CulturăTeatru & FilmÎn luminile rampei, pe urmele lui Radu Beligan

În luminile rampei, pe urmele lui Radu Beligan

-

promovare onlinespot_img

Voi părăsi pentru puțin timp pasiunea mea pentru arta plastică, să fac loc unui episod legat de teatru și film.
Fac acest compromis deși, în 5 februarie 2021, când scriu aceste rânduri, mă gândesc la șocul din 5 februarie 2015. Atunci au fost plătite 300 milioane de dolari pentru un tablou care a devenit cea mai scumpă operă de artă din istorie. Este vorba despre tabloul Nafea Faa Ipoipo („Când te vei căsători?”), pictat de Paul Gauguin în 1892 și care prezintă două fete din Tahiti.
Revenim. Una dintre arterele principale din Breaza, județul Prahova, se numește simplu Strada Gării. Aici, la numărul 71, este o vilă superbă în care își petreceau vacanțele actorii Radu Beligan și Virgil Ogășanu.
În desele drumuri pe care le fac pe aici, fie că merg spre București, fie că suntem doar la plimbare pentru a degusta aerul unic din zonă, mă gândesc la faptul că pe aici au călcat făpturile lor
Acum nu vreau să vă scriu deocamdată despre viața lui Radu Beligan, despre rolurile memorabile făcute de-a lungul deceniilor.
Subliniez doar ce l-a deosebit de ceilalți colegi de scenă, nu numai din România, dar și din întreaga lume. Radu Beligan a intrat oficial in Cartea Recordurilor, ca cel mai longeviv actor din lume.
Evenimentul a avut loc la doar o zi după ce a împlinit vârsta de 95 de ani, pe 15 decembrie 2013. Ceremonia a fost urmata de discursul lui Radu Beligan care și-a impresionat profund publicul. Atunci, el a rostit următoarele cuvinte:
“Vă mulțumesc, vă mulțumesc… Cât de mult vă iubesc! Voi m-ați făcut ceea ce sunt azi. N-am niciun merit. Sunt rezultatul iubirii pe care mi-ați arătat-o atâția, atâția ani” a spus printre lacrimi Radu Beligan.
Dar să începem cu începutul vieții sale
Se naște la 14 decembrie 1918, iar existența sa terestră se termină la 20 iulie 2016.
A intrat în istorie ca un mare actor, cu o bogată activitate în mai multe domenii: teatru, film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine. Aici, Aristotel din mine a palpitat puțin. Pe linie paternă, este urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București.
Ce rol al său pot să evoc acum, de aici, de la Breaza?
Păi cel mai la îndemână este în piesa cu numele ,,Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, care s-a filmat chiar la Gara din Breaza.
Reamintim despre ce este vorba: Într-un oraș de provincie de pe Valea Prahovei, o necunoscută este coborâtă din tren în gară pentru că nu are bilet. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei cărți foarte scumpe de la București, se oferă să o găzduiască peste noapte, perioadă în care între cei doi se profilează … o poveste de dragoste.
Miroiu a găsit o stea fixă, invizibilă, în spatele altei stele din Ursa Mare, necunoscută pe bolta cerească și nu știe ce nume să îi dea, când află că pe necunoscută o cheamă Mona o numește astfel. Dimineața apare Grig, iubitul Monei. Cum acesta este bogat, Mona se reîntoarce, în cele din urmă, în lumea lui, părăsindu-l pe astronomul visător. Pentru totdeauna!
Aristotel Bunescu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Secuii, între periferie și centru

O imagologie intuitivă, rudimentară poate, ar defini țara drept un teritoriu care-și are esența în centru; cu cât călătorești...

Tiberiu Cercel : „În loc de a deveni o eminenţă cenuşie, am devenit una violet – culoarea mea preferată, culoarea umbrei colorate”

Am susținut că la Tiberiu Cercel, viziunile iau două forme: unele de imagini, altele de cuvinte. Pentru amândouă, vizionarul...

Viața privită de la mare înălțime

M-am întrebat de multe ori cum este lumea privită de o furmnică? Dar de o girafă? Prima vede frunzele...
promovare onlinespot_img

Are cineva o dronă?

Obișnuiesc să ies seara cu câinele la plimbare. Avem un traseu stabilit, pe străzile din jur. Aseară însă, a...

Un publicist cu vervă: Garabet Ibrăileanu

A sosit în librării și cel mai recent volum de publicistică aparținându-i lui Garabet Ibrăileanu. Volumul acoperă perioada dintre...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi