câștigat peste 100 de turnee pe parcursul lungii sale cariere. A câștigat turneele internaționale Decin 1974, Memorialul Chigorin 1976, Memorialul Capablanca 1979, Campionatul 51 al URSS 1983, Hastings 1984/85, Memorialul Chigorin 1985, Moscova 1989, Podolsk 1983 și Memorialul Keres 1984. 

Evgheni Sveșnikov a câștigat de asemenea și campionatele naționale letone în 2003 și 2010. Între 2004 și 2010 a reprezentat Letonia de patru ori la Olimpiada de Șah. În 2016, a fost membru al uneia dintre echipele câștigătoare ale Rusiei la campionatul echipei de seniori peste 65 de ani. În 2017, a devenit Campion Mondial Senior printre 65+. 

La sfârșitul anilor 1970, Evgeny Sveșnikov era în top 25 cei mai buni jucători din lume. La apogeul carierei sale, a jucat împotriva unui număr de jucători de top, obținând uneori rezultate remarcabile. Evgheni Sveșnikov a jucat de 13 ori împotriva lui Mihail Tal și a obținut un scor egal (+3 -3 =7).

O mică poveste poate dezvălui un pic din personajul Evgheni Sveșnikov. În cartea „The KGB plays chess”, Boris Gulko relatează eforturile sale de a părăsi Uniunea Sovietică și de a emigra în Israel la sfârșitul anilor 1970. A manifestat în fața unei clădiri guvernamentale din Moscova împreună cu soția sa. Cuplul a fost în cele din urmă dus de miliție la secție. În timp ce restul trecătorilor priveau în tăcere, Evgheni Sveșnikov, care a asistat la incident, a intervenit curajos: „Ce vei face cu ei? Lăsați-i să plece! Îi cunosc, el este un șahist binecunoscut, este mare maestru!” Lui Gulko i s-a permis să părăsească URSS în 1986 și s-a stabilit în SUA.

Evgheni Sveșnikov a fost căsătorit de două ori și are patru copii. Cele două fiice ale sale din prima căsătorie locuiesc în Chelyabinsk, în timp ce cei doi fii ai săi din a doua căsătorie locuiesc în Riga. Fiul său Vladimir Svešņikovs este Maestru Internațional și a câștigat Campionatul Național Leton în 2016.

Evgheni Sveșnikov a susținut uneori cu vehemență că cei doi jucători ai unei partide de șah sunt autorii intelectuali ai acesteia și ar trebui să dobândească o formă de drepturi de autor pentru creația lor, dar acest punct de vedere nu a fost susținut în nicio instanță și nici nu a câștigat adeziune în cadrul comunității de șah.

Ca antrenor și secund, Evgheni Sveșnikov a ajutat jucători precum Anatoli Karpov, Lev Polugaevski, Alexandra Kosteniuk, Alexei Shirov și mulți alții, dar cu contribuțiile sale la teoria deschiderii a scris istorie. În afară de munca sa la varianta Sveșnikov, a făcut numeroase descoperiri în Siciliana c3 și în Franceză.

Evgheni Sveșnikov a murit pe data de 18 august 2021, la vârsta de 71 de ani. 

__________________

Foto: Evgheni Sveșnikov la Olimpiada de la Torino din 2006. Sursa: Simoneromanelli76 – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5039557

Traducere și adaptare de Iustin Iamandi.

Random posts

Săptămâna în șah: 12 – 18 aprilie 2021. Au început marile turnee!

La Ekaterinburg, în Rusia, a fost reluat Turneul Candidaților la titlul mondial. S-au prezentat toți cei opt jucători care,...

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA

Șah: David Gavrilescu va juca pentru EUROPA 8 octombrie 2020 Jucătorul de șah David Gavrilescu a fost selecționat în echipa Europei...

Stații de autobuz pentru albine

Mai multe state din europene au decis să ofere o șansă în plus albinelor aflate în pericol de dispariție...
promovare onlinespot_img

Olimpiada bizară: Câteva secunde fără mască – premiu pentru medaliați!

Absurdistanul, care cucerește noi și noi teritorii, a ajuns, cu surle și trâmbițe, inclusiv la Jocurile Olimpice de vară...

Liliana Corobca: Ce s-a întâmplat cu cei 60.000 de repatriaţi basarabeni și bucovineni?

Joi, 24 februarie 2022, în Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român a avut loc lansarea cărții „De...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi